Cazul Anei-Maria: mama fetei crede că principalul suspect îl cunoștea pe iubitul tinerei. „Au lucrat în aceeași încăpere”
Full Article 7 minutes read

Cazul Anei-Maria: mama fetei crede că principalul suspect îl cunoștea pe iubitul tinerei. „Au lucrat în aceeași încăpere”

Mama Anei-Maria, fata dispărută în aprilie la Orhei și care a fost găsită moartă la Telenești, crede că bărbatul suspectat de moartea fiicei sale se cunoștea cu Ion, iubitul tinerei. Potrivit ei, cei doi au lucrat împreună la penitenciar, „în aceeași încăpere”. Cât era în viață, a spus femeia, fiica ei venea rar acasă pentru că iubitul ei ar fi fost împotrivă. Mătușa Anei Maria crede că „totul a fost organizat”. Iar o altă rudă s-a arătat nedumerită de ce prietenul fetei nu a luat-o pe aceasta de la stația de așteptare. Potrivit acesteia, iubitul fetei avea datorii iar Ana-Maria „era urmărită”. Într-un final, mama Anei-Maria a spus că vrea ca vinovatul să fie plasat în închisoare pe viață. În același timp, ea a menționat că îi este frică să nu fie vizitată de familia bărbatului, suspectat de moartea fiicei sale. 

Mama Anei-Maria crede că bărbatul suspectat de moartea fiicei sale se cunoștea cu Ion, iubitul tinerei găsită moartă. Ea a spus că bărbatul a lucrat împreună la penitenciar cu iubitul Anei Maria. „În aceeași încăpere, numai că în diferite părți”, a menționat femeia, în cadrul proiectului „Femeile nu tac” cu Adrian Prodan.

„Îmi spunea inima că nu o să fie în viață”, a comunicat femeia.

După ce a fost găsită moartă, ea a aflat că Ana-Maria aștepta un băiat. Informația i-a fost comunicată urmare a unei expertize.

Au contribuit financiar la înmormântarea fiicei sale atât rudele cât și locuitorii din sat. Femeia a mai spus că nu comunică, la moment, cu băiatul cu care fiica ei avea o relație.

Cât era în viață, a spus mama Anei-Maria, fiica ei venea rar acasă, o dată în lună: „Nu vroia să îi dea voie prietenul acesta al ei. Ca să nu calce la noi în ogradă, că noi o luăm și o servim cu rachiu, cu alcool a zis. Dar ea niciodată nu a servit. (…) Da, noi servim câte un pahar de vin, dar nu ca să dăm la copil. (…) Ea mi-a spus că Ion nu-i dă voie”.

Cu toate acestea, femeia a spus că avea o relație apropiată cu fiica ei.

Ana-Maria, potrivi ei, de luni până vineri se afla la cămin, iar weekendul îl petrecea la domiciliul prietenului ei, cu care avea o relație de 4 ani.

Femeia a precizat că nu știe dacă iubitul Anei-Maria are sau nu o legătură cu moartea acesteia: „De ce să îl învinuiesc că el e vinovat, dacă eu nu știu nimic”.

Ulterior, jurnalistul i-a spus femeii că „Ana Maria a predat lecții copiilor fratelui acestui bărbat”, suspectat de moartea fiicei sale. Ea a menționat că nu cunoaște asemenea informații.

De cealaltă parte, mătușa Anei Maria crede că fata știa bărbatul în mașina căruia a urcat. În plus, femeia crede că „totul a fost organizat”. „Altfel în mașină să te urci nu e…”, a adăugat ea.

O altă rudă s-a arătat nedumerită de ce prietenul fetei a trimis o altă persoană să o ia pe fată de la stația de așteptare, dar nu a plecat el. „Dacă știu că au probleme cu banii, trebuia să se ducă el. Am înțeles că Ana era urmărită de mai multe ori, nu prima dată era urmărită”, a menționat femeia. Ea ar fi auzit că iubitul fetei avea datorii.

Într-un final, mama Anei-Maria a spus că vrea ca vinovatul să fie plasat în închisoare pe viață. Totodată, ea a menționat că îi este frică să nu fie vizitată de familia bărbatului, suspectat de moartea fiicei sale: „Chiar mi-e frică să nu vină fratele lui. (…) Stau cu grijă”.

***

Ana Maria – o tânără de 19 ani dintr-o localitate din Orhei – a dispărut pe 12 aprilie. S-a întâmplat după ce fata a urcat într-un automobil pe strada 31 august din Orhei, la ora 21:00, și a plecat într-o direcție necunoscută. Fata era însărcinată în șase luni. Detalii AICI. În seara zilei de 16 aprilie, poliția a reținut șoferul în mașina căruia a urcat fata. Bărbatul, în vârstă de 45 de ani, nu colaborează cu ancheta – au comunicat oamenii legii. Detalii AICI. Pentru Life Moldova, primarul localității Chițcanii Vechi din raionul Telenești – unde a locuit principalul suspect – a declarat că șoferul este fost polițist. Mai mult, el ar fi activat anterior și în sistemul penitenciar. În sistemul penitenciar ar fi activat și iubitul tinerei, cu care era într-o relație de 4 ani. În prezent, el este șofer de taxi. Detalii AICI.

Pe 19 aprilie, fata a început să fie căutată și în raionul Telenești. Tot pe 19 aprilie, principalul suspectat a fost plasat în arest pentru o perioada de 30 de zile. Detalii – AICI. La fel pe 19 aprilie, poliția a îndemnat cetățenii să sesizeze de urgență oamenii legii dacă au avut interacțiuni „dubioase” cu principalul suspect. Apelul a venit după ce, în timpul perchezițiilor la domiciliul și mașina bărbatului au fost găsite mai multe lucruri pentru femei. Detalii AICI. Pe 20 aprilie, poliția a anunțat că suspectul, înaintea reținerii, avea alături o tânără în automobil „care poate fi martor important pe acest caz”. La scurt timp, oamenii legii au menționat că aceasta a fost identificată și este audiată de polițiști. Aceasta a declarat că a urcat în mașina bărbatului pentru a ajunge la Chișinău și că în timpul deplasării a simțit o amenințare din partea acestuia. Astfel ea l-a sunat pe prietenul ei, care pe toată distanța deplasării – până la Chișinău – a fost cu ea la telefon. Detalii AICI.

În aceeași zi s-a anunțat că oamenii legii au găsit cadavrul unei tinere cu semnalmente și vestimentație asemănătoare fetei de 19 ani dispărută la Orhei. Corpul neînsuflețit a fost găsit într-o fâșie forestieră, la aproximativ 21 de km de la localitatea Chițcanii Vechi, raionul Telenești, cu deplasare pe drum de țară. Detalii AICI. Ulterior, șeful Inspectoratului General al Poliției a declarat pentru jurnaliști că trupul neînsuflețit al tinerei fost găsit lângă un pârâu. Cadavrul ar fi fost aruncat într-o groapă, acoperită cu crengi. Detalii AICI. Procurorii au pornit urmărirea penală pentru omorul intențional al unei femei gravide. Dacă va fi găsit vinovat, suspectul riscă închisoare de la 15 la 20 de ani sau detenție pe viață. O traumă cranio-cerebrală este cauza care a dus la decesul Anei-Maria, a declarat procurorul general interimar Ion Munteanu. Detalii AICI.

Tânăra din Orhei a fost înmormântată pe 23 aprilie.

Pe 25 aprilie, vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman a anunțat audieri publice în contextul cazului tragic soldat cu decesul Anei Maria. Gherman a spus că se necesită a defini juridic fenomenul de femicid și trebuie întreprinse măsuri pentu protecția femeilor și fetelor din Republica Moldova. „Ana Maria a murit doar pentru că este femeie”, a menționat Gherman. Detalii AICI. Pe 30 aprilie au avut loc audieri la Parlament. S-a decis că va fi creat un grup de lucru interinstituțional, care urmează să elaboreze un plan național de răspuns prompt la cazurile de violență asupra femeilor și a fetelor. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: