„Am început să schimbăm regulile jocului”. Cum o mică afacere de familie a crescut și și-a diversificat activitatea

Ar putea fi vreo legătură dintre materialele de construcții, spălătoriile auto și plantele de grădină? S-a constatat că poate! Compania „Modem” din Moldova se ocupă de aceste afaceri atât de diferite. Totul a început acum 30 de ani, de la un mic atelier de producere a mobilierului. Dar ca să rămâi pe linia de plutire în anii 90 și 2000 trebuia să simți foarte bine piața, să nu-ți fie frică să riști și să te dezvolți încontinuu. NM descrie cum o mică întreprindere de familie s-a transformat într-un business cu o cifră de afaceri de peste 2 milioane de euro.

De la mobilă până la vopsele și lacuri

Soții Tatiana și Vladimir Mihalcean și-au înregistrat compania „Modem” în luna februarie 1992. „A fost cea de-a doua  întreprindere înregistrată în Moldova independentă. În pofida denumirii, compania noastră nu are nicio legătură cu calculatoarele și birotica. „Modem” înseamnă o abreviere a cuvintelor „mobilă de Moldova”, ne-a comunicat Ludmila Mihalcean-Doreanu, fiica fondatorilor companiei și actualul director general al acesteia.

Tatiana și Vladimir Mihalcean sunt ingineri constructori. Vladimir Mihalcean a acumulat capitalul inițial pentru lansarea afacerii activând în una dintre cooperativele de atunci: el a fost invitat să coordoneze lucrările de construcție a unui hotel de pe malul Nistrului. Cu acești bani el a cumpărat utilaje pentru producerea mobilierului și a închiriat o încăpere la uzina de calculatoare.

Timp de câțiva ani compania s-a ocupat de producerea mobilierului din lemn. Periodic, apărea problema insuficienței lacurilor. „Tata avea un prieten în Germania, acesta ne-a ajutat să negociem cu compania germană „Meffert” livrarea în Moldova a unui tir cu lacuri pentru comercializare. Mama insista că trebuie să ne extindem asortimentul. Din curiozitate, am adus și o paletă de vopsele. Au cumpărat-o într-o singură zi”, își amintește Ludmila Mihalcean-Doreanu.

Uzina germană avea un asortiment mare de produse și la mijlocul anilor ‘90 antreprenorii din Moldova au început să-și lărgească asortimentul de mărfuri. Echipa „Modem” susține că atunci piața era alta – oamenii aveau niște economii, iar cererea depășea cu mult oferta.

La ceva timp după începerea livrărilor de lacuri și vopsele, familia Mihalcean a decis să renunțe la producerea mobilierului și să se axeze pe comerțul cu materiale de finisaj.

Mașina de nuanțare a vopselei și marca proprie

La începutul anilor 2000 compania a achiziționat echipament special pentru nuanțarea vopselei, care permite alegerea exactă a oricărei nuanțe. Aceast echipament scanează culoarea mobilei și alege nuanțele potrivite pentru materialele de finisaj. O paletă conține 20 mii de nuanțe. Acest utilaj a permis companiei să participe în anul 2002 la proiectul de renovare a clădirii primăriei din capitală. „Până la renovare, primăria avea o altă nuanță. Noi trebuia să alegem culoarea istorică a clădirii. Cu ajutorul fotografiilor istorice și a utilajului nostru, i am reușit să alegem nuanța necesară”, a spus directorul companiei „Modem”.

La mijlocul anilor 2000 compania avea trei dealeri – la Chișinău, Bălți și Cahul. Atunci compania și-a lărgit rețeaua, propunând dealerilor să devină subdealeri. Însă criza din anul 2008 și-a făcut propriile ajustări și compania a început să lucreze direct cu magazinele regionale. „Era dificil de lucrat. Multe magazine aveau acorduri de loialitate cu furnizorii care nu le permiteau să ia produse de la concurenți. Noi am început să schimbăm regulile jocului, explicând magazinelor că anume ele decid cu ce furnizori doresc să lucreze și nu viceversa”, își amintește Ludmila Mihalcean-Doreanu.

În anul 2010 compania a început să producă la uzina germană produse cu propria marcă -„Modem” și s-o furnizeze în Moldova împreună cu materialele de construcție din Germania marca „Dufa”. „Acest lucru ne-a permis să concurăm și cu producătorii locali pe un segment mult mai ieftin. Mai târziu i am dezvoltat un brand nou – „Creative”,”, a menționat antreprenoarea.

Actualmente compania are un magazin propriu la Chișinău, cu suprafața de 2 mii m.p., 70 de unități comerciale în toată țara și 2 mii de articole pentru lucrări de finisaj. „Noi am înțeles imediat că nu vom putea concura cu marile magazine de materiale de construcție, unde se vinde totul și imediat, dar vom putea oferi cea mai complexă gamă de produse pentru lucrări de finisare”, a mai spus Ludmila Mihalcean-Doreanu.

Astăzi o jumătate din vănzările „Modem” revin cotei clienților profesioniști – companii de construcții, diriginți de șantier și alți clienți permanenți, iar altă jumătate din vânzări revine distribuitorilor.

Prima spălătorie tip tunel

În anul 2005, antreprenorii au decis să-și diversifice afacerea. Ludmila Mihalcean-Doreanu afirmă că ideea unei noi direcții a apărut datorită tatălui său: „La fel ca și altor persoane pasionate de autoturisme lui îi era dificil să-și spele automobilul fără a pierde 1-1,5 ore. Pe atunci erau doar spălătorii auto „manuale”, cu o lățime de bandă redusă, în care mereu erau cozi imense. Atunci tata a propus să investim într-un nou tip de spălătorii auto – cele de tip tunel”.

O asemenea spălătorie auto reprezintă ceva asemănător cu un tunel (de aici, și denumirea), în care automobilul intră și, pe măsură ce se mișcă, are loc spălarea automată. Investițiile în acest proiect au constituit circa 500 mii de euro. Compania a deschis prima spălătorie auto în sectorul Ciocana al capitalei. „Acesta a fost un salt pentru piața locală. Timp de o oră, o asemenea spălătorie auto putea deservi 45 de automobile. Timp de o lună, aveam câte 10 mii de automobile”, își amintește Ludmila Mihalcean-Doreanu.

Pe lângă eficiență înaltă, acest tip de spălătorii auto, în comparație cu cele tradiționale, previne pierderea apei – o resursă foarte importantă, deoarece toate operațiunile se efectuează luând în calcul timpul.

,La puțin timp după deschiderea spălătoriei la 500 de metria apărut una asemănătoare. Aceasta a fost deschisă de primul și, până în prezent, unicul concurent al companiei „Modem” pe segmentul spălătoriilor auto de tip tunel.

În anul 2010 „Modem” a deschis a doua spălătorie auto de tip tunel – pe str. Grenoble, între Botanica și Telecentru. Dar câțiva ani mai târziu, spălătoria a fost mutată la Buiucani, iar pe locul acesteia a fost amenajată o spălătorie cu autodeservire, care a început să se bucure de popularitate. La o asemenea spălătorie automobiliștii își pot spăla autoturismul de sine stătător, plătind doar pentru timpul care a fost necesar pentru aceasta. Este de două ori mai ieftin decât la spălătoria auto – în medie, 25 de lei contra 50 de lei.

Pe viitor „Modem” intenționează să-și extindă rețeaua de spălătorii auto ajungând în raioane: Ialoveni, Strășeni, Bălți. „În acest caz există o mare problemă – e dificil să găsim un teren cu o plată pentru chirieaccesibilă. Spălătoriile nu sunt o afacere foarte profitabilă precum pare. Noi lucrăm „pe alb”, plătim toate impozitele și taxele. De la fiecare spălătorie plătim TVA. În plus, se cheltuiește mult pentru apă și canalizare. Activitatea mai este dificilă și din cauza concurenței neloiale”, a precizat Ludmila Mihalcean-Doreanu.

Plantele decorative și design peisagistic

Acum câțiva ani cei de la „Modem” s-au gândit să-și lărgească gama de produse prin alte tipuri de mărfuri. „Oamenii se adresau după materiale pentru lucrările de finisaj, adică la etapa finală a lucrărilor de construcție. Următoarea etapă o constituie, de obicei, lucrările de amenajare a teritoriului Astfel, i am decis să ne ocupăm de plantele decorative și de designul peisagistic, prin aceasta prelungind contactul cu clienții”, a precizat Ludmila Mihalcean-Doreanu.

Am decis să cumpărăm plante decorative de la o pepinieră din Polonia. Dar am constatat că spațiile noastre comerciale sunt insuficiente. Atunci am convenit asupra unei colaborări cu rețeaua Metro. În luna mai curent compania „Modem” a deschis două centre de grădină pe teritoriul supermarketurilor Metro, fiecare având suprafața de o mie m.p., cu o gamă de 3-4 articole.

 

Potrivit afirmațiilor Ludmilei, Metro era interesat și mai devreme de comercializarea plantelor decorative, dar această ramură necesită cunoștințe speciale și vânzători consultanți bine pregătiți. „Pentru  acest proiect, am angajat o persoană care învață la English Gardening School. Ea elaborează strategia noastră de promovare. În plus, și eu mă ocup de design peisagistic și de grădinărit, şi aveam unele cunoștințe în acest domeniu”, a spus antreprenoarea.

Optimizarea proceselor de producere

Cifra de afaceri a companiei „Modem” constituie astăzi 2,1 milioane de euro. 73% din structura vânzărilor revin materialelor de construcție, 14% – spălătoriilor auto și 13% – plantelor decorative.

În cadrul companiei activează 49 de persoane, deci, unei persoane îi revin 43,2 mii de euro din cifra de afaceri. „Am fost în țările UE prin diferite programe de schimb de experienţă. Acolo sunt companii cu o cifră de afaceri de 2 milioane de euro și cu până la zece angajați, adică unui angajat îi revin 200 mii de euro din cifra de afaceri. Aceasta nu înseamnă că ei sunt mai inteligenți sau lucrează mai mult. Este vorba de optimizare. În țara noastră, din cauza salariilor mici, multe lucrări se efectuează manual sau câțiva angajați fac unul și același lucru. Este greșit. Salariile oricum vor crește și va trebui să optimizăm procesele de muncă”, este sigură Ludmila Mihalcean-Doreanu.

PotrivitLudmilei, optimizarea nu înseamnă reducerea personalului, ci simplificarea activității lor prin automatizarea la maxim a proceselor de muncă. „Datorită acestui lucru, un angajat execută un volum mai mare de muncă calificată și intelectuală și primește un salariu mult mai mare și oportunitatea de a se dezvolta”, a menționat antreprenoarea.

Pentru a optimiza activitatea în companie „Modem” a decis să implementeze un CRM (sistemul de gestiune a relației cu clienții – un set de strategii, politici și tehnologii destinate atragerii, reținerii și fidelizării clienților) și un site. Anterior acestui proiect, un manager regional scria cu mâna listele materialelor de construcție pe care le comandau magazinele din raioane ale companiei, contacta magazionerul din Chișinăucare colecta comenzile și, drept urmare, puteau apărea erori umane. De exemplu, un camion cu marfă sau cantitatea acesteia greșită putea să se deplaseze la 300 km de Chișinău și să revină pentru a corecta comanda. Sistemul integral de CRM a permis evitarea unor astfel de probleme. Managerii au început să includă comenzile direct în program, iar magazionerii au posibilitatea deja peste un minut să înceapă colectarea mărfurilor în același program, prin scanarea (verificarea conformității comenzii) codului de bare.

Acest program este integrat și cu magazinul online al companiei. „În perioada pandemiei, am constatat avantajele comerțului online. Când a fost anunțată perioada de carantină, am reușit să deservim online clienții noștri importanți. Datorită vânzărilor online am reușit să satisfacem necesitățile lor. […] Ce-i drept, acum, online-ul nostru a plecat aproape totalmente în offline – ține de specificul produselor noastre. Dar oricum, noi intenționăm să dezvoltăm vânzările online, în special în ceea ce ține de produsele pentru grădinărit”, a menționat Ludmila Mihalcean-Doreanu.

„Modem” a fost susținută în elaborarea softului CRM și a site-ului companiei de către Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, care a oferit asistență în cadrul programului „Femei în Afaceri”, finanțat de Guvernul Suediei. În cadrul acestui program compania a beneficiat de un grant în valoare de 10 mii de euro, acoperind astfel 60 la sută din valoarea (fără TVA) serviciilor de consultanță.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) Canicula impune restricții pe drumuri/ Nichita „luptă” pentru PAS/ Plahotniuc revine prin Tutun-CTC?

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Alegeri repetate la Boldurești, după anularea turului ii în instanță
— O pictoriță din Moldova a stabilit un record Guinness
— Restricții de circulație pentru transportul de mare tonaj din cauza caniculei
— Jocuri de noroc clandestine la Chișinău: trei persoane reținute
— Tentativă de preluare ostilă la Tutun-CTC?
— MAN la CEC: PAS și-a desemnat candidații prematur
— Un șef de secție dintr-un spital din nordul țării, acuzat de corupție pasivă
— Inundații în Texas: 82 de persoane au decedat
— Câștigătorii euroquiz au vizitat instituțiile UE. Cu ce impresii s-au întors acasă?
— Campioana Anastasia Nichita, în centrul unei controverse online
— Blocul „Victoria” anunță, de la Moscova, că va participa la parlamentare
— Câștigătorii Euro Quiz au vizitat instituțiile UE. Cu ce impresii s-au întors acasă?
— Sportivii Anastasia Nichita și Maxim Potîrniche, pe lista PAS
— Vrei viză SUA? Declară toate numele folosite online
— LOC acuză PAS că încearcă să absoarbă alte partide
— Încă un partid părăsește blocul politic „Împreună”
Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Incendiu la periferia orașului Comrat: 20 de hectare în flăcări, amenință un lan agricol

Un teren de la periferia orașului Comrat a luat foc în după-masa zilei de luni, 7 iulie. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), flăcările au cuprins aproximativ 20 de hectare de miriște și vegetație uscată. Există riscul ca focul să se extindă spre un lan de floarea-soarelui aflat în apropiere.

Pompierii au recepționat apelul la ora 14:35, iar la fața locului au intervenit patru echipaje

Pompierii lucrează în continuare pentru a localiza și a opri extinderea incendiului. Victime nu au fost raportate.

Imagine simbol/RBK

Din cauza creșterii prețurilor, rușii au început să cumpere în masă seturi pentru tratarea dinților acasă

Pe platformele de vânzări online din Rusia a crescut semnificativ atât oferta, cât și cererea pentru seturile de plombare dentară utilizate acasă. Potrivit Izvestia, care citează propria analiză de piață, tot mai mulți ruși recurg la aceste soluții improvizate din cauza costurilor ridicate ale tratamentelor stomatologice, scrie Holod.

În primele șase luni ale anului 2025, numărul anunțurilor pentru astfel de seturi a crescut de 3,3 ori pe unul dintre cele mai mari marketplace-uri din Rusia, comparativ cu aceeași perioadă din 2024. Este vorba despre mii de oferte disponibile online.

Odată cu creșterea cererii, au crescut și prețurile. Dacă anterior un set costa între 150 și 200 de ruble, acum prețul depășește 900 de ruble. Unul dintre vânzători a înregistrat deja peste 44.000 de vânzări.

Clienții susțin că nu-și permit tratamente stomatologice profesioniste. „Folosesc produsul de vreo două-trei luni. (…) Cu acest „ciment dentar” pot cel puțin să mănânc normal”, scrie unul dintre utilizatori.

Medicii avertizează, însă, astfel de metode sunt periculoase. „Din păcate, în spatele acestor „trucuri” nu există nici diagnostic, nici abordare individuală și nici înțelegerea cauzelor reale. Nu e tratament – e o mascarea a simptomelor, care adesea duce la probleme și mai grave”, a declarat Victoria Radko, șefa secției de ortodonție de la Eurokappa Clinic.

Aceasta atrage atenția că, din dorința de a economisi, oamenii cumpără nu doar kituri de plombare, ci și fațete dentare aplicabile sau gutiere pentru corectarea mușcăturii – produse care pot afecta sănătatea dentară dacă sunt folosite fără supraveghere medicală.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Dosarul concesionării Aeroportului: ultimul martor al acuzării, audiat. Ce urmează?

La ședința din 7 iulie, Judecătoria sectorului Buiucani a audiat ultimul martor al acuzării în dosarul privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Inculpați în această cauză sunt fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Iurie Leancă, și fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr. Procesul urmează să intre în etapa prezentării probelor de către apărare.

Cu toate acestea, avocații celor doi au solicitat reaudierea unor martori, invocând existența unor contradicții esențiale în declarațiile anterioare, considerate importante pentru construcția liniei apărării.

Inculpații au reclamat și faptul că nu au avut acces complet la toate documentele relevante din dosar, inclusiv la expertiza tehnico-economică a proiectului de concesiune. Potrivit lui Valeriu Lazăr, apărării i-a fost transmis doar un disc cu copii ale materialelor cauzei, fără a putea consulta probele materiale originale.

Reprezentanții acuzării au respins acuzațiile și au susținut că toate probele au fost prezentate în timpul procesului. Totuși, instanța a dispus verificarea proceselor-verbale și a procedurii de prezentare a probelor materiale.

În aceeași ședință, avocații apărării au prezentat o listă actualizată a martorilor. Anterior, instanța aprobase o listă ce includea mai mulți foști membri ai Guvernului Leancă, printre care actuala președintă Maia Sandu și premierul Dorin Recean.

***

Decizia de a concesiona Aeroportul Internațional Chișinău pentru o perioadă de 49 de ani companiei Avia Invest a fost luată de executivul condus de Iurie Leancă în 2013. Cinci ani mai târziu, o comisie parlamentară de anchetă a constatat multiple nereguli la semnarea contractului.

În mai 2023, Procuratura Anticorupție a finalizat ancheta penală și a trimis în judecată opt persoane acuzate de abuz în serviciu, infracțiune pasibilă de până la 15 ani de închisoare. Printre inculpați se regăsesc Iurie Leancă, Valeriu Lazăr, foștii șefi ai Agenției Proprietății Publice – Tudor Copaci și Maria Șendilă, dar și foști conducători ai Aeroportului Chișinău.

În iulie 2020, autoritățile au anunțat rezilierea contractului de concesiune cu Avia Invest, invocând nerespectarea obligațiilor contractuale, în special cele investiționale. Până la sfârșitul lunii martie 2023, statul a finalizat procedura de preluare a Aeroportului Chișinău în proprietatea publică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
e1.ru

Ministrul rus al transporturilor, demis de Putin, găsit mort în aceeași zi. Versiunile examinate de Moscova

Roman Starovoit, demis pe 7 iulie din funcția de ministru al transporturilor, a decedat. Potrivit versiunii preliminare, el s-a sinucis, au declarat reprezentanții Comitetului de Investigații al Rusiei. Informațiile sunt relatate de BBC News.

Corpul lui Starovoit, în vârstă de 53 de ani, cu o rană prin împușcare, a fost găsit luni în mașina sa personală, în raionul Odințovo, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei. „Organele de anchetă ale Direcției Principale de Investigații a Comitetului de Investigații al Rusiei pentru regiunea Moscova lucrează la fața locului pentru a stabili circumstanțele. Versiunea principală este sinuciderea”, a adăugat instituția.

Potrivit sursei, mai devreme, pe 7 iulie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care l-a demis pe Starovoit din funcția de ministru al Transporturilor. În document nu se menționează motivele demiterii.

Starovoit a ocupat funcția de ministru din mai 2024. Înainte de aceasta, el a fost guvernator al regiunii Kursk timp de mai bine de cinci ani.

Publicația Forbes, citând o sursă apropiată organelor de anchetă, scrie că Starovoit ar fi putut muri cu mai mult de o zi înainte — aproximativ în noaptea de sâmbătă spre duminică. O sursă a RBC din cadrul organelor de aplicare a legii afirmă, de asemenea, că trupul lui Starovoit a fost găsit sâmbătă, 5 iulie.

Președintele Comitetului pentru Apărare al Dumei de Stat, Andrei Kartapolov, a declarat pentru RTVI că decesul lui Starovoit a avut loc „cu destul de mult timp în urmă”.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: