Banca Europeană de Investiții anunță €28 mln pentru modernizarea, digitalizarea și extinderea rețelei de distribuție a energiei electrice din Moldova
Full Article 2 minutes read

Banca Europeană de Investiții anunță €28 mln pentru modernizarea, digitalizarea și extinderea rețelei de distribuție a energiei electrice din Moldova

Banca Europeană de Investiții, prin intermediul direcției sale axate pe finanțarea pentru dezvoltare, BEI Global, va oferi €28 milioane companiei Premier Energy. Finanțarea are ca scop modernizarea, digitalizarea și extinderea rețelei de distribuție a energiei electrice din centrul și sudul Moldovei, inclusiv din Chișinău. Totodată, investiția va contribui la soluționarea crizei energetice prin menținerea la un nivel scăzut a pierderilor în distribuția energiei electrice și prin aceasta la menținerea prețului accesibil al electricității, precum și la îmbunătățirea serviciilor pentru consumatorii finali.

Finanțarea va fi oferită în cadrul programului de de investiții pe patru ani în sectorul de distribuție a energiei electrice din Moldova.

Programul de investiții pe patru ani care vizează modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice, este necesar pentru a respecta cerințele de reglementare și pentru a înlocui activele învechite care și-au depășit durata de viață economică și care nu mai corespund standardelor cerute. Programul va asigura continuitatea serviciului și va îmbunătăți calitatea și fiabilitatea distribuției de energie electrică. Noile aparate de măsurare și telecomunicații vor spori digitalizarea.

Împrumutul va permite Premier Energy Distribution să transforme o rețea de distribuție convențională într-o rețea inteligentă digitală, ceea ce va duce la securizarea aprovizionării și la îmbunătățirea serviciilor pentru utilizatorii finali. Rezultatele așteptate în cadrul programului sunt aliniate la prioritățile de politică ale UE și ale BEI, precum și la Strategia energetică națională 2030.

Proiectul este cofinanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), printr-un împrumut paralel tot în valoare de 28 milioane de euro.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: