Armașu, înlocuit la BNM de o fostă ministră de Finanțe din România. Cine este Anca Dragu

Banca Națională a Moldovei (BNM) are șef nou. Este vorba de senatoarea din România Anca Dragu – numită în funcție de Parlament, în ședința din 22 decembrie. Candidatura lui Dragu a fost susținută 58  de deputați ai Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). De menționat că Anca Dragu a fost prezentă în plenul legislativului în timp ce deputații votau numirea acesteia în funcția de guvernator BNM.

Anca Dragu a fost propusă la șefia BNM de președintele Legislativului, Igor Grosu, pe 22 decembrie. S-a întâmplat la doar o zi după ce Octavian Armașu a fost revocat din funcția de guvernator al BNM de Parlament cu votul PAS și BCS. Candidatura acesteia, dar și „graba” cu care Parlamentul a venit cu noua propunere, a fost critică de opoziția parlamentară. Deputatul independent, fostul socialist Vasile Bolea, în prezent reprezentant al Partidului „Renaștere”, afiliat fugarului Ilan Șor, a acuzat guvernarea că ar pune „pe tavă instituțiile statului unei alte țări”, în timp ce vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Bătrâncea a acuzat PAS că ar pregăti numirea la șefia BNM a unui cetățean străin, membru de partid, contrar regulamentului cu privire la BNM.

Contactată pentru o reacție, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a confirmat pentru NewsMaker că Anca Dragu a depus jurământul și este cetățean al Republicii Moldova. La rândul său, Dragu s-a arătat „onorată” de propunerea Chișinăului. „Este o onoare pentru mine să contribui la parcursul european al Republicii Moldova. Avem nevoie de instituții puternice, independente, care să asigure stabilitatea economică a ţării şi prosperitate pentru toţi cetăţenii. Nu va fi un drum uşor, dar cu răbdare, determinare şi pricepere vom putea duce la bun sfârşit proiectul european”, a declarat Dragu. Detalii – AICI.

De mneționat că șeful BNM are un salariu lunar de circa 160 de mii de lei pe lună, ceea ce constituie circa 8,5 mii euro.

Cine este Anca Dragu?

Anca Dragu s-a născut în România. De profesie economist, ea a deținut funcția de ministru al Finanțelor în Guvernul României, condus de Dacian Cioloș, în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2017.

Mai bine de 15 ani, Dragu a lucrat în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional (FMI).

Cu o experiență de 24 de ani de activitate profesională atât la nivel național, cât și internațional în mediul public și privat, Anca Dragu a fost aleasă în 2020 în calitate de președinte al Senatului României.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Participarea contra plată? Poliția a documentat cazuri de remunerare la mitingul opoziției din capitală (VIDEO)

Cetățenii prezenți la mitingul organizat pe 26 iulie, în Chișinău, de patru partide de opoziție ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că a documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani.

Poliția a fixat mai multe cazuri în care s-au oferit și primit mijloace financiare, în schimbul prezenței la miting. Cei 300 de lei promiși la sfârșitul manifestației erau așteptați și de două minore, de 14 și 17 ani, din raionul Criuleni, după ce la telefon au fost convinse de un bărbat să vină la protest, ulterior urmând a fi remunerate financiar. (…) Atât cei care au achitat, cât și cei care au acceptat banii pentru a protesta – vor fi documentați”, se arată în comunicat.

Potrivit IGP, oamenii legii întreprind măsuri pentru a stabili tot spectrul de acțiuni al celor care au încălcat legea.

Poliția susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal-inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale-va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, a subliniat IGP.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS”, „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: