Partidul de guvernământ PAS vrea ca deputaților să li se permită să facă afaceri sau să activeze în sectorul privat. NM a încercat să afle avantajele și dezavantajele proiectului de lege inițiat de PAS.
Ce propune PAS
Autorii proiectului de lege, care prevede modificarea Constituției, sunt 40 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Constituția Moldovei stipulează: „Calitatea de deputat este incompatibilă cu exercitarea oricărei alte funcții retribuite, cu excepția activității didactice și științifice”. Autorii proiectului propun ca mandatul de deputat să fie incompatibil doar cu oricare funcție publică și de demnitate publică. Propunerea de modificare a Constituției urmează să fie examinată joi de Curtea Constituțională.
Avantajele
PAS afirmă că modificările propuse vor permite evitarea fenomenului de „politicieni de carieră” în cazul deputaților care au experiență de muncă doar în domeniul politicului. „Funcția de deputat nu trebuie urmărită ca o profesie în sine. (…) Posibilitatea de a avea ocupații private (cum ar fi cele de artă, medicale, consultanță și altele) va împiedica fenomenul de „politicieni de carieră” manifestat prin izolare politică”, se arată în proiectul PAS. ”
Autorii mai menționează că în Parlament trebuie să muncească oameni înalt calificați, care se descurcă bine în domeniul lor, inclusiv domeniile din sectorul privat.
Doctora în științe politice, Angela Colațchi, a menționat că deputații au deja activități economice și datorită modificărilor propuse „nu vor mai fi nevoiți să-și continue activitatea în taină”.
Dezavantaje
Totodată, Angela Colațchi consideră că va crește riscul conflictelor de interese.
„Să presupunem că un deputat are o fabrică de lumânări. În plenul parlamentului vor fi examinate legi ce vor viza businessul mic și mijlociu sau taxele privind producerea lumânărilor. Deci toate aceste proiecte vor viza businessul deputatului, ceea ce înseamnă că apare un conflict de interese”, a explicat Colațchi.
Aceasta a menționat că în alte țări există mecanisme care reglementează astfel de situații:
„De exemplu, în Germania deputatul trebuie să spună deschis în cadrul ședinței că acum se examinează un proiect de lege în temeiul căruia are un conflict de interese. Iar în Australia în astfel de cazuri deputatul nu poate participa la vot”.
Experta a mai amintit că deputații sunt în slujba poporului.
„Ei trebuie să fie 24 din 24 de ore în slujba poporului, adică să se ocupe de activități legislative și de controlul parlamentar, dar nu să se gândească la propria afacere. Cred că deputații au acum probleme mai stringente decât obținerea permisiunii de a face business”, a spus Colațchi.
Expertul economic al IDIS Viitorul, fostul deputat Veaceslav Ioniță consideră că proiectul de lege inițiat de PAS nu este unul etic:
„Atunci când am fost deputat, puteam să lucrez la IDIS Viitorul, așa cum aceasta este o activitate de cercetare. Dar nu am făcut-o deoarece nu mi s-a părut etic”.
Expertul a menționat că deputații oricum au activități economice, doar că le ascund de ochii lumii. PAS vrea să legalizeze ceea ce există deja. Adică preferă să le permită, decât să lupte cu acest fenomen”, consideră Ioniță.
Cum se procedează în alte țări
Fiecare țară este cu practica sa. În unele funcționează aceleași restricții ca și în Moldova. De exemplu, în Ucraina deputatul nu poate avea altă activitate decât una de creație, didactică sau de cercetare.
În Federația Rusă deputații la fel nu pot avea altă activitate decât una de creație, didactică sau științifică.
România are o listă de activități interzise deputaților: de exemplu, comerțul sau apartenența la grupuri care au interese economice.
Însă în Bulgaria deputații pot avea diferite activități cu excepția joburilor în instituțiile de stat. La fel cum propune PAS.
În Austria, Danemarca și Finlanda legea le permite deputaților să cumuleze funcția cu orice altă activitate.