unimedia.info

Autorizația de mediu pentru uzina metalurgică din regiunea transnistreană – prelungită pentru 10 luni. Ce spune Chișinăul?

Autorizația de mediu pentru uzina metalurgică din Râbnița, aflată în gestiunea regimului separatist de la Tiraspol, a fost prelungită pentru o perioadă de încă 10 luni. Documentul a fost eliberat de Agenția de Mediu de la Chișinău. Într-un comentariu pentru NM, reprezentanții Agenției de Mediu au declarat că autorizația a fost eliberată în baza examinării rezultatelor controlului efectuat de Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) la întreprindere.

Pe 3 ianuarie, portalul Zona de Securitate a publicat Autorizația pentru emisia în atmosferă a poluanților de la sursele fixe de poluare pentru „Uzina Metalurgică Moldovenească”, în posesia căreia a intrat. Potrivit documentului, autorizația a fost eliberată pe 29 decembrie 2023 și este valabilă până pe 20 octombrie 2024, adică 10 luni.

Autorizația a fost emisă în ultima zi lucrătoare din 2023 în regim obișnuit, nu prin Comisia pentru Situații Excepționale, așa cum se întâmpla în perioada stării de urgență.

 

zonadesecuritate.md

NM l-a contactat pentru un comentariu în privința eliberării autorizației de mediu pentru uzina metalurgică din regiunea transnistreană pe Vadim Madan, consultant principal al Secției informare și comunicare cu mass-media din cadrul Ministerului Mediului. Madan a refuzat să răspundă la întrebări, precizând că de eliberarea autorizației este responsabilă Agenția de Mediu.

I-am apelat telefonic pe reprezentanții Agenției de Mediu și i-am întrebat dacă a fost efectuat un control la uzina metalurgică din Râbnița înainte de a-i fi eliberată autorizație de mediu, iar dacă da, în ce au constat verificările. Aceștia însă ne-au răspuns că Inspectoratul pentru Protecția Mediului este instituția care, potrivit regulamentului, efectuează controlul în baza căruia, ulterior, Agenția de Mediu ia o decizie privind eliberarea autorizației de mediu.

Reprezentanții instituției au precizat că Agenția de Mediu a eliberat autorizația pentru întreprinderea în cauză după examinarea actului de inspectare întocmit de IPM.

Potrivit regulamentului, Agenția de Mediu este responsabilă de examinarea dosarului și a materialelor anexate la dosar. Despre efectuarea controlului este responsabil Inspectoratul pentru protecția mediului. Toate întrebările ce ține de verificări, corectitudine la fața locului puteți să le adresați Inspectoratului pentru protecția mediului. Noi am eliberat autorizația în baza dosarului tehnic, care a fost elaborat în baza Legii 14/22 cu privire la emisia poluanților în atmosferă și în baza legii 160 cu privire la autorizarea activităților de întreprinzător. Am contrapus dosarul cu actul de inspectare făcut de către Inspectoratul pentru Protecția Mediului și s-a luat decizia de eliberare a autorizației”, au declarat reprezentanții Agenției.

NM a expediat o solicitare de informație în privința controlului efectuat la uzina metalurgică din Râbnița în adresa IPM, însă, deocamdată nu am primit un răspuns.

***

Precizăm că, în ultimii doi, ani au existat mai multe controverse în legătură cu situația legată de activitatea „Uzinei Metalurgice Moldovenești”. În timp ce Agenția de Mediu refuza eliberarea autorizației, deoarece uzina funcționa cu abateri grave de la normele ecologice, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) îi prelungea autorizațiile prin derogare de la prevederile legale în baza unui troc neoficial, care însemna energie electrică pentru malul drept al Nistrului de la Centrala de la Cuciurgan. Ultima decizie de acest fel a fost luată de CSE în octombrie 2023.

Starea de urgență, în timpul căreia activa CSE – formată din membrii Guvernului – a expirat la 31 decembrie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: