Au cerut Maiei Sandu demisia a 3 miniștri? Blocul politic „Împreună”, despre întrevederea cu șefa statului 
Full Article 3 minutes read

Au cerut Maiei Sandu demisia a 3 miniștri? Blocul politic „Împreună”, despre întrevederea cu șefa statului 

Blocul politic „Împreună”, format din patru partide, a declarat că la întrevederea cu președinta Maia Sandu ar fi cerut demisia a 3 miniștri. Totodată ar fi solicitat „transparență cu privire la asistența externă” oferită Moldovei în ultimii trei ani, inclusiv efectuarea unui audit al achizițiilor publice efectuate în perioada 2021-2023, sub autoritatea Comisiei pentru Situații Excepționale. 

Blocul politic „Împreună” – format din Platforma Demnitate și Adevăr, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Partidul Schimbării și Liga Orașelor și Comunelor – a declarat că întrevederea a avut loc urmare a invitației președintei Maia Sandu.

La întâlnire, blocul politic ar fi vorbit despre „Pactul pentru Europa” – documentul pe care îl propune spre semnare inclusiv partidelor politice.

„Blocul „Împreună” a reiterat că, Pactul pentru Europa trebuie să fie unul orizontal și să cuprindă voința mai multor forțe politice, fără a fi capitalizat de guvernare sau alte partide politice. Decizia finală trebuie să fie proporțională pentru toate forțele politice, iar documentul final – adoptat și semnat în cadrul unei Conferințe Naționale cu participarea partidelor politice, a societății civile, a mediului academic, a primarilor și persoanelor notorii”, se arată într-o declarație a blocului politic.

Tot la discuții cu șefa statului, blocul și-ar fi „exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa de transparență în activitatea unor miniștri, precum și unele bănuieli rezonabile cu privire la posibilele acte de corupție legate de oficiali importanți ai actualei guvernări”.

„La fel, blocul „Împreună” a cerut transparență cu privire la asistența externă oferită R. Moldova în ultimii trei ani. Mai mult, Blocul a cerut efectuarea unui audit al achizițiilor publice efectuate în perioada 2021-2023, sub autoritatea Comisiei pentru Situații Excepționale. (…) La fel, Blocul „Împreună” a cerut demisia a trei miniștri”, se mai arată în declarația celor 4 partide.

Precizăm, pe 18 aprilie, șeful de cabinet al președintei Adrian Băluțel a menționat că președinta Maia Sandu s-a văzut cu reprezentații celor patru partide care au format blocul politic „Împreună”. Șefa statului le-a vorbit despre importanța consolidării partidelor pro-europene pentru a promova aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Totodată, Sandu a declarat că proiectul de integrare europeană „nu este a unui sau a mai multor partide, ci a tuturor cetățenilor”. Detalii AICI.

***

În decembrie 2023, Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor și Partidul Schimbării au anunțat despre formarea unei coaliții de dreapta în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare. NewsMaker a povestit atunci cine a făcut echipă comună și ce ratinguri au. Pot sau nu aceștia deveni o alternativă a PAS la următoarele alegeri parlamentare sau posibili parteneri într-o viitoare coaliție? Detalii AICI.

În februarie 2024, Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, condus de fostul deputat al Platformei DA Igor Munteanu, a aderat la cele 3 partide. Detalii AICI.

Pe 14 aprilie, cele patru partide au declarat că vor merge cu o singură denumire și au anunțat despre formarea blocului „Împreună”. Partidele au anunțat și despre un „pact pentru Europa” – un document ce va fi propus spre semnare inclusiv partidelor politice. A fost prezentat un draft de declarație al „pactului pentru Europa”, în care se menționează că „nimeni nu trebuie să pretindă că deține monopol asupra integrării europene”. Precizăm, la evenimentul de lansare a blocului „Împreună” au fost prezenți inclusiv foștii deputați Alexandr Slusari și Octavian Țîcu. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: