„Dacă nu poți lichida mafia, condu-o!” Ce acuzații îi aduce deputatul Moțpan ministrului Finanțelor
Full Article 3 minutes read

„Dacă nu poți lichida mafia, condu-o!” Ce acuzații îi aduce deputatul Moțpan ministrului Finanțelor

Preşedintele Comisiei securitate, apărare şi ordine publică a parlamentului, Chiril Moţpan, îl acuză pe ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, de implicare în mai multe „scheme” dubioase. Într-o conferință de presă care a avut loc astăzi, 19 noiembrie, deputatul blocului ACUM a precizat că a expediat procuraturii generale materialele în acest sens.  

„Domnul Pușcuța, în calitate de șef al Serviciului Fiscal de Stat, ar fi promovat în funcții importante mai multe persoane loiale, printre care doi fini de cununie”, a declarat Moțpan.

De asemenea, deputatul PPDA a vorbit și despre averea ministrului Finanțelor.

„Sunt relevante și proprietățile deținute de domnul ministru, printre care 500 de ha de teren. Doar între anii 2015-2018, dl Pușcuța a achiziționat 470 de ha de terenuri agricole în raionul Drochia, dintre care 189 de ha au fost vândute către persoane terțe, iar circa 150 au fost achiziționate de cumnatul său, Ababii Educard, fost judecător la Curtea de Apel Bălți și actual membru Curții Constituționale”.

Potrivit acestuia, proprietățile lui Pușcuța sunt estimate la un milion de euro, bani pe care „demnitarul ar fi greu să îi justifice, având în vedere salariul său de bugetar”.

Moțpan a mai spus că și persoanele din anturajul actualului ministru al Finanțelor dispun de averi impresionante.

„Avem în jur de 40 de pagini la raport care demonstrează că în toți acești ani s-au comis ilegalități foarte grave. Este inadmisibil să protejăm asemenea scheme promovate. Am impresia că uneori demnitarii nu au combătut aceste scheme, ci le-au preluat. Dacă nu poți lichida mafia, condu-o!”, a menţionat Moţpan.

Preşedintele comisiei parlamentare a mai declarat că înainte ca Serghei Puşcuţa să fie numit în funcţie, acesta i-a transmis Zinaidei Greceanîi documente despre activitatea noului ministru, dar șefa legislativului nu le-a luat în considerare.

Deocamdată, Serghei Puşcuţa nu a reacţionat la aceste acuzaţii. Reprezentanții serviciului de presă al ministerului Finanțelor nu au răspuns la apelul NM, pentru a oferi un comentariu.

Amintim că, în data de 14 noiembrie, a fost învestit noul guvern, în frunte cu Ion Chicu. Ministru al Finanțelor a devenit Serghei Pușcuța.

Porivit declarației sale de avere, în anul 2018 Pușcuța a avut un venit de 322 de mii de lei, din salariul de șef al Serviciului Fiscal de Stat. De asemenea, familia lui Pușcuța a acumulat 1.5 mln de lei din vânzarea unor terenuri și 1 mln de lei din arenda altora. În total, familia Pușcuță deține peste 250 de terenuri, cu suprafața cuprinsă de la 1 ha, până la 4 ha. În 2018, Pușcuța și-a cumpărat un autoturism Skoda, estimat la 556 mii de lei.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: