NewsMaker

Auditul datoriei istorice pretinse de Gazprom. Parlicov: Să recunoști suma înseamnă că fiecare gospodărie este datoare cu $1000

Auditul a arătat că cea mai mare parte a datoriei Moldovagaz față de Gazprom nu este confirmată prin documente. Potrivit lui Parlicov, recunoașterea a 709 mln de dolari înseamnă că fiecare gospodărie este datoare cu 1000 de dolari. Declarațiile au fost făcute, pe 6 septembrie, de ministrul Energiei Victor Parlicov. 

Vorbim despre cifra de 709 mln de dolari. Ce înseamnă să recunoști această datorie? În medie, pentru o gospodărie conectată la gaz este 1000 de dolari – datorie. Totodată, auditul confirmă că cea mai mare parte din această datorie fie nu au fost prezentate documente confirmative, fie această datorie nu este executată. Deși auditorii au solicitat documentele confirmative de la Moldovagaz, Gazprom. Nu înseamnă că nu există, dar s-au bazat pe informația pe care au avut-o. (…) Și partea moldovenească, și Moldovagaz, are temei să înainteze anumite pretenții financiare față de Gazprom”, a comunicat Parlicov.

Potrivit ministrului, din cele 709 milioane de dolari, 276 milioane de dolari este suma pentru care nu au fost prezentate documente confirmative nici de Moldovagaz, nici de Gazprom. „Încă 400 mln de dolari sunt neexecutabile – sunt expirate”, a subliniat Parlicov.

Prin urmare, el a spus că „se propune ca să fie achitat echivalentul a 8,6 milioane de dolari la această etapă și toate subiectele acestea să fie închise”.

„Aceasta este propunerea pe care am înaintat-o către Gazprom. Așteptăm în primul rând reacția”, a menționat Parlicov. „Eu sunt sigur că va urma un proces de discuție și negocieri pe acest subiect, dar baza Republicii Moldova pe aceste discuții este procesul de audit”, a adăugat Parlicov. Acești bani – 8,6 milioane de dolari – potrivit ministrului, nu se vor reflecta în facturile cetățenilor.

„Noi admitem că auditul nu va fi aprobat de Moldovagaz, pentru că majoritatea o deține Gazprom. Dar servește drept bază pentru noi, ca să știm cum să abordăm această datorie. Juridic există o mare probabilitate că concluziile raportului nu vor fi aprobate de consiliul de observatori ai Moldovagaz”, a comunicat Parlicov.

Ministrul a mai ținut să precizeze că auditul se referă la datoria istorică pretinsă pentru gazul consumat de malul drept, până în anul 2003. „Malul stâng nici nu a fost subiectul de discuție”, a spus ministrul.

***

Pe 15 august 2023, ministrul Energiei Victor Parlicov anunța că auditul datoriei Moldovagaz față de Gazprom a fost finalizat, însă nu a fost transmis către Gazprom. Potrivit ministrului, auditul a arătat că sunt o parte din datorii care nu sunt confirmate documental, altele se referă la costurile suplimentare admise de Moldovagaz „care nefiind incluse în tarife au dus la faptul că ei și-au majorat datoria față de Gazprom”. Acum, Moldova pregătește propuneri alternative pentru rezolvarea problemei cu datoriile și care vor fi transmise către Gazprom, împreună cu rezultatele auditului.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu contestă pretinsa datorie a Republicii Moldova față de concernul rus Gazprom, care s-ar ridica la circa 800 milioane dolari. Șefa statului susține că se bazează în declarațiile sale pe rezultatul prezentat de auditorii externi, contractați de Republica Moldova pentru a elucida datoria istorică pretinsă de Moscova, pe care Moldova ar fi acumulat-o pentru livrările de gaze naturale.

Reamintim că, în cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” s-a constatat că „Moldovagaz” a acumulat o datorie istorică – peste 700 milioane de dolari. „Gazprom” i-a cerut Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Moldovei și s-o ramburseze în regim de urgență. Autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște datoria doar dacă va fi confirmată de un audit independent.

Guvernul a decis ca Agenția Proprietăți Publice să realizeze un audit asupra datoriei S.A. Moldovagaz față de concernul rus Gazprom și Factoring Finance pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. În august 2022, Agenția Proprietății Publice a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance. Este vorba despre două companii străine: una din Marea Britanie și alta din Norvegia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Daniel Vodă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „Nu e știrea zilei”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că interdicția de intrare în România și în spațiul Schengen a primarului Chișinăului, Ion Ceban, nu reprezintă o „știre a zilei”. El susține că, cel mai probabil, Ceban era deja informat despre această măsură înainte ca informația să fie făcută publică și că el ar trebui să ofere explicații. Totodată, Vodă a subliniat că informațiile transmise de instituțiile statului, inclusiv ale României, „se bazează pe fapte concrete”.

„Nu aș spune că este neapărat știrea zilei,” a afirmat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

El a explicat că toate detaliile legate de acest caz ar trebui să vină din partea lui Ceban și că probabil el știa deja despre această interdicție.

„Toate explicațiile referitor la acest caz ar trebui să le ofere domnia sa. Am văzut un video filmat, dar dumneavoastră, ca jurnalist, nu ați avut posibilitatea să adresați întrebări sau să faceți precizări. Nimeni din presă probabil nu a putut să o facă. Pentru mine, întrebarea centrală este că — pentru orice cetățean, când se aplică interdicția, persoana este informată. Deci, probabil, persoana a știut această informație înainte să devină publică, dar a ținut-o și nu a comunicat despre acest lucru”, a menționat Vodă.

Fiind întrebat „ce pericol” reprezintă Ion Ceban, întrucât acesta a fost argumentul autorităților române, Daniel Vodă a menționat:

„Cetățenii trebuie să fie atenți și pe viitor când unii politicieni ar putea să se prefacă și să aibă cu totul alte interese. Atunci când unele instituții ale statului, fie ale României, fie ale altor democrații cu instituții consolidate, transmit anumite informații, cu siguranță acestea se sprijină pe fapte”, a subliniat reprezentantul Guvernului.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: