Audit la SIS: „Au fost identificate mai multe carențe și problematici”
Full Article 2 minutes read

Audit la SIS: „Au fost identificate mai multe carențe și problematici”

Reforma instituțională a Serviciului de Informații și Securitate (SIS) a fost discutată în cadrul unei ședințe, prezidată de directorul Alexandru Musteața. Se menționează că a fost efectuat un audit al activității SIS, fiind identificare mai multe carențe. Ulterior, în cadrul ședinței a fost aprobat un concept de reformă care ar avea ca scop să „ajusteze activitatea SIS în corespundere cu realitățile mediului de securitate la nivel intern și regional”. Totodată, ca primă etapă în procesul de reformă, au fost aprobate mai multe acțiuni. 

Pe 7 martie a avut loc ședința ordinară a Colegiului SIS. Agenda Colegiului a inclus mai multe subiecte, principalul obiectiv fiind transpunerea spre implementare a Conceptului reformei instituționale a SIS.

Directorul Serviciului Alexandru Musteața a reiterat factorii determinanți ai inițierii procesului de schimbare, transformare și optimizare a capacităților ofensive și de reacție ale instituției. Acestea ar fi îndreptate spre o reacționare promptă și eficientă la amenințările de securitate națională.

Potrivit unei declarații a SIS, a fost evocat faptul că reforma instituțională a fost precedată de un audit complex al activității Serviciului, fiind identificate mai multe carențe și problematici ce vizează procesele organizațional-funcționale din cadrul instituției. Printre acestea se enumeră și lipsa ajustării cadrului normativ de activitate a Serviciului la noile abordări în domeniul de Securitate.

„Conceptul de reformă, aprobat în cadrul ședinței Colegiului, are menirea de a ajusta activitatea Serviciului în corespundere cu realitățile mediului de securitate la nivel intern și regional, iar principiile, cum ar fi: eficiența, optimizarea, profesionalismul, flexibilitatea și transparența sunt liniile directorii în procesul de transformare instituțională”, comunică reprezentanții SIS.

În contextul riscurilor de securitate regională și națională, ca primă etapă în procesul de reformă, de către membrii Colegiului au fost aprobate mai multe acțiuni.

„Focusarea pe activitatea contrainformativă și informativă externă; consolidarea segmentului de contraspionaj; fortificarea subunității responsabile de reintegrarea teritorială a țării și apărare a ordinii constituționale sunt unele din prioritățile de reformare aprobate și transpuse spre executare”, se arată în declarația Serviciului.

Concomitent se menționează că au fost demarate procedurile de rigoare care au menirea de a revizui și ajusta cadrul legal de activitate a Serviciului, precum și de optimizare a proceselor interne.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: