„Asupra instanțelor de judecată a existat o presiune”. Avocații Marinei Tauber, despre abaterile constatate în timpul procesului
Full Article 3 minutes read

„Asupra instanțelor de judecată a existat o presiune”. Avocații Marinei Tauber, despre abaterile constatate în timpul procesului

Dosarul Marinei Tauber privind excluderea din cursa electorală de la Bălți este sută la sută politic, iar asupra instanțelor de judecată a existat o presiune directă din partea autorităților. În concluzie, avocații atestă nereguli grave de procedură, lipsă de probe, atitudine sfidătoare față de apărare. Declarațiile au fost făcute de avocații Marinei Tauber în cadrul unei conferințe de presă, din 8 decembrie. Apărătorii au vorbit și despre implicarea Arinei Spătaru în proces. În replică, fosta deputată a Platformei DA „le-a mulțumit” pentru atenția acordată.

„În noaptea dinspre 4 și 5 decembrie, aproape de miezul nopții, la CSJ, au venit două mașini, una a președintelui Curții de Apel Bălți și alta cu numere guvernamentale RMG 092”, a declarat Aureliu

Potrivit apărării, reprezentantul CEC nu a răspuns la nicio întrebare din partea avocaților și a făcut trimitere de fiecare dată la hotărârea CEC, deși aceasta, la fel, nu conține răspunsurile. Altă parte implicată impropriu în proces, Arina Spătaru, întrebată cum i-au fost lezate drepturile și de ce s-a adresat la CEC și participă la ședința de judecată, răspunsul a fost „De-atâta!”

„Toate întrebările la care nu am primit răspuns le vom pune în fața judecătorilor Înaltei Curți pentru Drepturile Omului. Deja pregătim cererea către CEDO și suntem siguri 100 de procente că Moldova va fi condamnată în acest proces. Așteptăm toate materialele de la CSJ, procesele verbale, înregistrările audio din timpul ședinței de judecată, în cadrul cărora ni se închideau gurile, după care vom trimite dosarul la CEDO”, a mai precizat Aureliu Colenco, unul dintre apărători.

În replică, fosta deputată a Platformei DA, Arina Spătaru „a mulțumit” avocaților lui Șor, pentru că i-au dedicat o parte din conferința lor de presă.

„Sunt plăcut surprinsă pentru atenția lor sporită și discurs înflăcărat, doar că se vede că sunt în pană de idei. Chiar și fotografia mea, pe care au pregătit-o ei și au prezentat-o pe ecranul din spatele lor, demonstrează acest lucru (…) Ceea ce pot să vă promit este că voi fi la fel de activă și voi apăra în continuare drepturile celor 70 mii de Bălteni. De ce? De’atâta!”, a scris Spătaru pe pagina sa de Facebook.

Amintim că turul doi al alegerilor locale din mun. Bălți, planificat pentru 5 decembrie, a fost suspendat cu doar jumătate de oră înainte de deschiderea secțiilor de votare. Decizia a fost luată după ce Curtea de Apel Bălți a dat curs solicitării CEC de anulare a înregistrării Marinei Tauber în calitate de concurent electoral, pentru că a depășit plafonul cheltuielilor și nu a reflectat transparent toate mijloacele financiare.

Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia primei instanțe. La rândul său, Tauber susține că hotărârea este motivată politic și se va adresa la CEDO.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: