anticorupție.md

„Am plecat în calitate de șef, dar am revenit în calitate de membru”. Mihai Popșoi, despre vizita la Strasbourg

Unii parteneri ai Republicii Moldova din cadrul parlamentului european sunt îngrijorați de faptul reformele din Republica Moldova ar fi implementate prea lent, iar reforma justiției ar bate pasul pe loc. Declarația a fost făcută astăzi, 23 decembrie, de către vicepreședintele parlamentului, Mihai Popșoi. În cadrul unei conferințe de presă, acesta a prezentat bilanțul reuniunii Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – UE care a avut loc săptămâna trecută la Strasbourg. 

„Reforma justiției nu doar că bate pasul pe loc, dar conceptul acestei reforme nu este schimbat radical. Din evaluarea externă a judecătorilor vedem că se trece la evaluare internă, ceea ce înseamnă că unii judecători corupți îi vor evalua alți judecători corupți, ceea ce dă peste cap întreaga filosofie a evaluării externe pe care și-o doresc atât de mult cetățenii Republicii Moldova și pe care o apreciază în egală măsură partenerii europeni”, a declarat Popșoi.

Vicepreședintele parlamentului a subliniat faptul că de reforma justiției depinde progresul Republicii Moldova, dar și capacitatea de a beneficia de fondurile europene.

„Există o presiune foarte mare pe actuala guvernare, dar care vedem că nu se ridică la nivelul așteptărilor nici a cetățenilor, nici a partenerilor europeni”, a adăugat Mihai Popșoi.

Potrivit acestuia, reprezentanții parlamentului european și-au manifestat îngrijorarea față de adoptarea bugetului de stat, dar și față de politica externă promovată de executiv.

„Partenerii noștri europeni își pun semne de întrebare privind acest buget, care pare a fi populist, electoral, cu un deficit enorm de mare și pune sub o bombă cu ceas economia națională și finanțele publice. La fel, în rezoluție găsim referința la deplasările în Federația Rusă. Vedem că prima vizită a lui Chicu a fost la Moscova, iar Dodon a efectuat deja a câta vizită în Rusia”,a  mai spus reprezentantul PAS.

De asemenea, Mihai Popșoi a menționat că partenerii europeni sunt îngrijorați în privința situației privind drepturile omului și față de „reticența absolut nejustificată a actualei guvernări, a președintelui Dodon, a doamnei Grecianîi și a majorității parlamentare, de ratificare a Convenției de la Istanbul, privind violența față de femei și fete”.

Totodată, deputatul a menționat faptul că parlamentarii europeni au atras atenția asupra situației privind presa.

„Un holding al președintelui Dodon se construiește pe zi ce trece, adunând de la o zi la alta noi instituții mass media care îi cântă în strună lui Dodon și fac propagandă”, a mai spus Popșoi.

Acesta s-a referit și la noile modificări aprobate de majoritatea legislativă privind modificarea componenței anumitor delegații parlamentare.

„Am plecat în calitate de șef al delegației, dar am revenit în calitate de membru al delegației. Zi de zi se împarte tot ce este de împărțit în acest parlament între PD și PSRM”, a mai spus reprezentantul PAS.

Amintim că în cadrul ultimei ședințe plenare a parlamentului, care a avut loc vinerea trecută, majoritatea parlamentară a efectuat modificări în cadrul componenței mai multor delegații parlamentare. Astfel, Mihai Popșoi, de la PAS, a fost înlocuit în funcția de copreședinte al Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova- Uniunea Europeană, cu deputatul PDM, Igor Vremea.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: