пресс-служба Вадима Красносельского

„Astăzi a fost livrat gaz în Transnistria”. Krasnoselski a mulțumit Rusiei pentru „credit și muncă minuțioasă”

Liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a anunțat că „astăzi a fost livrat gaz în Transnistria” și a mulțumit Rusiei pentru „credit și muncă minuțioasă”. Precizările au fost făcute după ce, pe 13 februarie, compania din Ungaria „MET Gas and Energy Marketing AG” a declarat că, începând cu data de 14 februarie, va începe livrarea de gaz pentru regiunea transnistreană. 

„Informez că astăzi a fost livrat gaz în Transnistria. Această livrare a fost posibilă datorită creditului acordat de Rusia și muncii minuțioase, meticuloase și coordonate a echipei Ministerului Energiei al Federației Ruse. Din partea mea personal și a fiecărui transnistrean, îmi exprim recunoștința față de specialiștii acestui minister și oficialii Federației Ruse pentru sprijinul acordat poporului transnistrean într-o situație energetică extrem de dificilă”, a scris Vadim Krasnoselski pe o rețea de socializare, pe 14 februarie.

***

Regiunea transnistreană se confruntă cu o criză energetică după ce, la 1 ianuarie 2025, concernul rusesc Gazprom a oprit livrările de gaze naturale către Moldovagaz, care erau direcționate pe malul stâng al Nistrului.

Pe 4 februarie, comisara europeană pentru Extindere Marta Kos a anunțat că Uniunea Europeană este dispusă să acorde 60 milioane de euro regiunii transnistrene pentru ca să-și acopere necesitățile energetice până la mijlocul lunii aprilie, însă pentru a beneficia de acest suport i se impun „condiționalități”. Detalii AICI. Pe 10 februarie, premierul Dorin Recean a anunțat că Tiraspolul a refuzat oferta UE.

Tot pe 10 februarie, Recean anunța că Tiraspolul a ales ca firma din Ungaria „MET Gas and Energy Marketing AG” (parte a MET Group) să livreze gaz regiunii. Se menționa că firma din Ungaria va fi achitată de „JNX General Trading L.L.C” din Dubai și va livra gazul până la hotarul cu Republica Moldova în baza unui contract încheiat cu Moldovagaz. Costurile de tranzit pentru gazul transportat de la frontiera cu Republica Moldova spre regiunea transnistreană vor fi achitate în avans, conform unui acord dintre Moldovagaz și Tiraspoltransgaz. Detalii AICI. Între timp, Tiraspolul a acceptat 4 condiții pentru a primi gaz după 10 februarie. Detalii AICI.

Ulterior, liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a precizat că livrările de gaze din Ungaria vor fi posibile datorită unui credit acordat de Rusia. Detalii AICI.

Pe 10 februarie, compania din Ungaria MET Group a declarat pentru Europa Liberă că este pregătită să înceapă livrările de gaz destinate Transnistriei, însă acestea pot avea loc „doar dacă este pregătit Operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina”. Detalii AICI. „Operatorul sistemului de transportare al gazelor” din Ucraina a confirmat, pentru NewsMaker, discuțiile cu MET Group din Ungaria referitoare la tranzitul de gaz pentru Transnistria. Detalii AICI.

Pe 13 februarie, compania din Ungaria a anunțat că, începând cu data de 14 februarie, va începe livrarea de gaz pentru regiunea transnistreană. „Acest rezultat a fost posibil doar datorită contribuției decisive a operatorilor sistemelor de transport din UE, Ucraina și Republica Moldova”, au declarat reprezentanții companiei maghiare. Premierul Dorin Recean a menționat, în seara zilei de 13 februarie, că guvernul are această informație cu privire la livrarea de gaz începând cu 14 februarie. „Noi trebuie să vedem întâi acest lucru. (…) Astfel de informații au existat și anterior”, a adăugat Recean. Detalii AICI. NewsMaker a solicitat confirmarea acestei informații de la președintele interimar Moldovagaz, Vadim Ceban. Deocamdată nu avem un răspuns.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

radiokp.ru

Serviciile secrete rusești susțin, fără dovezi, că NATO s-ar pregăti să implice Moldova într-un război cu Rusia

Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a publicat pe 14 iulie un comunicat în care spune că NATO s-ar pregăti să implice Republica Moldova într-o confruntare militară cu statul rus. Instituția sugerează că din acest motiv se realizează proiecte de infrastructură și se conectează infrastructura de transport de cea europeană. SVR nu a prezentat nicio dovadă care să-i susțină argumentele.

Potrivit informațiilor primite de către SVR (Serviciul de Informații Externe al Rusiei), NATO se pregătește activ să implice Moldova într-un posibil conflict armat cu Rusia. La Bruxelles s-a luat decizia de a accelera transformarea acestei țări într-un „cap de pod avansat al alianței pe flancul estic, ținând cont de înaintarea forțelor armate ruse în Ucraina””, .

Instituția a menționat că NATO ar transforma țara noastră într-un „poligon militar”.

Se încearcă adaptarea teritoriului moldovenesc pentru transferul operativ al trupelor NATO spre granițele Rusiei. În acest scop, sunt implementate proiecte de trecere la ecartamentul feroviar european și de sporire a capacității de transport a podurilor. Se construiesc huburi logistice, depozite mari și platforme pentru concentrarea tehnicii de luptă. Aerodromurile de la Mărculești și Bălți, aflate în apropierea teatrului de operațiuni din Ucraina, sunt modernizate în vederea primirii unui număr semnificativ de avioane militare și de transport. Totuși, potrivit planului de la Bruxelles, în cazul unui conflict direct între NATO și Rusia, principala lovitură ar urma să fie suportată de moldoveni. Ei ar trebui să devină „carne de tun” în desfășurarea luptelor cu trupele ruse. (…) Regimul comprador al M. Sandu este gata să satisfacă toate cererile Occidentului, numai să nu fie îndepărtat de la „sursa de bani””, se arată în comunicatul SVR.

NM a solicitat comentarii de la Ministerul Afacerilor Externe și Guvern, însă, deocamdată, nu am primit vreun răspuns.

Precizăm că, în ultima perioadă, atacurile hibride ruse la adresa Republicii Moldova s-au intensificat. În aprilie a devenit cunoscut public că rețelele rusești „Matrioșka” și „Pravda” desfășoară pe rețelele de socializare campanii de dezinformare împotriva țării noastre, fiind folosită în special imaginea președintei Maia Sandu. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat atunci că Rusia investiseră deja 200 de milioane de euro în aceste campanii de dezinformare. Potrivit lui, scopul lor este influențarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: