Anchetă de serviciu pe numele procurorului care a gestionat dosarul lui Vasile Botnari. Precizările Procuraturii Generale
Full Article 3 minutes read

Anchetă de serviciu pe numele procurorului care a gestionat dosarul lui Vasile Botnari. Precizările Procuraturii Generale

Procurorul Victor Plugaru, care a instrumentat dosarul în care a fost vizat fostul șef al SIS, Vasile Botnari, va fi subiectul unei anchete de serviciu. Anunțul a fost făcut de Procuratura Generală, într-un comunicat publicat pe 10 septembrie.

„În contextul pretențiilor cu privire la prestația procurorului care a gestionat acest dosar, s-a dispus efectuarea unei anchete de serviciu în cadrul căreia vor fi stabilite obiectiv toate circumstanțele de fapt ale acestui caz, ținând cont de principiul independenței procesuale a acuzatorului de stat și de responsabilitatea lui în raport cu toate elementele relevante ale cazului”, se arată în declarația instituției.

Mai mult, reprezentanții PG au menționat că au fost constatate mai multe carențe în reglementările legale ale procesului penal cu elemente ce conțin secret de stat și, în acest sens, a fost constituit un grup de lucru cu participarea subdiviziunilor specializate ale Procuraturii Generale care urmează să elaboreze un proiect de lege și nota de argumentare corespunzătoare, prin care să fie completat Codul de procedură penală cu norme ce ar urma a fi preluate din Legea cu privire la secretul de stat și detalizată procedura penală atât la etapa de urmărire penală, cât și la judecarea cauzei, dar și la pronunțarea hotărârilor judecătorești.

Reprezentanții Procuraturii Generale au mai menționat că în acest caz au urmat „unele reacții cu tentă speculativă”. Aceștia au reiterat că sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani ce-l vizează pe Vasile Botnari a fost secretizată în totalitate de judecătorul de caz. În condițiile interesului public major, procurorul de caz, a solicitat, în baza art.17 din Legea cu privire la secretul de stat, desecretizarea dispozitivului sentinței în partea ce nu conține secret de stat, pentru a informa, în condițiile legii, publicul.

Pană în prezent, instanța de judecată nu s-a expus asupra cererii procurorului, și, în consecință, respectiva sentință constituie un document secret, care nu poate fi divulgat până la desecretizarea ei de către judecător, în temeiul aceluiași art.17 din Legea cu privire la secretul de stat.

„Reiterăm că, dispozitivul sentinței, în partea ce nu ține de secretul de stat, urma a fi pronunțată în ședință publică, așa cum prevede art.18 și 340 din Codul de procedură penală. Deoarece judecătorul a omis acest lucru, Procuratura, respectând cerințele legii, a solicitat desecretizarea verdictului judecătoresc pentru a putea informa publicul”, se mai arată în comunicat.

Amintim că deputatul PAS Sergiu Litvinenco l-a acuzat de minciună pe procurorul general Alexandr Stoianoglo. Potrivit deputatului, Vasile Botnari a fost pedepsit doar cu o amendă de 88 de mii de lei în cazul expulzării profesorilor turci, nu și cu condamnare cu suspendare, așa cum a declarat Stoianoglo pe 8 septembrie, într-o emisiune televizată.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: