parlament.md

Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, despre presupusul filaj al diplomaților ucraineni: „Nu m-am simțit urmărit”

Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova Marko Șevcenko a comentat reportajul jurnalistei Natalia Morari despre faptul că Serviciul de Informații și Securitate (SIS) ar fila diplomații ucraineni. Marko Șevcenko s-a declarat sceptic în privința faptului că jurnalista ar fi primit informațiile despre „filaj” de la serviciile secrete din Ucraina, după cum susține aceasta. De asemenea, ambasadorul ucrainean a declarat că nu s-a simțit urmărit în ultima perioadă.

În cadrul unui interviu pentru jurnalistul Nicolae Chicu, Marko Șevcenko a fost întrebat ce poziție are față de afirmațiile Nataliei Morari care susține că a primit informațiile despre presupusul filaj al diplomaților ucraineni de către SIS de la serviciile secrete din Ucraina.

Eu personal nu am nici o poziție în acest sens, sincer vă spun. Dacă cineva spune că el a primit ceva de la reprezentanții serviciilor secrete ucrainene, eu îmi imaginez această situație. Vine un om în ochelari negri și spune: „Eu reprezint serviciile secrete ucrainene și vă dau un dosar sau un file (în trad.: fișier – n. r.) sau ceva anume dvs, vă rog publicați”. În general, unele servicii secrete care nu sunt populare în lume sau care nu au o imagine pozitivă, își ascund acțiunile sub alte slogane, sub alte culori. (…) De obicei, eu sunt sceptic când cineva vine și spune că am primit un file secret de la un serviciu de inteligență. Serviciile de inteligență nu oferă file-uri secrete. Ei pot să transmită colaboratorilor lor ceva secret”, a spus diplomatul ucrainean.

Totodată, ambasadorul Ucrainei a sugerat că filarea diplomaților străini de către serviciile speciale ale țării în care sunt acreditați, dar și cele ale statului de origine, sunt o procedură obișnuită.

Luăm o altă ambasadă, despre care sunt suspiciuni că face eforturi de destabilizare (a Federației Ruse – n. r.). Trebuie sau nu să fie filați diplomații ruși? Și pe ce bază de date au fost expulzați din țară cu câteva luni în urmă? Deci au fost filate, au fost colectate datele, analizate și au fost propuse niște soluții despre cum această activitate poate fi minimizată, numai prin expulzare. De obicei, diplomații străini sunt obiect de interes pentru serviciile secrete ale țării unde stau. Diplomații străini sunt monitorizați și de către țara de acreditare, și de către propria țară. Pentru că, de exemplu, Ucraina este obiectul unui atac militar și în toți diplomații ucraineni din străinătate sunt obiect de interes pentru serviciile secrete rusești. Și de aceea fiecare diplomat ucrainean, și nu doar ucrainean, trăiește, lucrează cu gândul că este urmărit”, a menționat acesta.

Întrebat dacă s-a simțit urmărit în ultima perioadă, Marko Șevcenko a spus: „Nu, nu. Eu nu am pregătire specială și cred că, dacă serviciul secret urmărește diplomați străini în așa mod în cât ei simt asta, înseamnă că nu sunt profesioniști. De aceea, eu nu pot să vă spun că am simțit așa ceva”.

Marko Șevcenko s-a arătat sceptic și în privința posibilității ca vreun diplomat ucrainean din Moldova să colaboreze cu serviciile secrete ruse. „Eu nu cred că asemenea lucru este posibile la 10 ani după agresiunea rusă, care s-a început în 2014”, a declarat ambasadorul.

Natalia Morari: „SIS spionează diplomații ucraineni”

Precizăm că, pe 22 ianuarie, Natalia Morari a publicat un reportaj despre o presupusă filare a diplomaților ucraineni din Moldova.

În mai 2023, înaintea summit-ului Comunității Politice Europene de la Bulboaca, din 1 iunie, la inițiativa șefului SIS, ar fi fost deschis un dosar penal secret de spionaj în privința persoanelor care ar pregăti acțiunilor de destabilizare a țării. Potrivit Nataliei Morari, în lista SIS cu persoane care ar fi pregătit destabilizări s-ar număra și diplomați ucraineni. După inițierea cauzei penale, susține Morari, ar fi început filajul diplomaților din țara vecină și a membrilor familiilor lor cu imagini foto și video. Morari a publicat și un document, care ar fi un raport de filare al unui diplomat ucrainean. Jurnalista susține că l-ar fi primit de la sursele sale din cadrul serviciilor secrete ucrainene.

Natalia Morari a declarat că măsurile de spionaj continuă și în prezent. Aceasta a menționat că serviciile secrete din Ucraina și președintele Vladimir Zelenski ar ști despre spionajul cetățenilor ucraineni încă de la început.

Iar pe 23 ianuarie, deputatul PAS și președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică Lilian Carp a calificat informațiile lansate de Morari drept o „provocare crasă” (Detalii – AICI).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

pravda.com.ua/foto simbol

Un oraș din vestul Ucrainei, vizat de cel mai masiv atac. Polonia și-a activat avioanele

Noaptea trecută a avut loc cel mai masiv atac asupra orașului Luţk, aflat în vestul Ucrainei. Informația a fost comunicată de primarul localității, care a raportat mai multe incendii și distrugeri. Edilul a precizat că, deocamdată, nu există informații despre victime. Potrivit autorităților locale, în spațiul aerian al regiunii s-au aflat aproximativ 50 de drone și 5 rachete. De cealaltă parte, Comandamentul operațional al forțelor armate poloneze a anunțat că au fost activate avioane poloneze și ale aliaților, pentru a asigura securitatea spațiului aerian al Poloniei, după ce Rusia a lansat atacuri aeriene asupra vestului Ucrainei, în apropiere de granița poloneză.

În jurul orei 02:20, primarul oraşului Luţk Igor Polişciuk i-a îndemnat pe locuitori să se adăpostească într-un loc sigur, anunțând că o dronă de luptă se apropie de localitate. El a precizat, totodată, că în oraș a fost activată apărarea antiaeriană. Ulterior, el a anunțat mai multe serii de drone care se apropiau de oraș.

„Astăzi a avut loc cel mai masiv atac inamic asupra orașului și comunității noastre, cu utilizarea dronelor și rachetelor. Avem incendii și distrugeri ale unor garaje pe teritoriul unuia dintre cooperativele de garaje, precum și un incendiu pe teritoriul uneia dintre întreprinderi. Restul pagubelor sunt în curs de clarificare”, a comunicat primarul către ora 07:00. Totodată, el a precizat că nu există, deocamdată, informații despre eventuale victime.

Șeful administrației militare regionale din Volîn, Ivan Rudnițki, a declarat că în spațiul aerian al regiunii se aflau aproximativ 50 de drone și 5 rachete.

Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze a anunțat că, în dimineața zilei de 9 iulie, au fost activate avioane poloneze şi aliate pentru a asigura siguranţa spaţiului aerian polonez, după ce Rusia a lansat atacuri aeriene vizând vestul Ucrainei, în apropiere de graniţa cu Polonia, relatează News.ro.

„Măsurile luate sunt menite să asigure securitatea în regiunile limitrofe zonelor de risc”, a transmis Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat atacul, însă a anunțat în raportul său că, în noaptea de marți spre miercuri, 86 de drone ucrainene au fost doborâte deasupra a nouă regiuni ale Rusiei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: