Avocatul Poporului își exprimă îngrijorarea în legătură cu intenția autorităților de a modifica unele prevederi din Legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, inclusiv cu privire la ridicarea interdicției de a organiza alegeri sau referendumuri și de a modifica și/sau abroga legislația în această perioadă.
În acest sens, „ombudsmanul apreciază inițiativă dată drept una inoportună, iar posibilele consecințele drept periculoase pentru statul de drept, democrația și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale în Republica Moldova”. Avocatului Poporului atenționează că stările de urgență pot fi utilizate ca motiv sau pretext pentru suspendarea drepturilor și libertăților garantate de Constituția țării.
Mihail Cotorobai recomandă autorităților să renunțe la ideea de a promova modificările menționate, iar deputaților să respingă propunerile formulate de către guvern în acest sens.
Precizăm că parlamentul se convoacă, marți, 17 martie în ședință plenară. Deputații vor examina proiectul guvernului, prin care se propune să fie declarată stare de urgență pentru 60 de zile. Inițiativa a fost aprobată de către cabinetul de miniștri în ședința de luni, 16 martie, din cauza pandemiei de COVID-19.
De asemenea, ministra Sănătății a declarat ieri, 16 martie că „în această perioadă este inadmisibilă organizarea unor alegeri”. Pe de altă parte, ministrul Justiției a spus că acest lucru este posibil. „Cu siguranță am o opinie adversă. În perioada urgențelor au fost desfășurate alegeri pe teritoriul Franței și nu a fost nicio problemă”, a declarat Nagacevschi.
*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.