„Acum este momentul adevărului”. Nemulțumiți de discuția cu Bolea, fermierii insistă pe o întrevedere cu Recean
Full Article 6 minutes read

„Acum este momentul adevărului”. Nemulțumiți de discuția cu Bolea, fermierii insistă pe o întrevedere cu Recean

Asociația Forța Fermierilor – a cărui director executiv este Alexandru Slusari, fost deputat, actual membru în consiliul societății SA Energocom – au declarat că sunt nemulțumiți de întâlnirea cu ministrul Agriculturii Vladimir Bolea. Ei vor o discuție cu premierul Dorin Recean, „nu mai târziu de săptămâna viitoare”. Dacă prim-ministrul nu va accepta să aibă o întrevedere cu ei sau dacă „această discuție nu se va solda cu nici un rezultat”, atunci ei vor anunța „cum și cu care lozinci vom ieși la proteste”. 

Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor au declarat că pe 17 august au avut o întâlnire cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea.

Întâlnirea a fost una dificilă și pe alocuri aprinsă. Agricultorii au precizat termenul de alocare a compensațiilor și livrării a motorinei din România. Ne-am convins că acest sprijin, care și așa este unul mic, ajunge la fermieri afectați nu mai devreme decât în luna octombrie. Mai mult ca atât, deocamdată nu este nici un răspuns de la Uniunea Europeană referitor la acordarea suportului financiar sectorului agrar din Moldova în legătură cu războiul din Ucraina, solicitat de guvern cu mare întârziere în iunie 2023, deși organizația noastră a insistat ca aceasta adresare să fie făcută la începutul anului curent”, se arată într-o declarație a Asociației.

Potrivit reprezentanților Forța Fermierilor, „subiectul de bază în cadrul discuției a fost moratoriul pentru cel puțin 3 luni la calcularea penalităților și dobânzilor de întârziere, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență în raport cu agricultorii, care cultivă preponderent cereale și oleaginoase”.

Această măsură nu necesită alocarea banilor din bugetul de stat, nu va afecta practic deloc starea financiară a băncilor, organizațiilor de microfinanțare și furnizori de inputuri și, totodată, poate fi ultimul colac de salvare pentru zeci de mii de fermieri micro, mici și mijlocii, oferindu-le răgaz până la stabilizarea prețurilor la grâu, orz și rapiță. Moratoriu poate fi introdus prin decizia CSE”, a menționat Asociația.

Reprezentanții Forța Fermierilor „au constatat cu regret că domnul ministru nu conștientizează toata greutatea situației în agricultură pentru fermierii micro, mici și mijlocii, care din 2022 au fost lăsați practic fără nici un suport pentru depășirea multiplilor crizelor, care au afectat concomitent ramura agricolă”.

Domnul Bolea se documentează despre recolta culturilor de primă grupă din surse neveridice și operează cu cifre eronate privind cheltuielile per hectar de grău, chiar dacă există un studiu internațional, elaborat la comanda Ministerului Agriculturii, care a estimat cheltuieli medie de 18000 lei la un hectar de grău. Agricultorii au adus la cunoștința domnului ministru cifre, care denotă cu lux de amănunte că la recolta de grâu peste medie anul curent fermierii, la prețuri actuale derizorii, au pierderi semnificative”, au precizat Asociația.

Prin urmare, Asociația a solicitat ca „domnul ministru să organizeze nu mai târziu de săptămâna viitoare întâlnirea cu prim-ministrul”.

Am accentuat că acum este momentul adevărului și statul trebuie să demonstreze prin fapte dacă apără interesele unui număr mare de agricultori, care mențin ultima viața în localități rurale și care se află acum în starea extrem de dificilă, sau acționează în favoarea unui grup îngust de magnați transnaționali, care intenționează să transforme țara în moșia lor. (…) Dacă săptămâna viitoare nu vom avea discuția cu domnul prim-ministru sau această discuția nu se va solda cu nici un rezultat, reacția noastră va fi una dură. Atunci vom anunța societate când, cum și cu care lozinci vom ieși la proteste”, au conchis reprezentanții Forța Fermierilor.

***

Forța Fermierilor a organizat în ultima perioadă mai multe proteste atât la Chișinău, cât și în localitățile țării. La una din manifestații, care a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale din capitală, reprezentanții Asociației au anunțat că își întrerup protestele până la 1 august, timp în care Guvernul trebuie să îndeplinească 3 cerințe pentru a ajuta producătorii agricoli mici și mijlocii să iasă din criza din domeniu. Este vorba despre alocarea a cel puțin 350 milioane lei pentru subvenții, aducerea din România a 4 000 tone de motorină și stabilirea prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale a moratoriului la achitarea penalității și dobânzilor față de creditori.

În iunie, premierul Dorin Recean declara că Guvernul Republicii Moldova nu are resurse suficiente pentru a îndeplini toate cerințele Asociației Forța Fermierilor. Totodată, Recean menționa că înțelege dificultățile din sectorul agricol și caută soluții.

Pe 14 august, la intrare în clădirea Guvernului, a avut loc un protest de avertizare al Asociației. Potrivit lui Slusari, decizia a fost luată pentru că nu li s-au îndeplinit cerințele, totodată pentru că premierul nu le-a răspuns la solicitarea de a avea o întâlnire cu ei.

În aceeași zi, în cadrul ședinței Guvernului, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a introdus pe ordinea de zi două proiecte, care stabilesc metodologia de acordare a asistenței pentru fermieri. Primul proiect prevede că ajutorul financiar va fi acordat fermierilor, care au pregătit solul și au însămânțat culturi de prima grupă (grâu și orz, ovăz și triticale), produse primare ce stau la baza produselor social importante, dar și în componența furajelor pentru animale. Totodată, Guvernul a aprobat și regulamentul privind stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern acordat de către România, destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din 2022.

Asociația a menționat că „cele două Regulamente privind alocarea compensațiilor și repartizarea motorinei, care au fost aprobate la ultima ședința cabinetului de miniștrii sub presiunea agricultorilor protestatari, prevăd un sprijin, care nu acoperă nici 25 procente din pierderile fermierilor la culturile de prima grupă, ținând cont de prețurile actuale derizorii, și care va fi acordat doar pentru o parte din fermieri veritabili”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: