„Asupra instanțelor de judecată a existat o presiune”. Avocații Marinei Tauber, despre abaterile constatate în timpul procesului

Dosarul Marinei Tauber privind excluderea din cursa electorală de la Bălți este sută la sută politic, iar asupra instanțelor de judecată a existat o presiune directă din partea autorităților. În concluzie, avocații atestă nereguli grave de procedură, lipsă de probe, atitudine sfidătoare față de apărare. Declarațiile au fost făcute de avocații Marinei Tauber în cadrul unei conferințe de presă, din 8 decembrie. Apărătorii au vorbit și despre implicarea Arinei Spătaru în proces. În replică, fosta deputată a Platformei DA „le-a mulțumit” pentru atenția acordată.

„În noaptea dinspre 4 și 5 decembrie, aproape de miezul nopții, la CSJ, au venit două mașini, una a președintelui Curții de Apel Bălți și alta cu numere guvernamentale RMG 092”, a declarat Aureliu

Potrivit apărării, reprezentantul CEC nu a răspuns la nicio întrebare din partea avocaților și a făcut trimitere de fiecare dată la hotărârea CEC, deși aceasta, la fel, nu conține răspunsurile. Altă parte implicată impropriu în proces, Arina Spătaru, întrebată cum i-au fost lezate drepturile și de ce s-a adresat la CEC și participă la ședința de judecată, răspunsul a fost „De-atâta!”

„Toate întrebările la care nu am primit răspuns le vom pune în fața judecătorilor Înaltei Curți pentru Drepturile Omului. Deja pregătim cererea către CEDO și suntem siguri 100 de procente că Moldova va fi condamnată în acest proces. Așteptăm toate materialele de la CSJ, procesele verbale, înregistrările audio din timpul ședinței de judecată, în cadrul cărora ni se închideau gurile, după care vom trimite dosarul la CEDO”, a mai precizat Aureliu Colenco, unul dintre apărători.

În replică, fosta deputată a Platformei DA, Arina Spătaru „a mulțumit” avocaților lui Șor, pentru că i-au dedicat o parte din conferința lor de presă.

„Sunt plăcut surprinsă pentru atenția lor sporită și discurs înflăcărat, doar că se vede că sunt în pană de idei. Chiar și fotografia mea, pe care au pregătit-o ei și au prezentat-o pe ecranul din spatele lor, demonstrează acest lucru (…) Ceea ce pot să vă promit este că voi fi la fel de activă și voi apăra în continuare drepturile celor 70 mii de Bălteni. De ce? De’atâta!”, a scris Spătaru pe pagina sa de Facebook.

Amintim că turul doi al alegerilor locale din mun. Bălți, planificat pentru 5 decembrie, a fost suspendat cu doar jumătate de oră înainte de deschiderea secțiilor de votare. Decizia a fost luată după ce Curtea de Apel Bălți a dat curs solicitării CEC de anulare a înregistrării Marinei Tauber în calitate de concurent electoral, pentru că a depășit plafonul cheltuielilor și nu a reflectat transparent toate mijloacele financiare.

Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia primei instanțe. La rândul său, Tauber susține că hotărârea este motivată politic și se va adresa la CEDO.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: