„Actuala guvernare ar putea lăsa țara fără gaz natural”. PSRM condamnă acțiunile PAS
Full Article 3 minutes read

„Actuala guvernare ar putea lăsa țara fără gaz natural”. PSRM condamnă acțiunile PAS

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) declară că țara noastră ar putea rămâne fără gaz din cauza „iresponsabilității actualei guvernări”. Potrivit unui comunicat de presă, din 23 noiembrie, socialiștii spun că guvernarea a știut ce document a semnat cu Gazprom și ce acțiuni trebuie întreprinse ca să nu ajungem în situația de a rămâne fără gaz.

„Subliniem că Guvernul a fost avertizat la începutul lunii noiembrie de conducerea S.A. MoldovaGaz, care a explicat că e nevoie de a identifica o soluție rapidă pentru achitarea plăților curente, în contextul existenței unei diferențe mari la prețul de import. Este greu de înțeles, în condițiile în care s-a știut despre existența acestor probleme, de ce Guvernul nu a mișcat din deget pentru a identifica o soluție”, susține PSRM.

PSRM a mai spus, formațiunea și-a arătat disponibilitatea de a veni cu propuneri constructive la această problemă, însă guvernarea nu a ținut cont „de vocea și experiența opoziției parlamentare”.

Între timp, deputatul PAS Dan Perciun acuză Moldovagaz că nu a făcut plățile pentru Gazprom.

„Este cumva de așteptat ca cel care a consumat să achite. De ce Moldovagaz nu a făcut aceste transferuri vom încerca să aflăm mâine (n.r. azi). Sper că este o problemă tehnică. Directorul Moldovagaz trebuie să explice de ce nu a făcut acest transfer. Din anumite motive aparent tehnice a întârziat plata. Există aparent gaz neplătit pentru o lună și jumătate. Probabil au existat anumite solicitări anterior pe canale neoficiale și nu au fost onorate. Bani sunt, dar trebuie să aflăm de ce Vadim Ceban nu a făcut transferul către Gazprom”, a declarat deputatul PAS Dan Perciun.

Între timp, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a declarat în dimineața de 23 noiembrie că Moldovagaz încă nu a găsit o soluție comercială pentru a stinge datoria de peste un miliard de lei pentru gazul procurat de la Gazprom pentru luna octombrie și avansul pentru noiembrie.

Amintim că concernul rus „Gazprom” a avertizat că ar putea sista furnizarea gazului pentru Republica Moldova în termen de 48 de ore, din cauza că nu a fost achitată factura în termenul prestabilit. Declarația a fost făcută de către reprezentantul companiei, Serghei Kuprianov, în cadrul unei intervenții la postul de televiziune „Россия 24”.

Președintele Consiliului de administrație al „Moldovagaz” Vadim Ceban a confirmat acest lucru, menționând că lucrează asupra problemei și că este o prevedere inclusă în protocolul pe care l-am semnat cu Gazprom.

Pe 29 octombrie, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat că Moldova a convenit cu «Gazprom» în privința prelungirii contractului de livrare a gazelor naturale pe o perioadă de cinci ani. Pentru luna noiembrie, prețul achitat de Republica Moldova pentru gaz va constitui circa 450 de dolari per mia de metri cubi.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: