„Ura și violența naște dezbinare”. Avocatul Poporului, despre declaraţiile lui Dodon cu referire la diasporă și distrugerea mormintelor din cimitirul evreiesc
Full Article 2 minutes read

„Ura și violența naște dezbinare”. Avocatul Poporului, despre declaraţiile lui Dodon cu referire la diasporă și distrugerea mormintelor din cimitirul evreiesc

Avocatul Poporului condamnă cu fermitate utilizarea discursului de instigare la ură în dezbaterile publice, atenționând că aceasta conduce la violență și la infracțiuni motivate de ură și prejudecată.

Reacția vine după repetarea cazurilor de acest gen în timpul campaniei electorale actuale prezidențiale, dar și a profanării recente a mormintelor din Cimitirul Evreiesc din capitală.

„Mesajele transmise de către unul dintre candidații la funcția de președinte al țării privitor la participarea reprezentanților diasporei moldovenești la primul tur de scrutin prezidențial au fost în egală măsură denigratoare, ofensatoare și instigatoare la ură față de concetățenii noștri stabiliți permanent sau aflați temporar peste hotarele țării”, a spus avocatul poporului, Mihail Cotorobai, referindu-se la declarațiile lui Igor Dodon, care a spus recent că „diaspora reprezintă un electorat paralel al Republicii Moldova, care are are propria viziune și propriile preferințe politice.”

Potrivit avocatului poporului, un președinte de țară care se dorește a fi al tuturor trebuie să unească nu să dezbine.

„Deloc întâmplător și sugestiv, concomitent cu lansarea în turul doi al campaniei electorale a unor mesaje  denigratoare și intolerante față de anumite grupuri de persoane, în Chișinău s-a produs un incident grav, care ar putea fi calificat ca o infracțiune motivată de ură: profanarea și distrugerea unor morminte de la cimitirul evreiesc. Acest act denotă nu doar ură și intoleranță față de reprezentanții etniei evreiești, dar, dat fiind că pe multe morminte a fost imprimată svastica fascistă, și o glorificare a crimelor naziste de genocid”, se mai arată într-un comunicat emis de avocatul poporului.

Avocatul Poporului atenționează asupra faptului că perpetuarea și menținerea în spațiul public a discursului instigator la ură și violență naște violență și dezbinare. Iată de ce este imperios necesară combaterea hotărâtă de către întreaga societate a manifestărilor de acest gen.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: