NewsMaker

„Are dreptul la o justiție corectă”. Solicitarea ministrei Sănătății în cazul medicului din Bălți condamnat pentru malpraxis

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a cerut o justiție corectă în cazul medicului urolog din Bălți, condamnat la doi ani de închisoare pentru malpraxis, acuzat că ar fi provocat decesul unui pacient prin neglijență. Nemerenco a subliniat că decizia instanței poate fi contestată și a solicitat ca medicului să-i fie oferit dreptul de a prezenta toate probele și expertizele necesare. „În caz contrar, vom mai înregistra un caz pierdut la CtEDO”, a comunicat ministra. 

„Fiecare om, vinovat sau nevinovat, trebuie să fie asigurat că va avea dreptul la un proces corect. Medicina e o specialitate pe muchie de cuțit. Nimeni nu cunoaște cum ieșim noi din gărzi sau săli de operații, nimeni nu ne cunoaște emoțiile când pierdem pacienții. Vârsta medie a unui medic al serviciilor medicale critice de intervenție urgentă în lume este de 57 ani. Nimeni nu cunoaște povara arderii profesionale, a lacrimilor noastre, a sacrificiului personal. Câți medici am pierdut numai în pandemie, nimeni din colegi nu a refuzat să iasă la serviciu, deși erau siguri ca într-o zi vor contacta boala și pentru unii va fi fatală. Așa și a fost… (…) Ministerul Sănătății e implicat cu regret în multe procese judiciare, citesc aproape zilnic diferite hotărâri de instanță. Și vreau să cred în continuare că avem și judecători corecți în domeniu. Și nu vreau să cred că era necesară încătușarea unui medic în sala de judecată, pentru a fi dus pe sus în penitenciar. El nu este criminal și nu poate fi tratat așa. El, ca și oricare alt cetățean are dreptul la o justiție corectă, imparțială, plină de probe și antiprobe”, a scris Nemerenco pe o rețea de socializare.

Ea a adăugat că „decizia instanței pe cazul medicului Cozub Serghei e executorie, dar finală va fi cea a Curții Supreme”.

Solicităm tratarea acestui caz sensibil cu maximă atenție și oferirea dreptului medicului de a prezenta toate probele și expertizele necesare, inclusiv internaționale, nerefuzându-i-se dreptul la o justiție corectă. În caz contrar, vom mai înregistra un caz pierdut la CtEDO”, a conchis ministra Sănătății.

***

Pe 8 noiembrie, Procuratura Generală a anunțat că un medic urolog de la Spitalul Clinic Municipal Bălți a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pentru malpraxis. Totodată, acesta va trebui să achite jumătate de milion de lei drept prejudiciu moral. Decizia a fost luată de Colegiul penal al Curții de Apel Bălți pe 6 noiembrie 2024. Este definitivă și executorie, însă poate fi contestată cu recurs ordinar la Curtea Supremă de Justiție în termen de 2 luni.

Din cauza neglijenței care ar fi manifestat-o, au comunicat procurorii, medicul a provocat decesul unui pacient de 44 de ani. În perioada 11 septembrie – 23 septembrie 2019, au declarat procurorii, medicul „nu a stabilit pacientului și nu a indicat în fișa medicală de staționar diagnosticul clinic la internare, diagnosticul pe etape, precum și preoperator exact, obiectiv, bazate pe rezultatele analizelor medicale în dinamică”, totodată „nu a descris diagnosticul clinic, necesitatea și volumul efectuării intervenției chirurgicale, manifestările maladiei, indicațiile și contraindicațiile intervenției, gradul de pregătire a pacientului pentru operație, planul și riscurile intervenției chirurgicale” și „nu a efectuat personal investigațiile necesare în volum deplin și la timp pentru diagnosticarea și tratamentul corect, obligatorii potrivit legii, precum și a comis alte abateri”. În aceste condiții, pe 20 septembrie, medicul i-a efectuat pacientului intervenția chirurgicală necesară. Ultima a dus la răspândirea unei infecții, iar pe 5 octombrie 2019, „în urma complicațiilor ireversibile manifestate”, pacientul a decedat.

Expertiza a arătat ulterior, au declarat procurorii, că „întârzierea înlăturării procesului inflamator a generat răspândirea infecției, stabilindu-se o legătură cauzală directă între tergiversarea operației efectuate de medic și deces, iar dacă se înlătura abcesul peretelui abdominal din dreapta în timpul oportun, puteau fi prevenite complicațiile ulterioare și decesul”.

Medicul urolog vizat este Serghei Cozub. Victima activa în calitate de șef al Secției urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Bălți. Potrivit NordNews, pacientul a decedat din cauza unor complicații severe, inclusiv septicemie. Ultima este o infecție generalizată a sângelui, provocată de pătrunderea în sânge a germenilor proveniți dintr-un microb.

Decizia de a-l condamna pe medic a stârnit reacții. Consilierul socialist în Consiliul Municipal Chișinău Dinari Cojocaru, care este de profesie medic urolog, a declarat că „medicul nu poate face decât ceea ce este în puterea lui” și că „așa s-a întâmplat și în acest caz”. „Nu e corect ca soarta unui medic să fie decisă de procurori și polițiști, fără a apela la un grup internațional sau la specialiști din afara țării pentru a analiza circumstanțele obiectiv”, a menționat acesta. El a mai spus că Ministerul Sănătății, Universitatea de Medicină și organizațiile de medici trebuie să vină cu o reacție. „Noi, ca breaslă, trebuie să ieșim la protest, să organizăm un briefing și să cerem o discuție directă cu judecătorii care au pronunțat această condamnare”, a declarat Cojocaru. A reacționat și Societatea Urologilor din Republica Moldova, prin vocea președintelui său, profesorul Emil Ceban. Ultimul a menționat că „actul medical este o activitate nobilă, dar și plină de provocări, în care complicațiile intra și postoperatorii pot apărea inevitabil, indiferent de experiența și dedicarea medicului”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Legături cu Rusia”. Bucureștiul explică interdicția lui Ion Ceban în spațiul Schengen

Decizia de a-i interzice primarului Chișinăului, Ion Ceban, accesul în România, a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Declarația a fost făcută de ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, pentru RFI. Oficiala a reiterat că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict din rațiuni care țin de siguranța națională, scrie Digi24.

„În cazul domnului Ceban, pentru că este singurul nume public despre care pot vorbi, există de multă vreme documentate legături complicate ale dumnealui cu reprezentanţi ai Federaţiei Ruse. Pentru România este extrem de important ca acest tip de influenţă să fie limitată pe teritoriul nostru, mai ales că noi avem un număr foarte mare de cetăţeni, care sunt şi cetăţeni români, şi cetăţeni ai Republicii Moldova. Este o decizie care a fost luată din raţiuni care ţin de siguranţa naţională. Decizia de a nu permite accesul pe teritoriul României are drept efect direct decizia de a nu permite accesul pe teritoriul Spaţiului Schengen”, a declarat Oana Ţoiu.

Oficiala a precizat că măsura nu a fost stabilită în mod direct de Ministerul de Externe pe care îl conduce, deoarece o astfel de hotărâre sau monitorizare, spune Țoiu, nu ţin de competenţa ministerului.

„Este o decizie care este pornită din aceste raţiuni de siguranţă naţională, însă Ministerul Afacerilor Externe este un partener important în acest proces şi pentru noi este foarte important, atât cât ţine de noi şi de celelalte ministere, să ne asigurăm că limităm acest tip de riscuri de influenţă şi de prezenţă pe teritoriul nostru”, a explicat Ţoiu.

În ceea ce priveşte alegerile parlamentare care vor avea loc în Republica Moldova în luna septembrie, Oana Ţoiu a declarat că este important ca în rezultatele scrutinului să se reflecte voinţa exprimată la referendumul privind aderarea la UE.

„Pentru noi este foarte important ca voinţa cetăţenilor din Republica Moldova exprimată prin referendum şi anume aceea de a adera la Uniunea Europeană să fie o voinţă care se reflectă în alegerile care urmează. Este foarte important ca ele să fie organizate corect şi, în special, să fie nişte alegeri păzite, protejate de ingerinţa altor state. Şi, aici, România a trecut prin nişte experienţe recent. Credem că putem fi de ajutor şi în cadrul Uniunii Europene, şi în relaţia bilaterală cu Republica Moldova, pentru a împărtăşi parte din lecţiile pe care le-am învăţat, parte din tacticile pe care le-am văzut folosite în aceste campanii”, a mai declarat ministra de Externe de la București.

***

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Președintele României, Nicușor Dan, a confirmat oficial, pe 14 iulie, că interdicția de intrare în România impusă primarului Ion Ceban are la bază o evaluare de securitate națională. Dan a precizat că măsura nu a fost discutată în Consiliul Suprem de Apărare al României, dar a fost aplicată printr-un alt mecanism legal de reacție în fața potențialelor amenințări, fără să precizeze care anume.

Liderul de la Cotroceni a precizat, în cadrul unei conferințe că, în următorii cinci ani, Ion Ceban nu va mai fi primit de oficialii români și că decizia, inclusiv durata interdicției, se bazează pe motive legate de securitate.

În reacție, Ceban l-a acuzat pe Nicușor Dan că, prin interdicția impusă de statul român, i-ar întoarce „favoarea” președintei Maia Sandu, care l-a susținut direct la alegerile prezidențiale pe care le-a câștigat. Președinția a respins acuzațiile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: