Andrei Mardari / NewsMaker

Alaiba, preocupat de afacerile neloiale din Transnistria: „Avem discuții ca să venim în regim de urgență cu propuneri”

Ministrul Dezvoltării Economice, Dumitru Alaiba, recunoaște că companiile de pe malul drept al Nistrului ar fi defavorizate, în raport cu companiile concurente care activează în regiunea transnistreană. Oficialul susține că autoritățile de la Chișinău cunosc despre concurența neloială din stânga Nistrului și a dat asigurări – Guvernul va găsi soluții. „Discuții în acest sens sunt în derulare”, a declarat ministrul Dumitru Alaiba în cadrul emisiunii „În Context” de la Moldova 1.

„O să fiu de acord. Un aspect ce ține de Transnistria este această concurență neloială și trebuie să recunoaștem. Chiar avem acum unele discuții în derulare, ca să venim în regim de urgență și cu anumite propuneri de modificări, de aranjamente, or atunci când pe o parte a Nistrului un antreprenor care, de exemplu, produce pâine, are costuri de X, iar pe altă parte a Nistrului costurile sunt de 5-7 ori mai joase, este evident că al 2-lea antreprenor este avantajat și câștigă cotă de piață, dar asta nu este corect pentru economie, pentru corectitudinea relațiilor economice”, a declarat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.

Oficialul susține că concurența neloială se face simțită nu doar atunci când este vorba de costuri diferite la energie, dar și de povara fiscală și condițiile de licențiere pe care companiile le au și care sunt diferite pentru antreprenorii de pe cele două maluri ale Nistrului.

„Atunci când, de exemplu, o farmacie, un restaurant, orice domeniu, când aceste 2 companii, de pe ambele maluri ale Nistrului au diferite condiții de a opera, atunci asta se transformă într-o problemă de concurență. Recunosc problema asta. O să venim cu soluții. O să avem discuții și cu vicepremierul pe reintegrare (nr. Oleg Serebrian), pentru că sunt și ramificări de ordin politic, de care trebuie și vom ține cont, dar încă o dată – cel mai important acum pentru noi este să susținem economia corectă și transparentă și asta o să facem”, a conchis ministrul Dumitru Alaiba.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: