„Am vorbit despre ultimele evoluții politice”. Maia Sandu a avut o discuție telefonică cu președintele Parlamentului European
Full Article 3 minutes read

„Am vorbit despre ultimele evoluții politice”. Maia Sandu a avut o discuție telefonică cu președintele Parlamentului European

Șefa statului, Maia Sandu, a avut o discuție telefonică cu David Sassoli, președintele Parlamentului European. Oficialii au discutat despre ultimele evenimente politice din Republica Moldova. 

„Am vorbit despre ultimele evoluții politice și acțiunile unor deputați de subminare a ordinii constituționale din Republica Moldova. Domnul Sassoli și-a exprimat convingerea că independența Curții Constituționale trebuie respectată de toate forțele politice. Domnul Sassoli ne-a asigurat de sprijinul continuu al Parlamentului European pentru agenda de reforme și parcursul democratic al țării noastre”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Menționăm că mai mulți oficiali europeni au venit cu reacții după evenimentele de vineri din parlamentul Republicii Moldova. Președintele Comisie de la Veneția, Gianni Buquicchio, s-a arătat alarmat de situația actuală din Republica Moldova și a cerut parlamentului să abroge „deciziile neconstituționale” și să respecte deciziile Curții Constituționale, chiar dacă nu este de acord cu acestea.

La rândul său, șeful diplomației europene, Josep Borrell a declarat că „voturile și declarațiile de vineri constituie un atac flagrant asupra ordinii constituționale a Republicii Moldova și sunt o încercare de a submina statul de drept”.

La același subiect s-a expus ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, ambasada României, ambasada Olandei și ambasada SUA.

Amintim că vineri, 23 aprilie, 53 de deputații au votat pentru retragerea hotărârii parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională. În aceeași zi, legislativul a aprobat numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al CC.

Ulterior, Partidul Acțiune și Solidaritate a chemat cetățenii să vină în fața Curții Constituționale, pentru a apăra această instituție.

În seara zilei de 23 aprilie, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate și a solicitat Procuraturii Generale să investigheze acțiunile din parlament sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat. La câteva ore distanță, CC a emis un comunicat în care a informat că Înalta Curtea a suspendat cele două hotărâri ale parlamentului, care vizează revocarea din funcție a Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu.

Pe 24 aprilie, deputații Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc au depus o sesizare la Procuratura Generală în legătură cu deciziile pe care le-a luat parlamentul în raport cu CC. Aceștia au solicitat începerea urmării penale pe faptul uzurpării puterii în stat.

Pe 26 aprilie, Procuratura Generală a anunțat că a recepționat sesizarea lui Litvineco și a lui Pâslariuc. Instituția a precizat că va examina în ordine prioritară și în regim de urgență acest caz și va dispune o soluție legală.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: