Războiul le-a furat multor ucraineni bucuria de a fi alături de familie și de a trăi în liniște, forțând peste 100.000 de persoane să înceapă o viață nouă în Republica Moldova. Țara noastră a devenit gazda celui mai mare număr de refugiați ucraineni per capita — o comunitate care, asemenea localnicilor, poate fi afectată și poate simți impactul corupției.
Printre refugiații ajunși la Chișinău se numără și Sofia Necitailo, o tânără din orașul Odesa. Fiind elevă în clasa a XI-a, Sofia a fost nevoită să-și părăsească casa, școala, prietenii și tatăl rămas să lupte în Ucraina, găsind refugiu în casa rudelor sale. Deși inițial adaptarea i-a fost dificilă, ea a reușit să se integreze, simțindu-se în siguranță aici. Sofia conștientizează modul în care corupția afectează viața cotidiană, de aceea a ales să se implice activ în soluționarea problemei, devenind voluntară într-un program de combatere și prevenire a corupției inițiat de Centrul Național Anticorupție.
Sofia NECITAILO, voluntară la Centrul Național Anticorupție: «Când învățam la liceul „Mihail Koțiubinski“, ne-au povestit despre CNA și activitatea de voluntar. Ne-au propus să scriem o cerere de înscriere în program. Nu credeam că voi fi aleasă, dar am primit confirmarea pe e-mail. Ne-am adunat la Centrul Național Anticorupție. Ne-au povestit despre activitățile centrului, ne-au instruit și ne-au spus că vom merge prin școli, ca să vorbim și altor elevi despre impactul negativ al corupției. Nu mi-am imaginat că este un fenomen atât de răspândit. La CNA ne-au vorbit despre corupție în mod deschis și cred că aceasta este o problemă cu care trebuie să lupte tinerii.»
Corupția împiedică inovaţia, scade competitivitatea, afectează grav libertățile și drepturile pe care le are fiecare om, indiferent dacă e cetățean al acestei țări sau nu. Iată de ce Sofia s-a regăsit în această activitate și dorește să informeze cât mai mulți tineri despre corupție și efectele acesteia, dar și despre faptul că refugiații «Au dreptul să trăiască în siguranță #fărămită».
SOFIA NECITAILO, voluntară la Centrul Național Anticorupție:«Corupția încetinește dezvoltarea economică și limitează posibilitățile tinerilor. Acum este foarte răspândită mita, atunci când tinerii doresc să intre la facultate, de exemplu. Unii pot cumpăra locul contra plată, iar alții, care au muncit din greu pentru același loc, pot fi refuzați. Nu este corect față de acei oameni care muncesc mult.»
Sofia nu s-a ciocnit în mod direct cu vreun caz de corupție, pentru că s-a informat și își cunoaște drepturile. După obținerea statutului de protecție temporară, printr-o simplă cerere, a solicitat, împreună cu un părinte, înscrierea gratuită în sistemul educațional din țara noastră și a fost primită cu ușurință în instituția de învățământ. Însă a auzit despre cazuri de corupție la vamă, unde bărbații ucraineni plăteau mită pentru a ieși din țară, și consideră aceste practici incorecte și nedrepte.
SOFIA NECITAILO, voluntară la Centrul Național Anticorupție:«Este foarte important să vorbim elevilor despre corupție, pentru ca ei să știe că o asemenea problemă există și că este destul de răspândită. Dacă tânărul este bine informat, atunci nu rămâne indiferent. Informarea este un proces important, iar dacă vom începe să combatem corupția, atunci vom planta niște semințe, roadele cărora vor fi culese de copiii noștri. Un viitor fără corupție înseamnă o societate pașnică și sinceră. Onestitatea este o calitate pe care o apreciez foarte mult și cred că este importantă atât pentru autorități, cât și pentru oamenii acestei țări. Dacă oamenii vor fi mai sinceri unii cu alții, atunci vom avea o societate mai bună. Eu cred că tinerii trebuie să lupte pentru ca noi și copiii noștri să trăim într-un stat onest și corect.»
Despre campanie «Ai dreptul să trăiești în siguranță #fărămită!» este o campanie de comunicare dedicată prevenirii și combaterii corupției, prin informarea comunității de persoane refugiate în țara noastră din Ucraina, precum și a populației Republicii Moldova. Campania se desfășoară în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție, fiind finanțată de către Guvernul Germaniei prin intermediul GIZ Moldova.
Lidera Partidului „Inima Moldovei”, Irina Vlah, l-a invitat pe Igor Grosu, lider al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) să răspundă la un test cu detectorul de minciuni. Politiciana vrea să-i adreseze zece întrebări legate de alegerile parlamentare din 28 septembrie, subliniind că acesta ar fi „singurul mod prin care poate fi demonstrată corectitudinea scrutinului”.
„Poporul nu mai crede în alegeri corecte, iar singura cale prin care conducerea PAS poate demonstra contrariul este să treacă testul cu detectorul de minciuni”, a scris Vlah într-o postare pe rețelele sociale.
Întrebările adresate de Irina Vlah lui Igor Grosu vizează, printre altele, presupuse „intenții de fraudare a alegerilor, influența asupra Curții Constituționale, controlul asupra mass-mediei și folosirea instituțiilor statului împotriva oponenților politici”.
„Se pregăteşte PAS să fraudeze alegerile parlamentare din data de 28 septembrie 2025? Variante de răspuns: DA sau NU.
Este Comisia Electorală Centrală sub controlul PAS? Variante de răspuns: DA sau NU.
Controlează PAS în totalitate Curtea Constituţională? Variante de răspuns: DA sau NU.
Vor fi folosite în aceste alegeri împotriva oponenţilor politici astfel de instituţii ca: SIS, Poliţia, Procuratura, instanţele judecătoreşti? Variante de răspuns: DA sau NU.
Vor fi folosiţi reprezentanţii corpului diplomatic pentru fraudarea alegerilor în secţiile de votare de peste hotare? Variante de răspuns: DA sau NU.
Este controlată de către PAS cea mai mare parte a presei şi va fi folosită în campania electorală? Variante de răspuns: DA sau NU.
Intenţionează PAS să folosească Sistemul Informaţional de Stat „Alegeri”, trecut în administrarea STISC, pentru a falsifica rezultatele alegerilor? Variante de răspuns: DA sau NU.
Va folosi PAS, contrar legislaţiei, imaginea liderilor străini pentru a-şi face campanie electorală? Variante de răspuns: DA sau NU.
Va continua PAS persecutarea cetăţenilor cu alte viziuni politice pentru a-i determina să nu participe la vot în alegerile parlamentare? Variante de răspuns: DA sau NU.
Va anula PAS, prin intermediul Curţii Constituţionale, rezultatele alegerilor parlamentare, dacă acestea nu-i vor conveni? Variante de răspuns: DA sau NU.”
În context, NewsMaker a solicitat un comentariu din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).
„PAS răspunde în fața oamenilor. Nu în fața alternativelor lui Putin al căror unic scop este să dea pe tavă țara noastră Rusiei, s-o îngenuncheze și să o țină în izolare”, a declarat Adriana Vlas, purtătoarea de cuvânt a partidului.
***
Precizăm că Irina Vlah și-a început cariera politică în Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). Aceasta a reprezentat formațiunea în Parlament din 2005 până în 2014. În anul 2014, Vlah a părăsit fracțiunea comuniștilor, acuzând-o de colaborare cu alianțele pro-europene de atunci, iar în 2015 a ieșit inclusiv din PCRM.
Vlah a concurat pentru prima dată la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei în 2015, în calitate de candidat independent, susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Vlah a câștigat scrutinul respectiv, dar și pe următorul, conducânt astfel autonomia găgăuză până în 2023. După încheierea celui de-al doilea mandat de guvernatoare, a declarat în repetate rânduri că nu va ieși din politică, a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să scrie și să vorbească în limba română și chiar și-a scris o autobiografie. Atunci, mulți experți au început să vorbească despre ambițiile prezidențiale ale Irinei Vlah.
Irina Vlah a candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova în scrutinul din 20 octombrie 2024. Potrivit rezultatelor finale, ea a acumulat circa 83 mii de voturi, adică aproape 5,4% din sufragii, nereușind să ajungă în turul II de scrutin.
În noiembrie 2024, ️Irina Vlah a anunțat constituirea Partidului Republican „Inima Moldovei”.
Pe 22 iulie, președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, președinta Partidului Republican „Inima Moldovei” (PRIM), Irina Vlah, președintele Partidului „Pentru Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev, și președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, au anunțat într-o conferință de presă, că planifică să participe împreună la alegerile parlamentare din toamnă. Cele patru formațiuni politice, care au viziuni pro-ruse, intenționează să creeze un bloc electoral.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu o reacție după atacul cu drone lansat de Rusia asupra orașului Odesa, în urma căruia emblematica piață „Privoz” a fost distrusă. Șefa statului a transmis un mesaj de solidaritate cu Ucraina și a condamnat public „un nou atac barbar” împotriva civililor.
„Inima Odesei — Piața Privoz — zace în ruine după un nou atac brutal al Rusiei. Moldovenii cunosc vocile, mirosurile, spiritul acestui loc. Plângem alături de Ucraina și condamnăm încă un act barbar de teroare împotriva civililor”, a scris Maia Sandu pe X.
Amintim că orașul Odesa, din sudul Ucrainei, a fost vizat în noaptea de miercuri spre joi de un nou atac masiv cu drone al Rusiei, fiind lovite mai multe infrastructuri civile, între care și celebra piață „Privoz”, considerată emblema orașului.
„Privoz din Odesa nu este doar o piață, ci este adevărata inimă a regiunii Odesa, unde pulsează viața și se simte ritmul orașului. Este locul în care poți cunoaște cu adevărat Odesa! Echipele de salvare elimină consecințele terorii rusești și încearcă să salveze acest loc important pentru locuitorii din Odesa și pentru fiecare turist”, a declarat Serviciul de Urgență al Ucrainei, într-un comunicat.
Atacurile au avut loc la doar câteva ore după ce, în Turcia, a avut loc a treia rundă de negocieri pentru pace.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
În ultimii ani, industria electronicii din Republica Moldova a evoluat dintr-un sector caracterizat prin costuri reduse și forță de muncă ieftină oferite marilor companii internaționale, transformându-se într-o veritabilă „forță de export”.Cu 136 de companii și aproape 14.000 de specialiști, sectorul generează producție de 8,1 miliarde de lei, 90% din aceasta fiind exportată direct către Uniunea Europeană. Dezvoltarea rapidă a industriei determină o cerere în continuă creștere a numărului de specialiști pe piața muncii. În acest context, nu este surprinzător faptul că mulți absolvenți, la doar câțiva ani după obținerea diplomei, ajung să concureze cu branduri internaționale, dezvoltând propriile soluții– de la module de putere pentru autobuze electrice până la o nouă generație de contoare inteligente, capabile să comunice direct cu infrastructura cloud, fără intermediari.
Orizonturile industriei electronice din Moldova
De mult timp, această industrie nu mai este doar un loc de asamblare pentru proiecte străine. În laboratoarele din Chișinău, spre exemplu, se modelează regimuri termice pentru tranzistoare pe carbură de siliciu și se testează senzori biomedicali, iar studenții de la facultățile de informatică scriu soft care va ajunge pe liniile de producție ale partenerilor europeni. Contoare inteligente, convertoare de putere, dispozitive de control pentru lifturi – toate acestea sunt deja produse moldovenești cu certificare europeană.
Aproximativ 90% din producție este destinată exportului, ceea ce înseamnă că fiecare nou inginer activează practic într-o echipă internațională, pentru clienți din Germania, Italia sau țările nordice. Această orientare spre export determină companiile locale să treacă de la sarcini contractuale simple la designul sistemic al propriilor dispozitive. Astăzi, nu mai sunt suficiente doar cunoștințele de bază în electronică: este esențial să poți calcula consumul energetic al unei baterii, să scrii un cod pentru un sistem de operare în timp real și să comunici clar, în limba engleză, de ce pachetul de date al clientului va fi în siguranță în cloud.
Electronica începe cu oamenii
Infrastructura educațională din Republica Moldova răspunde provocărilor industriei prin extinderea direcțiilor de formare. La Universitatea Tehnică a Moldovei au fost dezvoltate laboratoare de ultimă generație, incluzând centre de prelucrare CNC pentru realizarea de componente complexe și precizie maximă, sisteme integrate de conducere industrială esențiale pentru înțelegerea și operarea liniilor de producție automatizate, platforme electro-pneumatice pentru automatizări care oferă experiență practică în controlul sistemelor robotizate, laboratoare de rezistența materialelor și tratamente termice esențiale pentru dezvoltarea de materiale inovatoare, precum și ateliere de prelucrări mecanice și proiectare auto care pregătesc studenții pentru provocările industriei auto moderne. Colegiile urmează un alt model: aici prinde avânt învățământul dual, în care elevii petrec până la 70% din semestru direct în producție. Ziua studentului începe lângă mașini SMT de plantat componente, după care urmează o scurtă lecție de teorie, iar seara – raportul către mentor. Lunar primește un salariu oferit de compania parteneră, iar acest parteneriat strâns, colegiu – întreprindere, garantează că, până la momentul obținerii diplomei, tehnicianul știe să citească instrucțiunile de lucru, să țină un jurnal de calitate și să pornească o linie de producție.
Pentru cei care doresc să avanseze și mai rapid, funcționează Embedded School – un program intensiv de trei luni, lansat de compania BSW Tech SRL, membră ACEM. Participanții, inclusiv femei care revin în câmpul muncii după o pauză de carieră, studiază programarea C, protocoale de transfer de date și în decursul acestei perioade dezvoltă un prototip electronic care trece printr-un proces real de validare din partea clientului. Opt din zece absolvenți ai școlii se angajează în primele trei luni, ceea ce transformă programul într-o veritabilă pistă de lansare a unei cariere în domeniu.
Perspectivele parteneriatului
Dezvoltarea industriei este susținută de trei direcții. Strategia națională de industrializare și schema de ajutor de stat regional pentru investiții până în 2028, care oferă suport până la 60% din valoarea investiției, pentru companii mari și mijlocii; iar pentru companiile mici, acesta se poate ridica și până la 75%. Regimul fiscal preferențial al rezidenților Moldova IT Park a fost prelungit până în 2035, oferind companiilor economii importante la taxe, pe care le pot reinvesti în capitalul uman. Partenerii internaționali își aduc și ei contribuția: programele germane și europene continuă să finanțeze modernizarea laboratoarelor în instituțiile de învățământ, să sprijine organizarea de traininguri și hackathoane studențești, unde ideile prind contur și devin primele planuri de afaceri.
Pe plan extern, Republica Moldova a încheiat negocierile tehnice privind acordul ACAA, așa numita „viză industrială” pentru mărfuri. După semnarea acestuia, certificarea locală va fi recunoscută în Uniunea Europeană, iar ciclul „prototip – piață” se va reduce cu câteva săptămâni, economisind antreprenorilor zeci de mii de euro. Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizare estimează că, la momentul intrării în vigoare a ACAA, micile afaceri vor avea șansa să concureze cu branduri mari fără birocrație excesivă.
Oportunități de dezvoltare
Oamenii rămân a fi resursa cea mai valoroasă, iar companiile trebuie să concureze pentru talente. Conform estimărilor ACEM, una din trei companii se confruntă cu deficit de specialiști, motiv pentru care un inginer junior intră pe piață cu un salariu peste media națională și își crește veniturile în funcție de performanțele măsurabile.
Prezentările companiilor evidențiază patru direcții în care cererea va crește în mod rapid. Electromobilitatea deschide noi oportunități în electronica de putere, iar echipele de ingineri din Moldova participă deja la dezvoltarea invertoarelor SiC pentru stațiile de încărcare. Tehnologia modernă transformă radical dispozitivele medicale. Acestea folosesc senzori tot mai mici și mai fiabili pentru a monitoriza starea de sănătate a pacienților de la distanță, în timp real. Datele colectate sunt transmise către servere în cloud, unde sunt analizate, devenind parte dintr-un serviciu digital complet. Astfel, o simplă placă electronică nu mai este doar hardware, ci o componentă esențială a unui sistem inteligent de monitorizare. Pentru a ține pasul cu aceste evoluții, specialiștii trebuie să combine cunoștințele de electronică cu cele de programare și automatizare, pregătindu-se pentru o industrie medicală din ce în ce mai digitalizată.
„Investițiile sunt deja aici, exportul crește, iar piața UE este la un pas distanță. Industria electronică din Republica Moldovaare nevoie de oameni care transformă ideile în dispozitive – fiecare rol contează”, rezumă Vitalie Eșanu, președintele ACEM și directorul ÎTȘ Informbusiness S.R.L.
Campania de admitere 2025
Campania de admitere în universitățile și colegiile din țară a început pe 21 iulie: documentele se depun online prin intermediul platformei naționale eadmitere.gov.md. Sesiunea de bază se încheie pe 27 iulie, rezultatele intermediare vor fi publicate pe 5 august, iar listele finale ale celor admiși vor fi afișate pe 12 august. Sesiunea suplimentară va avea loc în perioada 13-24 august – o șansă pentru cei care se decid în ultimul moment.
Înainte de a depune documentele, consultați lista instituțiile de învățământ care pregătesc specialiști în electronică și care colaborează deja cu întreprinderile din industrie:
Alegeți instituția în funcție de nivelul de pregătire și specializare – industria electronică este pregătită să primească noi studenți și să transforme ideile voastre în dispozitive reale
Despre ACEM: Asociația Companiilor din Industria Electronică din Moldova este o organizație necomercială fondată în mai 2019, pentru a reprezenta interesele membrilor săi în raport cu autoritățile naționale, pentru a contribui la schimbul de bune practici și pentru a îmbunătăți competitivitatea și dezvoltarea industriei electronice, prin intermediul unor parteneriate viabile între companii private, autorități publice și alte organizații internaționale și naționale. ACEM cuprinde 33 companii din domeniu cu peste 2200 angajați și o cifră de afaceri de peste 100 mln $.
Alegeri 2025: Partidul „Democrația Acasă” a depus repetat actele la CEC pentru participarea la scrutinul din septembrie
|
Partidul „Democrația Acasă”, condus de Vasile Costiuc, a depus repetat miercuri, 23 iulie, cererea oficială de înregistrare în cursa electorală pentru Parlamentul Republicii Moldova. Este a doua tentativă a formațiunii, după ce Comisia Electorală Centrală i-a respins anterior înregistrarea în cursă din cauza „nerespectării prevederilor legale”.
Mai exact, atunci doar 14 membri ai partidului au semnat personal actele pentru înregistrare, în timp ce legislația cere minimum 51 de semnături pentru validarea listei.
Pe 23 iulie, Partidul politic „Democrația Acasă” a depus lista cu 72 de candidați pentru funcția de deputat. De această dată, în momentul predării dosarului și al confirmării prezenței în fața grupului de recepționare a actelor, 67 dintre candidați au semnat personal documentele, așa cum prevede procedura. CEC a stabilit ordinea prealabilă de înscriere a formațiunii în buletinul de vot – poziția cu numărul 2.
În termen de 7 zile, Comisia va examina dosarul și va decide asupra efectuării sau refuzului înregistrării candidaților desemnați în alegeri.
Tot în cursul zilei de miercuri, două persoane – Dina Carpinschi și Marcel Darie – au depus cereri pentru eliberarea listelor de subscripție, în vederea colectării semnăturilor necesare pentru a candida ca independenți.
Pentru a fi înregistrat, candidatul independent prezintă la CEC liste de subscripție care conțin semnăturile a cel puțin 2 000 și cel mult 2 500 de susținători cu drept de vot. Prin derogare de la această prevedere, o candidată femeie prezintă semnăturile a cel puțin 1 000 și cel mult 2 500 de susținători cu drept de vot.
Perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova se va încheia pe 19 august 2025.
***
Amintim că CEC a respins cererea de înregistrare a candidaților la funcția de deputat din partea Partidului „Democrația Acasă” (PDA), condus de Vasile Costiuc. Decizia a fost luată în ședința din 22 iulie, cu 5 voturi „pentru” și 4 abțineri.
Motivul invocat de autoritatea electorală este nerespectarea prevederilor legale. Mai exact, doar 14 membri ai partidului au semnat personal actele pentru înregistrare, în timp ce legislația cere minimum 51 de semnături pentru validarea listei.
Prezent la ședință, liderul partidului, Vasile Costiuc, a acuzat CEC că ar fi devenit „un instrument politic” al partidului de guvernare: „Faceți abuzuri și nu sunteți cooperanți deloc. Știm că decizia este luată, și nu de dvs. Astăzi colegii mei din diaspora nu pot să candideze pentru că așa vrea PAS-ul”.
În replică, vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a menționat că partidul poate corecta neconformitățile și depune un nou dosar până pe 19 august.
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis joi, 24 iulie, o avertizare meteorologică de caniculă valabilă pentru ziua de vineri, 25 iulie. Potrivit prognozelor, în funcție de regiune, vor fi în vigoare două tipuri de coduri: Galben și Portocaliu.
Codul Galben întră în vigoare în nordul și parțial în centrul țării, unde temperaturile maxime ale aerului vor oscila între +33 și +35°C. În schimb, Codul Portocaliu a fost emis pentru sudul și parțial centrul Republicii Moldova, unde mercurul din termometre va urca până la +36…+38°C.
SHS
Meteorologii avertizează că valul de căldură prognozat pentru vineri poate avea consecințe serioase asupra sănătății populației, în special pentru copii, vârstnici și persoanele cu afecțiuni cronice. În acest context, autoritățile îndeamnă cetățenii să evite expunerea prelungită la soare în intervalul orar 11:00–18:00, să se hidrateze corespunzător, să poarte haine lejere, de culori deschise, și să mențină un ambient răcoros în locuințe.
Valul de căldură crește și riscul izbucnirii incendiilor de vegetație. Pentru prevenirea acestora, autoritățile reamintesc populației să nu arunce țigări aprinse în iarbă sau în zonele verzi și să manifeste o atenție sporită în spațiile naturale sau în apropierea terenurilor uscate.
Totodată, părinții sunt îndemnați să nu lase copiii nesupravegheați în încăperi închise sau în autovehicule, nici măcar pentru perioade scurte de timp, întrucât temperaturile pot deveni rapid periculoase.
În sprijinul populației în această perioadă, Primăria Chișinău a amplasat corturi anticaniculă în zonele publice aglomerate. În aceste puncte, oamenii pot beneficia gratuit de apă potabilă, iar persoanele din grupurile vulnerabile pot solicita sprijin medical, inclusiv măsurarea tensiunii arteriale.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.