„Au făcut reparație euro în case, e timpul să facă și euroalegeri în țară”. Cetățeni pentru Europa face bilanțul primei luni de activitate
Full Article 4 minutes read

„Au făcut reparație euro în case, e timpul să facă și euroalegeri în țară”. Cetățeni pentru Europa face bilanțul primei luni de activitate

„Nu fiți simpli spectatori ale acestor timpuri istorice. Vorbiți cu părinții – dacă au făcut reparație euro în case, e timpul să facă și euroalegeri în țară”. Este apelul Veronicăi Boboc, directoare executivă a Centrului Media pentru Tineri, reprezentantă a inițiativei civice „Cetățeni pentru Europa”. În cadrul conferinței de presă din 9 iulie, mai mulți membri ai inițiativei au prezentat bilanțul după prima lună de activitate. Potrivit acestora, peste 350 de persoane, atât din țară cât și din diaspora, s-au înregistrat ca voluntari la mișcare civică.

La conferință au participat Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Ludmila Roșca, formator la Instittuul de Administrație  al USM; Veronica Boboc, director executiv Centru Media pentru Tineri; Valeriu Pașa, președinte al comunității WatchDog și Dmitri Moruz, activist civic și ex-director al Agenției Relații Interetnice.

„Acum 20 de ani, Moldova a semnat primul act stategic cu UE. Atunci ne-am angajat să facem niște transformări în țara la standarde europene. Am însă un sentiment de mâhnire că ne-a luat tocmai 20 de ani. Dar am ajuns la ultima linie. E un moment crucial. E păcat să pierdem această oportunitate”, a punctat Vadim Pistrinciuc.

„Rolul profesorilor este enorm, Vă îndemn să explicați ce beneficii vom avea și ce consecințe vor fi în cazul unui eșec în procesul de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană,” a fost îndemnul Ludmilei Roșca pentru cadrele didactice din țară.

Dmitrii Moruz a subliniat că Uniunea Europeană este un proiect deschis tuturor, indiferent de etnie, religie sau alte preferințe politice.

„Oamenii înțeleg foarte bine, văd singuri diferențele de aici și din afara țării, doar urcând într-un microbuz și vizitând statele europene. Putem îmbunătăți strada unde locuim, cultura și chiar să fim mai uniți. Îndemn pe toți să se înregistreze pe site-ul: moldova.eu ca și voluntar”, a adăugat Moruz.

Veronica Boboc a îndemnat tinerii care au comunități mai mari sau mai mici să abordeze subiectul integrării în Uniunea Europeană.

„Poate nu vă aduce atât de multe vizualizări sau monetizare dar cu siguranță veți trăi un sentiment de mândrie că nu ați rămas indiferenți. Nu fiți simpli spectatori ai acestor timpuri istorice. Vorbiți cu părinții – dacă au făcut reparație euro în case, e timpul să facă și euroalegeri în țară ” a mai spus Veronica Boboc.

Valeriu Pașa, unul dintre fondatorii inițiativei civice, a anunțat că, până în acest moment, peste 350 de persoane, atât din țară cât și din diaspora, s-au înregistrat ca voluntari la mișcare civică. Alți aproape 100 de voluntari au fost deja la întâlnirile organizate în acest sens.

„Au fost discutate opțiunile de implicare, fie în caravanele organizate prin raioanele țării, fie prin postările în mediul online, fie prin lipirea unui sticker pe mașină sau a unei pancarte la poartă. Astfel orice implicare este deja o contribuție importantă din partea cetățenilor în această campanie de informare”, a mai spus Pașa.

***

Lansarea oficială a inițiativei civice, apolitice „Cetățeni pentru Europa” a avut loc pe 7 iunie. Ex-ministrul de Externe al Republicii Moldova Nicu Popescu – unul dintre fondatorii inițiativei a anunțat lansarea în cadrul unei conferințe de presă alături de ceilalți 7 fondatori, printre care: antreprenorul Vasile Tofan, jurnalista și antreprenoarea Nata Albot, soprana Valentina Nafornița, sportiva Irina Rîngaci, jurnalistul Alex Cozer, directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS) Vadim Pistrinciuc și președintele comunității WatchDog Valeriu Pașa.

În această toamnă, pe 20 octombrie 2024, pe moldoveni îi așteaptă un referendum, al cărui rezultat ar putea fi includerea în Constituție a unei clauze privind ireversibilitatea direcției europene de dezvoltare a țării. În buletinele de vot va fi indicată întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Se vor acorda două variante de răspuns: „Da” și „Nu”.

Amintim că în martie 2022, autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a țării noastre la UE. În iunie 2022, Uniunea Europeană a acordat statutul de țară-candidat pentru Republica Moldova și Ucraina. Iar pe 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la UE.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: