Agricultorii trebuie să-și ia, deocamdată, gândul de la cele 700 mln solicitate? Recean: „Guvernul nu are aceste resurse”
Full Article 3 minutes read

Agricultorii trebuie să-și ia, deocamdată, gândul de la cele 700 mln solicitate? Recean: „Guvernul nu are aceste resurse”

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, susține că Guvernul nu are, la această etapă, mijloacele financiare necesare pentru a acorda, suplimentar, 700 milioane de lei în sectorul agricol – bani solicitați de fermierii-protestatari. Șeful Cabinetului de miniștri susține că echipa guvernamentală înțelege problemele agricultorilor și dă asigurări că aceștia lucrează pentru a identifica cele mai optime soluții.  

„Guvernul înțelege problemele agricultorilor, de asta încearcă să găsească soluții, de asta am suplimentat fondul de subvenții de 1,5 miliarde lei la 1,6 miliarde, adică cu 100 milioane. Suplimentar la asta, am schimbat mecanismul în ceea ce privește utilizarea TVA-ului în cont, măsură care a pus la dispoziția agricultorilor deja 100 de milioane și încă vreo 330 milioane urmează suplimentar”, a declarat premierul Dorin Recean.

Oficialul susține că, în total, în sectorul agricol, în curând, ar trebui să ajungă până la 1,8 miliarde lei. Suma, însă, nu îi mulțumește pe fermierii-protestatari. Aceștia solicită ca Guvernul să aloce, suplimentar, alte 700 milioane lei, o parte din ei din fondul de rezervă, iar alta din conturile Ministrului Finanțelor.

„Agricultorii solicită acordarea încă a 700 milioane lei, care să reprezinte pierderea calculată dintre prețurile înalte la combustibil și fertilizanți anul trecut și prețul mic prognozat în acest an. La această etapă, guvernul nu are aceste resurse, respectiv am pregătit toate calculele, le-am certificat cu FAO. Pe 20 iunie, vicepremierul Bolea a fost la Bruxelles să le prezinte și să înceapă acest proces de negociere”, a mai spus Recean.

Șeful Guvernului de la Chișinău declară că autoritățile au solicitat și anterior ajutor Uniunii Europene pentru fermierii moldoveni. Deși spune că Bruxellesul elaborează, în această etapă un mecanism de ajutor, Recean recunoaște că sprijinul din UE „nu poate să vină imediat”.

„Dar credem că vom găsi o soluție în acest sens. Până atunci, așa cum am spus, trebuie să asigurăm cât mai multe lichidități în agricultură și în acest sens acești peste 1,7 miliarde lei trebuie să relaxeze cât de cât situația”.

În ceea ce privește protestele organizate de fermieri în centrul capitalei, dar și alte locații din țară, Dorin Recean a declarat că fiecare persoană poate să-și exercite drepturile democratice, dar să respecte, în același timp, drepturile altor persoane. „Noi toți trebuie să fim cetățeni responsabili ai țării noastre”, a punctat oficialul.

De menționat că fermierii își continuă protestul și azi, în PMAN, pentru a treia zi consicutiv. Ce revendicări au agricultorii-protestatri, vedeți AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: