Aprobat. Marja maximă aplicată de către bănci pentru Prima Casă va constitui 3%
Full Article 3 minutes read

Aprobat. Marja maximă aplicată de către bănci pentru Prima Casă va constitui 3%

Mărimea marjei maxime, pe care creditorii o vor putea aplica pe parcursul anului 2023 pentru creditele garantate de către stat în cadrul Programului„ Prima Casă” va constitui 3%. Aceasta se va aplica pentru contractele de credit încheiate, începând cu data de 01 ianuarie 2023. Un proiect de Hotărâre de Guvern în acest sens a fost aprobat pe 28 decembrie de Executiv.

Marja de 3% anual va permite băncilor finanțatoare participante în cadrul Programului de stat „Prima casă” să-și acopere costurile suportate pentru creditul ipotecar, precum și să acorde creditul Prima Casă pentru perioada de până la 25 ani, termen stabilit în conformitate cu cadrul normativ în vigoare.

În anul 2022, marja maximă aplicată de către bănci a fost similară.

Amintim că începând cu anul viitor, dobânzile ipotecare din cadrul programului de stat ipotecar preferențial „Prima Casă” pot crește cu circa 2% și va ajunge în medie la 14% pe an.

***

De menționat că, circa 7,5 mii de persoane datorează băncilor circa 3,8 miliarde de lei – bani accesați în cadrul Programului „Prima Casă”. Dintre aceștia, pentru 3,2 mii debitori suma plăților va crește, din 1 iulie, cu 1,5-2,5 mii lei pe lună, pentru 1,3 mii – cu 1-1,5 mii lei pe lună, pentru 1 mie – cu 2,5-3,5 mii lei, 765 – cu 3-3,5 mii lei, încă 640 – cu 500-1000 lei. Totodată, 534 deținători de credite ipotecare vor majora plățile lunare cu 3,5-4 mii de lei, iar 108 – cu cel mult 500 de lei.

Mai precis, de exemplu, rata lunară pentru un credit ipotecar pe termen lung a unui apartament cu o cameră a crescut de la 2,2 mii lei la 3,5 mii lei. Iar potrivit ex-premierului Ion Chicu, dacă plata lunară a ipotecii a fost de 5,5 mii lei, acum a crescut la 8,5-8,6 mii lei.

Programul de stat „Prima Casă”, reamintim, a fost lansat în 2018. Programul permite tinerilor și familiilor să-și cumpere prima locuință cu un avans minim (5%) și oferă o rată ipotecară mai mică decât media pieței. Pe parcursul celor patru ani de funcționare a programului, aproximativ 8.000 de beneficiari au profitat de el. În prezent, creditele ipotecare sunt acordate prin intermediul a șase bănci comerciale, fiind procurate 8097 de locuințe.

În luna iulie 2022, pentru a diminua impactul scumpirii creditelor și a reduce riscul de intrare în incapacitate de plată a beneficiarilor Programului „Prima Casă”, Guvernul a aprobat decizia privind compensarea majorării dobânzii până la 50% și modul de acordare a compensațiilor.

Pentru aceste cheltuieli au fost alocate din Fondul de rezervă al Guvernului 42 milioane lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: