BCG, RV, ROR și altele. 9 informații despre imunizare în Republica Moldova

 
BCG, RV, ROR și altele
9 informații despre imunizare în Republica Moldova
BCG, RV, ROR și altele
9 informații despre imunizare în Republica Moldova
În ultimii zece ani, numărul persoanelor imunizate din Republica Moldova este în scădere. Cauza principală o constituie activizarea mișcării anti-vaccinare. Medicii explică acest lucru prin insuficiența de informații veridice despre vaccinuri. Noi am selectat 9 informații despre imunizarea în Republica Moldova, care confirmă importanța și siguranța sa.
1. Bani
În Republica Moldova, toate vaccinurile pentru copii sunt gratuite. În primul an de viață, statul cheltuiește pentru imunizarea unui copil $29,44 (aproape 490 de lei). Cursul deplin de imunizare (de la un an până la 60 de ani) costă $30-40 pentru o persoană. Imunizarea femeilor este mai costisitoare, pentru că ele sunt vaccinate contra Papilomavirusului uman. Astfel, pentru imunizarea unui bărbat se cheltuiesc în medie $34,6 (575,6 lei), iar pentru imunizarea unei femei - $43,77 (728,19 lei).
2. Acoperire
În Republica Moldova, se fac zece tipuri de vaccinuri: HepB (împotriva hepatitei B), BCG (împotriva tuberculozei), VPO (împotriva poliomielitei), Hib (împotriva infecției Heamophilus Influenzae în componența vaccinului Pentavalent DTP-HepB-Hib), DTP (împotriva tusei convulsive, difteriei, tetanosului), DT/Td (împotriva difteriei și tetanosului), ROR (împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei), RV (împotriva infecției cu rotavirusuri) și PC (vaccinul pneumococic), precum și HPV (împotriva infecției cu Human Papilloma Virus).

Epidemiologii consideră, că pentru un efect mai mare de prevenire (diminuarea răspândirii maladiilor), trebuie să fie imunizate împotriva unei infecții concrete peste 95 la sută din populație. În Republica Moldova, acoperirea imunizării variază de la 87% până la 95% (fără a lua în calcul vaccinurile contra infecției cu papilomavirusul uman și a infecției cu rotavirusuri).
3. Reacții adverse
Vaccinurile nu pot provoca dezvoltarea unor maladii grave, de exemplu, Sindromul Down sau autismul. Reacțiile adverse provocate de vaccinuri se manifestă extrem de rar. În Republica Moldova, cel mai adesea, aceasta ține de vaccinul BCG. Dar este vorba despre mai puțin de 1%. Astfel, în anul 2019, reacțiile adverse ale vaccinului BCG s-au manifestat în 0,11% dintre cazuri. În același an, s-au înregistrat 0,01% reacții adverse ale vaccinului pentavalent, iar ale ROR (vaccin împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei) – 0,1%.
4. Avantaje
În Republica Moldova, vaccinul împotriva Human Papilloma Virus este administrat fetelor de la vârsta de 10 ani. Conform datelor epidemiologilor de la Centrul Național de Sănătate Publică, dacă imunizarea va atinge 81%, vor putea fi evitate 127 de cazuri de cancer de col uterin și 98 de decese anual. În același timp, va permite să fie păstrați 2.158 de ani de viață pentru locuitoarele Moldovei. De asemenea, datorită imunizării, în Republica Moldova se evită anual 42.725 de cazuri de boli infecțioase grave și 347 de cazuri letale. Acestea sunt datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
5. Economie
Imunizarea nu doar păstrează sănătatea, dar și ajută statul să economisească bani. De exemplu, un vaccin împotriva rujeolei costă 45 de lei. Iar tratamentul rujeolei ar putea costa de la 2100 de lei până la 7000 de lei. În anul 2018, 340 de copii din Republica Moldova s-au îmbolnăvit de rujeolă. Dacă ei ar fi avut nevoie de spitalizare, acest lucru ar fi costat 1,7 milioane de lei. Potrivit studiilor eficienței economice a vaccinurilor, un dolar investit în imunizare economisește cel puțin 16 dolari care sunt necesari pentru tratament.
6. Paradoxuri
Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică sunt de părerea, că focarul de rujeolă din anul 2018 a apărut din cauză, că timp de câțiva ani, mulți părinți au renunțat la acest vaccin. De notat, că până la sfârșitul anului 2018, după izbucnirea focarului, numărului copiilor vaccinați a crescut cu 3% comparativ cu anul 2017 și a ajuns până la 90%. Epidemiologii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au menționat, că acesta „este primul progres din ultimii 10 ani", dar imunizarea nu a ajuns până la 95%, ceea ce permite ca diferiți agenți patogeni (bacterii și virusuri) să circule liber pe teritoriul țării sau să poată fi importați cu ușurință din alte țări. Cele mai mare riscuri actuale de agravare a situației epidemice poate fi declanșată de importul difteriei, poliomielitei, rujeolei sau rubeolei.
7. Achiziție
Anual, Republica Moldova cheltuie zeci de milioane de lei pentru imunizarea populației. Astfel, în anul 2019, cheltuielile în acest scop au constituit 24 milioane de lei. Toate vaccinurile pentru Republica Moldova sunt achiziționate prin intermediul UNICEF. Populația Republicii Moldova este imunizată gratuit în maternitate, la naștere și pe parcursul vieții în cadrul instituțiilor de asistență medicală primară la medicul de familie.

*Conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică
8. Lege
În Republica Moldova, părinții sunt obligați prin lege să-și imunizeze copiii înainte de a-i înscrie la grădiniță sau la școală. În ultimii șase ani, Curtea Constituțională a examinat de două ori legalitatea acestei norme (în anii 2013 și 2018) și de fiecare dată a declarat-o constituțională.
9. Aluminiu
Da, în unele vaccinuri se folosesc săruri de aluminiu, pentru a spori răspunsul imunologic al organismului și acțiunea vaccinului. Fără sărurile de aluminiu, ar fi trebuit să se majoreze cantitatea agentului viral sau bacterian. Vaccinurile conțin până la 0,0005 g de aluminiu. O cantitate de 10 ori mai mică decât într-o tartină cu cașcaval.
Articol de parteneriat

Text: Nadejda Coptu
Prezentare: Cristina Demian

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

hotnews.ro

Temperaturi de + 38°C: mai multe raioane din Moldova, sub COD PORTOCALIU de caniculă

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis o nouă avertizare de caniculă, valabilă pentru data de 22 iulie. Potrivit meteorologilor, raioanele din nordul și parțial din centrul țării vor fi sub cod galben, în timp ce sudul și o parte a regiunii centrale vor intra sub cod portocaliu de căldură.

Potrivit sursei citate, în zonele aflate sub cod galben, temperaturile maxime ale aerului vor oscila între +33 și +35°C, în timp ce în regiunile vizate de cod portocaliu, valorile termice vor urca până la +36…+38°C.

meteo.md

Pentru a face față valului de caniculă, autoritățile recomandă populației să evite expunerea prelungită la soare în intervalul orar 11:00–18:00, când radiațiile sunt cele mai puternice.

Populația este îndemnată să consume lichide în mod regulat, chiar și în absența senzației de sete, pentru a preveni deshidratarea.

Totodată, se recomandă evitarea efortului fizic intens și a spațiilor aglomerate, în special pentru persoanele în vârstă, copii și cei cu afecțiuni cronice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Maxim Potîrniche/Facebook

Fotbalistul Maxim Potîrniche, celor care nu cred că poate fi un deputat bun: „Multă lume nu crede în noi, dar asta ambiționează”

Maxim Potîrniche, candidat pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile parlamentare din 28 septembrie, a reacționat pe rețelele sociale la criticile celor care se îndoiesc că ar putea fi un deputat bun. Fotbalistul a publicat o imagine alături de campioana la lupte libere Anastasia Nichita și de Ludmila Adamciuc, fondatoarea organizației „Prietena mea”, care promovează incluziunea copiilor cu sindromul Down – ambele candidate PAS – în care susține că neîncrederea celor sceptici îi va ambiționa să reușească.

„Am înțeles că multă lume nu crede în noi… dar știți ce? – pe sportivi asta tare-i ambiționează, mai mult ca orice. Nu contează câtă încredere ne oferiți. Contează că noi suntem încrezători că vom reuși. Vom reuși în ciuda lor. Vom reuși pentru că ne pasă. Vom reuși pentru că avem echipă.  Vom reuși pentru că oamenii acestei țări merită să trăiască bine la ei acasă. Vom îmbunătăți. Prin comunicare. Prin luptă. Prin consens. Prin dragoste – nu ură”, a scris Potîrniche pe rețelele de socializare.

Amintim că PAS a prezentat, pe 20 iulie, lista electorală cu care va candida la parlamentare. Primii pe listă figurează liderul formațiunii politice, președintele Parlamentului Igor Grosu. Acesta este urmat de premierul Dorin Recean și de vicepreședinta PAS și a actualului Legislativ, Doina Gherman.

Pe lista partidului se vor regăsi și personalitățile despre care PAS a anunțat anterior că vor candida din partea formațiunii la scrutin. Este vorba despre fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, luptătoare Anastasia Nichita, dirijorul Nicolae Botgros, jurnalistul Constantin Cheianu, fondatoarea organizației „Prietena mea”, Ludmila Adamciuc, antreprenorii Maria Acbaș și Iurie Cojocaru, rectorul UTM, Viorel Bostan, fotbalistul Maxim Potîrniche și rectorul USMF, Emil Ceban.

Pe lista PAS se regăsesc, de asemenea, 36 de deputați din actualul parlament, miniștri, antreprenori și aleși locali. Lista completă poate fi consultată AICI.

Reamintim că alegerile parlamentare vor avea loc pe 28 septembrie. În această zi, cetățenii Republicii Moldova își vor alege viitorii deputați, care le vor reprezenta interesele în Parlament pentru următorii patru ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
stiri.md

Ceban anunță că o va acționa în judecată pe ministra de Externe a României: „Pentru prostiile pe care le-a vorbit”

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că intenționează să o acționeze în judecată pe ministra Afacerilor Externe a României, Oana Țoiu, după ce aceasta a făcut noi declarații referitoare la interdicția sa de a intra pe teritoriul României. Ceban califică afirmațiile oficialei de la București, potrivit cărora „România nu este datoare” să ofere explicații în acest sens, drept „halucinante” și „absurde”. Potrivit lui Ceban, declarațiile lui Țoiu încalcă toate normele diplomatice și de protocol.

„O să vedem cum poate fi atacată în instanța de judecată pentru prostiile pe care le-a vorbit în spațiul public și manipulările de-a dreptul halucinante, repet, pe care le-a transmis dumneaei în acest sens”, a declarat Ceban în cadrul ședinței Primăriei din 21 iulie.

Până la această oră, Ministerul Afacerilor Externe al României nu a comentat public afirmațiile lui Ion Ceban.

Amintim că primarul și liderul MAN, Ion Ceban, s-a ales cu interdicție de intrare pe teritoriul României, pentru o perioadă de 5 ani, pe data de 9 iulie. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Pe 17 iulie, ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. În aceiași zi, Ceban a negat afirmațiile Oanei Țoiu, solicitând probe care să i le confirme. „Vreau dovada că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”, a spus el.

Pe 20 iulie, ministra de Externe de la București a revenit cu noi declarații, în cadrul unei emisiuni TV. Potrivit Oanei Țoiu, România „nu este datoare” să ofere explicații primarului de Chișinău cu privire la interdicția acestuia de a intra pe teritoriul țării, întrucât nu este cetățean român. Oficiala a menționat că edilul va primi, totuși, un răspuns de la instituția abilitată, în acest caz fiind vorba de Serviciul Român de Informații.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
parlament.md

Ina Coșeru, după ce a fost exclusă de pe lista PAS pentru alegerile din toamnă: „Nu am știut. A fost decizia partidului”

Ina Coșeru, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană din actualul Parlament, susține că nu a fost anunțată în prealabil despre excluderea sa de pe lista electorală a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) pentru alegerile din 28 septembrie. Potrivit acesteia, decizia a fost luată de formațiunea politică, pe care o sprijină încă din prima campanie electorală, de acum nouă ani.

„Nu, nu am știut. (…) Nu la inițiativa mea. A fost decizia partidului. Acum cred că liderii de partid trebuie să fie întrebați din ce cauză a fost luată această decizie”, a declarat Coșeru pentru NewsMaker.

Întrebată dacă, în ciuda excluderii, va continua să susțină PAS în campania electorală, Ina Coșeru a răspuns: „Eu am lucrat pentru această echipă timp de 9 ani, din 2016, din prima campanie. Da, sper să rămânem o echipă și să lucrăm în continuare împreună”.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a declarat că formațiunea politică nu comentează excluderea Inei Coșeru de pe lista electorală.

Amintim că PAS a prezentat, pe 20 iulie, lista electorală cu care va candida la parlamentare. Primii pe listă figurează liderul formațiunii politice, președintele Parlamentului Igor Grosu. Acesta este urmat de premierul Dorin Recean și de vicepreședinta PAS și a actualului Legislativ, Doina Gherman.

Pe lista PAS se regăsesc, de asemenea, 36 de deputați din actualul parlament, inclusiv: Radu Marian, Lilian Carp, Vasile Grădinaru, Eugeniu Sinchevici și Liliana Nicolaescu-Onofrei. Lista completă poate fi consultată AICI.

În schimb, 25 din cei 63 de deputați ai PAS, aleși în urma scrutinului parlamentar din 2021, nu mai figurează pe lista formațiunii pentru alegerile din 28 septembrie. Printre numele cunoscute care lipsesc din noua componență prezentată de PAS se regăsesc Oazu Nantoi, Ana Racu, Boris Marcoci, Petru Frunze, Marcela Nistor, Vasile Șoimaru, Iulia Dascălu și Ina Coșeru. Lista completă poate fi consultată AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
screenshot

Ministra Agriculturii, prima reacție după ce a fost inclusă pe lista PAS la parlamentare: „Este o onoare” (VIDEO)

Ministra Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, a spus că este „o onoare” faptul că a fost inclusă în lista Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) pentru alegerile din toamnă. Aceasta a menționat că intenționează să participe în campania electorală pentru scrutin, care va începe pe 29 august, și că pe durata acesteia se va suspenda din funcție. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 21 iulie.

Ludmila Catlabuga a declarat că propunerea de a candida la alegerile parlamentare pe lista PAS a venit din partea formațiunii.

Este o onoare pentru mine să fac parte din această echipă. Cu siguranță 28 septembrie este pentru noi o zi crucială. (…) Vreau să las un mesaj comun și echipei mele, dar și tuturor cetățenilor. Probabil acum este etapa și momentul când trebuie să ne unim forțele, să lăsăm toate supărările, dar și să putem trece peste această perioadă, ca să putem menține acea direcție pe care am luat-o. Pentru că este unica direcție bună pentru Republica Moldova – integrarea în Uniunea Europeană”, a spus ea.

Ministra a declarat că pe perioada campaniei electorale se va suspenda din funcție. „Voi merge în teritoriu să discut cu lumea”, a adăugat aceasta.

Amintim că, pe 20 iulie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare. Primul pe listă este liderul PAS, Igor Grosu, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Concurenții formațiunii includ mai mulți actuali miniștri: Dan Perciun, Victoria Belousov, Ludmila Catlabuga, Vladimir Bolea, Mihai Popșoi și Sergiu Lazarencu.

În aceiași zi, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea în campania electorală.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: