Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova Jānis Mažeiks vede decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), din 30 octombrie, de suspendare a licențelor de emisie a celor șase posturi de televiziune „destul de concisă”. „Respectiv acum analizăm mai multe detalii privind contextul, pentru a înțelege exact cum această decizie a fost luată”, a comunicat diplomatul. El a adăugat că analizează și „care sunt motivele de securitate națională, care au fost invocate la luarea acestei decizii”. Potrivit lui Mažeiks, este evident că sunt „anumite informații care nu vor fi făcute publice”.
În timpul unor declarații de presă din 1 noiembrie, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova a spus că decizia recentă a autorităților cu privire la televiziuni „este o situație destul de similară cu situația de anul trecut atunci când 6 canale TV au fost suspendate, la sfârșitul anului”.
„Deci, elementul principal este la fel similar pentru noi. (…) În primul rând, și cel mai important, este un element important al democrației conform cărora mass-media poate opera liber. În același timp pot exista anumite restricții care să fie impuse asupra activității lor, care să fie necesare într-o societate democratică”, a comunicat diplomatul.
„Spunând astea, noi vedem că această decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale este destul de concisă și respectiv acum analizăm mai multe detalii privind contextul, pentru a înțelege exact cum această decizie a fost luată și în ce măsură a avut loc implicarea Consiliului Audiovizualului și dacă au fost amenzi/avertizări pentru aceste canale anterior, legate de activitatea lor și la fel care sunt motivele de securitate națională care au fost invocate la luarea acestei decizii. Evident cu înțelegere foarte clară a faptului că probabil vor fi anumite informații care nu vor fi făcute publice”, a conchis Jānis Mažeiks.
***
Pe 30 octombrie 2023, CSE a dispus suspendarea licențelor de emisie a șase posturi de televiziune (Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3) pentru că „reprezintă un pericol la adresa securității informaționale”, potrivit șefului Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteața. Directorul SIS a declarat că cele șase posturi TV își realizează activitatea cu „multiple încălcări ale legislației”, constatate de către Consiliul Audiovizualului, dar și de SIS. Iar prim-ministrul Dorin Recean a anunțat despre existența unor „dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator”.
În aceeași zi, SIS a anunțat că a blocat 31 de site-uri, dintre care 21 ar fi controlate de Moscova. Deciziile autorităților au stârnit îngrijorări în rândul mai multor ONG-uri de media și a Avocatului Poporului, Ceslav Panico – care au cerut mai multe explicații de la organele de stat care au luat decizia, precum și reacții dure din partea conducerii posturilor TV rămase fără licență – care au acuzat guvernarea de cenzură.
Reamintim că, la sfârșitul anului trecut, CSE a suspendat activitatea postului TV Primul în Moldova și a altor cinci posturi TV (TV6, Orhei TV, Accent TV, NTV Moldova și RTR Moldova) până la anularea stării de urgență din țară. Autoritățile și-au argumentat decizia prin faptul că posturile TV „au relatat tendențios și manipulativ evenimentele din țară și războiul din Ucraina” și prin dorința de a „proteja cetățenii și țara” în situația unui războiului informațional. De altfel, Guvernul Canadei a impus sancțiuni, recent, celor șase posturi TV pentru că ar răspândi în mod constat dezinformarea rusă.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!