Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a criticat dur faptul că o subdiviziune a Serviciului de Informații și Securitate (SIS) a sesizat Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Generală cu privire la decizia judecătorului Alexei Paniș, prin care Vladislav Clima a fost restabilit în funcția de președinte a Curții de Apel Chișinău. În opinia Asociației, acțiunile SIS-ului ar egala cu o imixtiune în activitatea puterii judecătorești.
Reprezentanții Asociației Judecătorilor consideră că s-a produs o încălcare gravă a independenței autorității judecătorești.
„Asociația judecătorilor consideră inacceptabile sesizările publice făcute de către o subdiviziune a Serviciului de Informații și Securitate, or asemenea acțiuni amintesc de „Poliția Politică”. Prin urmare, tratăm această „notă” a Serviciului de Informații și Securitate ca un caz tipic de intervenție în independența puterii judecătorești. Reiterăm că, hotărârile instanțelor judecătorești nu sunt luate în funcție de agenda politică a vreunui partid sau organ de stat, ci ele decurg exclusiv din interpretarea și aplicarea legii. Organele judiciare nu sunt la dispoziția niciunei autorități publice sau formațiuni politice, iar implicarea de această manieră într-o cauză concretă este intolerabilă prin prisma respectării statului de drept”, se arată într-o declarație publicată pe 17 ianuarie.
La fel, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova atrage atenția asupra limbajului actorilor politici, care în opinia instituției apreciază unele hotărâri judecătorești.
„Ei trebuie să se abțină în calificarea acestora, or, potrivit principiilor internaționale privind independența judecătorească, remediul principal pentru corectarea eventuală a unei greșeli este exercitarea căilor de atac, iar casarea unei hotărâri de către instanțele superioare nu înseamnă, în mod automat, că judecătorul nu a acționat într-un mod profesionist. Prin aprecierea unor hotărâri judecătorești de către înalții demnitari se aduce o încălcare iminentă a principiului separației și echilibrului puterilor în stat”, mai menționează Asociația.
Reacția vine după ce, pe 14 ianuarie, TV8 a publicat un document în care se arată că Serviciul de Informații și Securitate a sesizat Centrul Național Anticorupție și Procuratura Generală pe marginea acțiunilor magistratului de la Judecătoria Chișinău, cu sediul Râșcani, Alexei Paniș, care în 31 decembrie 2021 a emis o decizie prin care Vladislav Clima a fost restabilit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. SIS l-a informat oficial despre acest lucru pe președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață.
În nota informativă, semnată de șeful secției Apărarea regimului constituțional din cadrul SI, Eugen Rurac, și adresată CSM- ului, se invocă faptul că Alexei Paniș a a dispus cu caracter executoriu repunerea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, „deși prin cererea de chemare în judecată în contencios administrativ, depusă de Vladislav Clima împotriva președintelui Republicii Moldova, s-a dispus doar anularea decretului privind revocarea decretului președintelui din septembrie 2020”, nu și repunerea lui Vladislav Clima în funcția administrativă de președinte de președinte al Curții de Apel Chișinău.
De menționat că Eugen Rurac a părăsit sistemul procuraturii în ianuarie 2020. În cadrul Procuraturii Anticorupție el a gestionat dosarul în care era vizat fostul deputat Chiril Lucinschi, ex-președintele Curții Supreme de Justiție Ion Druță, dar și dosarul „Metalferos”. În afară de asta, Rurac a fost cel care a gestionat dosarul Domnicăi Manole, pe când aceasta era judecătoare a Curții de Apel. După ce, în 2019, s-a schimbat puterea de guvernare, Rurac a renunțat la acuzațiile față de Manole. Pe 3 septembrie 2021 a devenit cunoscut faptul că Rurac conduce unul dintre departementele din cadrul SIS.
***
Amintim că, pe 31 decembrie 2021, judecătorul Vladislav Clima a fost repus în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a anulat decretul emis de președinta țării Maia Sandu. Hotărârea a fost luată de către judecătorul Alexei Paniș. Președinția a contestat decizia magistratului.
Vladislav Clima a fost numit la conducerea Curții de Apel Chișinău pe data de 2 septembrie 2020, prin decretul semnat de Igor Dodon.
În mai 2019, Clima a preluat conducerea Asociației de Judecători ai Moldovei, care în toamna anului 2019 a încercat, ilegal, să demită membrii CSM și a organizat în acest scop două adunări generale a judecătorilor. Pe 3 decembrie, magistratul a anunțat că a demisionat din funcția de președinte al Asociației.