„Asupra instanțelor de judecată a existat o presiune”. Avocații Marinei Tauber, despre abaterile constatate în timpul procesului

Dosarul Marinei Tauber privind excluderea din cursa electorală de la Bălți este sută la sută politic, iar asupra instanțelor de judecată a existat o presiune directă din partea autorităților. În concluzie, avocații atestă nereguli grave de procedură, lipsă de probe, atitudine sfidătoare față de apărare. Declarațiile au fost făcute de avocații Marinei Tauber în cadrul unei conferințe de presă, din 8 decembrie. Apărătorii au vorbit și despre implicarea Arinei Spătaru în proces. În replică, fosta deputată a Platformei DA „le-a mulțumit” pentru atenția acordată.

„În noaptea dinspre 4 și 5 decembrie, aproape de miezul nopții, la CSJ, au venit două mașini, una a președintelui Curții de Apel Bălți și alta cu numere guvernamentale RMG 092”, a declarat Aureliu

Potrivit apărării, reprezentantul CEC nu a răspuns la nicio întrebare din partea avocaților și a făcut trimitere de fiecare dată la hotărârea CEC, deși aceasta, la fel, nu conține răspunsurile. Altă parte implicată impropriu în proces, Arina Spătaru, întrebată cum i-au fost lezate drepturile și de ce s-a adresat la CEC și participă la ședința de judecată, răspunsul a fost „De-atâta!”

„Toate întrebările la care nu am primit răspuns le vom pune în fața judecătorilor Înaltei Curți pentru Drepturile Omului. Deja pregătim cererea către CEDO și suntem siguri 100 de procente că Moldova va fi condamnată în acest proces. Așteptăm toate materialele de la CSJ, procesele verbale, înregistrările audio din timpul ședinței de judecată, în cadrul cărora ni se închideau gurile, după care vom trimite dosarul la CEDO”, a mai precizat Aureliu Colenco, unul dintre apărători.

În replică, fosta deputată a Platformei DA, Arina Spătaru „a mulțumit” avocaților lui Șor, pentru că i-au dedicat o parte din conferința lor de presă.

„Sunt plăcut surprinsă pentru atenția lor sporită și discurs înflăcărat, doar că se vede că sunt în pană de idei. Chiar și fotografia mea, pe care au pregătit-o ei și au prezentat-o pe ecranul din spatele lor, demonstrează acest lucru (…) Ceea ce pot să vă promit este că voi fi la fel de activă și voi apăra în continuare drepturile celor 70 mii de Bălteni. De ce? De’atâta!”, a scris Spătaru pe pagina sa de Facebook.

Amintim că turul doi al alegerilor locale din mun. Bălți, planificat pentru 5 decembrie, a fost suspendat cu doar jumătate de oră înainte de deschiderea secțiilor de votare. Decizia a fost luată după ce Curtea de Apel Bălți a dat curs solicitării CEC de anulare a înregistrării Marinei Tauber în calitate de concurent electoral, pentru că a depășit plafonul cheltuielilor și nu a reflectat transparent toate mijloacele financiare.

Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia primei instanțe. La rândul său, Tauber susține că hotărârea este motivată politic și se va adresa la CEDO.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Ministerul Infrastructurii, reacție la protestul transportatorilor și la metodologia „care va duce inevitabil la creșterea tarifului”

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, condus de Vladimir Bolea, susține că metodologia pentru calculul tarifelor la transport este aproape gata, fiind în etapa de aprobări. Dacă transportatorii susțin că această metodologie „va duce inevitabil la creșteri de tarif” pentru călători, ministerul afirmă că documentul prevede „reguli clare pentru stabilirea prețurilor biletelor, astfel încât acestea să fie corecte atât pentru pasageri, cât și pentru transportatori”. Ministerul mai adaugă că este deschis față de preocupările manifestanților și că „rămâne ferm angajat în dialog pentru modernizarea sistemului de transport”.

„Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale reiterează deschiderea față de preocupările exprimate de operatorii de transport în legătură cu metodologia de calcul a tarifelor, digitalizarea proceselor prin implementarea sistemelor e-Bilet și e-GPS, precum și adaptarea serviciilor pentru persoanele cu mobilitate redusă”, au comunicat reprezentanții instituției.

Ce spune Ministerul Infrastructurii despre solicitările manifestanților

În ceea ce privește solicitarea de a fi adoptată metodologia de calcul a tarifelor, Ministerul a declarat că „proiectul metodologiei este în etapa de aprobări, după finalizarea procesului de consultare publică și de avizare”. „Acesta a fost consultant în mod repetat cu asociațiile de profil, cu APL-urile (nota red. autoritățile publice locale) și alte instituții responsabile de pe acest segment. Documentul prevede reguli clare pentru stabilirea prețurilor biletelor, astfel încât acestea să fie corecte pentru pasageri, dar și pentru transportatori”, a declarat ministerul.

Referitor la „digitalizarea serviciilor prin sistemele e-Bilet și e-GPS”, Ministerul Infrastructurii a menționat că „proiectul se află în faza consultărilor publice”. „Acesta va contribui la achitarea mai ușoară a biletelor de către pasageri, va asigura transparența veniturilor și va reduce numărul de controale administrative. Integrarea funcționalităților de monitorizare GPS (e-GPS) reprezintă o măsură complementară, care va sprijini monitorizarea în timp real a traseelor și orarului curselor, și va asigura mai multă transparență în desfășurarea serviciilor. MIDR va continua dialogul cu operatorii pentru a clarifica și soluționa punctual toate aspectele tehnice ce pot apărea în procesul de implementare”, a adăugat ministerul.

Legat de „cerințele de adaptare a vehiculelor pentru transportul persoanelor cu mobilitate redusă”, Ministerul Infrastructurii a spus că „urmare a discuțiilor suplimentare cu Agenția Națională Transport Auto, a fost retrasă scrisoarea transmisă anterior operatorilor, prin care se solicita prezentarea informațiilor privind numărul unităților adaptate”. „Pentru a facilita accesul neîngrădit al persoanelor cu dizabilități la transport și călătorii, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, alte autorități publice centrale și locale, agenții economici indiferent de forma de proprietate, cu participarea asociațiilor obștești, au obligația de a adapta mijloacele de transport în comun aflate în circulație. În acest context, MIDR va continua dialogul cu operatorii de transport pentru a identifica soluții de creștere treptată a accesibilității, astfel încât toți cetățenii să poată beneficia de servicii de transport rutier în condiții de confort și siguranță”, au precizat reprezentanții ministerului.

În continuare, Ministerul Infrastructurii a declarat că „rămâne ferm angajat în dialogul pentru modernizarea sistemului de transport, în interesul oamenilor și al unui sector corect reglementat”.

***

Pe 9 iulie, mai mulți transportatori au protestat în PMAN din Chișinău. Manifestația a fost organizată de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA). Președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa, a declarat că protestele vor continua până când cele trei revendicări ale manifestanților, printre care adoptarea unei metodologii de calcul care „va duce inevitabil la creșteri de tarif”, vor fi executate întocmai.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că „nu poate exista o majorare a tarifelor fără respectarea unor standarde minime de calitate”. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: