valea morilor
Максим Андреев, NewsMaker

Autoritățile publice locale vor revizui hotărârea privind desfășurarea comerțului stradal în perioada estivală

Autoritățile publice locale vor revizui hotărârea privind desfășurarea comerțului ambulant stradal în sezonul estival 2020. Municipalitatea urmează să aibă un dialog în acest sens cu agenții economici pentru a ajunge la un compromis, informează Primăria Chișinău.

Viceprimarul de ramură, Inga Ionesii, a declarat că agenții economici de profil, care își desfășoară activitatea în limitele normelor legale, au adresat scrisori municipalității, solicitând să fie discutate propunerile lor pentru ajungerea la un compromis.

Astfel, s-a decis organizarea unei ședințe online pentru a discuta și a decide cum ar putea fi redresată situația.

Amintim că pe 9 iunie, primarul Ion Ceban a anunțat că va revoca dispoziția privind organizarea comerțul stradal ambulant în perioada estivală.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Perchezițiile în cazul blocului din Durlești: 13 persoane vizate, 10 recunoscute ca bănuite

Centrul Național Anticorupție a raportat că 13 persoane sunt percheziționate, pe 19 iunie, în cazul blocului din Durlești. Acestea – responsabile de perfectarea, autorizarea, construcția și recepționarea blocului locativ afectat de incendiu – urmează a fi audiate. Potrivit CNA, organul de urmărire penală a instituției a emis acte de dispoziție privind recunoașterea în calitate de bănuit a 10 persoane.

Potrivit CNA, perchezițiile sunt efectuate împreună cu procurorii mun. Chișinău într-un dosar pornit pe infracțiuni conexe corupției. „13 persoane, responsabile de perfectarea, autorizarea, construcția și recepționarea blocului locativ situat pe str. Tudor Vladimirescu 75/1 din or. Durlești, afectat de incendiul din 16 mai, sunt percheziționate, astăzi, urmând a fi audiate de ofițerii de urmărire penală”, a precizat instituția.

Reprezentanții Centrului au adăugat că, în colaborare cu Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică, au stabilit un cerc de persoane, implicate în proiectarea și construcția blocului menționat și anume: responsabili de la Primăria or. Durlești; responsabili din cadrul ÎM Chișinău proiect; ex-angajați ai Agenției Supraveghere Tehnică; ex-angajați ai Direcției Situații Excepționale; diriginte de șantier; proiectant; responsabil tehnic; beneficiarul construcției; proprietarul terenului și alte persoane care au intermediat procesele de lucru.

„Organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție a emis acte de dispoziție privind recunoașterea în calitate de bănuit a 10 persoane”, au comunicat reprezentanții CNA.

Amintim că, în dimineața zilei de 19 iunie, reprezentanții CNA au confirmat pentru NewsMaker că ofițerii instituției efectuează percheziții la domicilii și instituții publice în cazul blocului din Durlești. Se menționa că perchezițiile aveau loc inclusiv la Primăria orașului Durlești.

***

Amintim că incendiul de la Durlești s-a produs în după-amiaza zilei de 16 mai. A luat foc mansarda unui bloc de locuințe de pe strada Tudor Vladimirescu. Focul a fost lichidat complet în dimineața zilei de 17 mai. 

Pe 19 mai, reprezentanții PAS au anunțat că 180 de apartamente au fost afectate, dintre care 16, aflate la mansardă, au fost complet distruse. Formațiunea a precizat că urmează a fi ridicat un acoperiș provizoriu.

Între timp, pompierii au stabilit cauza probabilă a incendiului. Focul ar fi izbucnit din cauza nerespectării regulilor de apărare împotriva incendiilor în timpul unor lucrări cu foc deschis.

Pe 20 mai, Primăria Durlești a declarat că mansarda afectată de incendiu a fost construită fără autorizație. Pe 3 iunie, și Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică (INST), din cadrul Ministerului Infrastructurii, a confirmat că mansarda este neautorizată. Potrivit INST, blocul a fost edificat în perioada 2017–2020 și s-au constatat „un șir de neconformități majore în toate etapele de realizare a obiectivului”. Printre neconformități sunt: emiterea actelor permisive cu încălcarea normelor urbanistice; proiectare și verificare superficială a documentației tehnice; recepționarea obiectivului cu încălcări inclusiv a normelor antiincendiare; exploatare neconformă și execuția lucrărilor neautorizate, inclusiv a unei mansarde improvizate. Inspectoratul a transmis materialele acumulateorganelor de drept.

Mai mulți specialiști implicați în proiectarea, verificarea, execuția și recepția blocului de locuit din Durlești au rămas fără certificate de atestare profesională. Documentele le-au fost retrase după ce au fost constatate abateri în toate etapele de realizare a construcției. Informația a fost comunicată pe 16 iunie de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: