Alexandru Ciudin: „Prin eficiență energetică, fiecare poate contribui la reducerea dependenței energetice a țării”
Full Article 3 minutes read

Alexandru Ciudin: „Prin eficiență energetică, fiecare poate contribui la reducerea dependenței energetice a țării”

În următoarele decenii, noi, moldovenii, vom trebui să facem față mai multor provocări. Pentru ca să asigurăm copiilor și nepoților noștri un viitor în siguranță, va fi necesar să înfruntăm efectele schimbărilor climatice și riscurile aprovizionării cu resurse energetice primare.

Plus la toate, Republica Moldova va trebui să importe din ce în ce mai multă energie, fiindcă intensitatea energetică în țara noastră este în continuă creștere, iar prețurile la resursele  energetice pe piața internațională cresc pe zi ce trece.

Mulți dintre noi consideră că nu pot influența nicidecum aceste procese. Consideră că fiecare în parte nu poate contribui la schimbarea lucrurilor și doar statul trebuie să intervină prin instituțiile sale. Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin, e de altă părere: „Fiecare dintre noi poate produce schimbări reale, absolut toți pot contribui la bunăstarea societății prin utilizarea rațională a energiei. Cum? Prin reducerea consumului de energie folosind utilaje și servicii eficiente din punct de vedere energetic, care diminuează consumul de energie”.

Consumul de energie la nivelul național poate fi redus cu 20% prin schimbarea obiceiurilor consumatorilor și cu ajutorul investițiilor în tehnologii mai eficiente din punct de vedere energetic. Acest lucru este valabil atât pentru societate în general, cât și pentru companii, familii, cetățeni, în particular. Mai puțină energie consumată înseamnă facturi mai mici la energia electrică și, în rezultat, economii la bugetul familiei.

Încă nu putem să vorbim despre o conștientizare și o cultură colectivă de utilizare rațională a energiei în țara noastră, de aceea, fiecare dintre noi trebuie să analizeze modul în care consumă energia.

Prin activități mici putem împreună face o schimbare mare și mișca lumea.

De exemplu, opriți televizorul, nu-l lăsați în modul de așteptare. Utilizați becuri eficiente din punct de vedere energetic. Efectuați lucrări de izolare a casei. Când cumpărați o mașină nouă, alegeți un model mai eficient, care consumă combustibil mai puțin poluant, asigurați-vă că presiunea din anvelope este întotdeauna cea indicată. Mergeți mai mult pe bicicletă sau folosiți transportul public de fiecare dată când aveți posibilitatea. Educați-vă copiii într-un mod prietenos mediului ambiant.

S-ar putea să apară întrebarea – De ce ar trebui să fie implicați copiii, dacă aceste activități țin de responsabilitatea adulților? Însă răspunsul este simplu, activitățile educaționale sunt foarte importante pentru ca adulții și copiii să conștientizeze necesitatea de a economisi energia.

Îmbunătățirea eficienței energetice la nivel de țară este una dintre prioritățile Agenției pentru Eficiența Energetică. Cu toate acestea, Republica Moldova nu va putea atinge acest obiectiv, decât dacă utilizarea responsabilă a resurselor energetice nu va deveni prioritatea tuturor. „Sunt sigur că împreună pentru copii și cu ajutorul lor putem face diferența” – a declarat Alexandru Ciudin, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: