Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a luat decizia privind excluderea Rusiei și a cerut ca Ucraina să fie asigurată cu mijloace de protecție a spațiului său aerian. De asemenea, APCE a adoptat amendamentul nr. 6 privind recunoașterea Transnistriei drept „zonă ocupată de Federația Rusă”.
Decizia privind excluderea Rusiei din Consiliul Europei a fost luată aproape în unanimitate: pro au votat 216 reprezentanți, iar 3 s-au abținut. Împotrivă nu a votat nimeni.
În documentul adoptat, APCE recomandă încetarea statutului de membru al Rusiei în cadrul Consiliului Europei din cauza incompatibilității acțiunilor acesteia cu principiile organizației. În același timp, ținând cont de faptul că, formal, Rusia rămâne membru până la sfârșitul anului curent, APCE cere urgentarea examinării dosarelor împotriva Rusiei de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
În pofida ieșirii Rusiei din organizație, APCE a menționat că va continua să susțină „organizațiile neguvernamentale care se opun dictaturii lui Putin”. Astfel, Consiliul Europei este îndemnat să „susțină și să colaboreze cu activiștii pentru drepturile omului, forțele democratice, mass media liberă și reprezentanții societății civile care sunt independenți”. Finanțarea în acest sens va fi asigurată de restul membrilor. De asemenea, decizia adoptată propune „întărirea susținerii din partea țărilor Consiliului Europei pentru țările care găzduiesc un număr mare de refugiați ucraineni”.
Documentul adoptat de APCE conține și mai multe amendamente. Unul dintre ele se referă la agresiunea Rusiei în Republica Moldova:
„Actul de agresiune militară împotriva Republicii Moldova și respectiv ocuparea regiunii Transnistria a acesteia”.
Amendamentul a fost introdus în textul rezoluției finale, la propunerea delegației României.
„Potrivit documentului, prin acțiunile sale conducerea Federației Ruse reprezintă o amenințare la adresa securității în Europa, urmând o cale care include agresiunea militară împotriva Republicii Moldova și ocuparea regiunii transnistrene, agresiunea militară împotriva Georgiei din 2008, anexarea ilegală a Crimeei, dar și rolul Rusiei în estul Ucrainei, care a culminat cu recunoașterea ilegală a auto-proclamatelor republici din Donețk și Luhansk. Amendamentul referitor la atacarea Republicii Moldova a fost introdus în text la propunerea delegației române”, a scris reprezentanta României, Gabriela Horga.
Semnatarii acestui amendament sunt: România, Islanda, Turcia, Georgia, Estonia, Franța, Ucraina, Marea Britanie.
Deputatul PAS Mihai Popșoi, care a fost ales anterior vicepreședinte al APCE, a comentat scurt decizia luată în seara de 15 martie:
„Am susținut din nou prietenii noștri Ucraineni în cadrul APCE. Cu 216 voturi pentru, 0 împotrivă și 3 abțineri, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a recomandat Consiliului de Miniștri excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei. Statele care își atacă vecinii nu-și au locul în forul European al păcii, libertății și democrației.
În contextul reglementării transnistrene, rămânem ferm atașați procesului de negocieri actual. Nu există altă cale decăt cea diplomatică”.
Amintim că deputata PSRM Adela Răileanu, la fel, membră a delegației R. Moldova la APCE, a declarat într-un comentariu pentru NM, cu privire la adoptarea acestui amendament: „Suntem o țară neutră și nu e cazul să turnăm gaz pe foc”.
Este pentru prima oară când o instituție europeană de nivel înalt declară în mod oficial „Transnistria drept teritoriu ocupat de Rusia”.