BCG, RV, ROR și altele. 9 informații despre imunizare în Republica Moldova

 
BCG, RV, ROR și altele
9 informații despre imunizare în Republica Moldova
BCG, RV, ROR și altele
9 informații despre imunizare în Republica Moldova
În ultimii zece ani, numărul persoanelor imunizate din Republica Moldova este în scădere. Cauza principală o constituie activizarea mișcării anti-vaccinare. Medicii explică acest lucru prin insuficiența de informații veridice despre vaccinuri. Noi am selectat 9 informații despre imunizarea în Republica Moldova, care confirmă importanța și siguranța sa.
1. Bani
În Republica Moldova, toate vaccinurile pentru copii sunt gratuite. În primul an de viață, statul cheltuiește pentru imunizarea unui copil $29,44 (aproape 490 de lei). Cursul deplin de imunizare (de la un an până la 60 de ani) costă $30-40 pentru o persoană. Imunizarea femeilor este mai costisitoare, pentru că ele sunt vaccinate contra Papilomavirusului uman. Astfel, pentru imunizarea unui bărbat se cheltuiesc în medie $34,6 (575,6 lei), iar pentru imunizarea unei femei - $43,77 (728,19 lei).
2. Acoperire
În Republica Moldova, se fac zece tipuri de vaccinuri: HepB (împotriva hepatitei B), BCG (împotriva tuberculozei), VPO (împotriva poliomielitei), Hib (împotriva infecției Heamophilus Influenzae în componența vaccinului Pentavalent DTP-HepB-Hib), DTP (împotriva tusei convulsive, difteriei, tetanosului), DT/Td (împotriva difteriei și tetanosului), ROR (împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei), RV (împotriva infecției cu rotavirusuri) și PC (vaccinul pneumococic), precum și HPV (împotriva infecției cu Human Papilloma Virus).

Epidemiologii consideră, că pentru un efect mai mare de prevenire (diminuarea răspândirii maladiilor), trebuie să fie imunizate împotriva unei infecții concrete peste 95 la sută din populație. În Republica Moldova, acoperirea imunizării variază de la 87% până la 95% (fără a lua în calcul vaccinurile contra infecției cu papilomavirusul uman și a infecției cu rotavirusuri).
3. Reacții adverse
Vaccinurile nu pot provoca dezvoltarea unor maladii grave, de exemplu, Sindromul Down sau autismul. Reacțiile adverse provocate de vaccinuri se manifestă extrem de rar. În Republica Moldova, cel mai adesea, aceasta ține de vaccinul BCG. Dar este vorba despre mai puțin de 1%. Astfel, în anul 2019, reacțiile adverse ale vaccinului BCG s-au manifestat în 0,11% dintre cazuri. În același an, s-au înregistrat 0,01% reacții adverse ale vaccinului pentavalent, iar ale ROR (vaccin împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei) – 0,1%.
4. Avantaje
În Republica Moldova, vaccinul împotriva Human Papilloma Virus este administrat fetelor de la vârsta de 10 ani. Conform datelor epidemiologilor de la Centrul Național de Sănătate Publică, dacă imunizarea va atinge 81%, vor putea fi evitate 127 de cazuri de cancer de col uterin și 98 de decese anual. În același timp, va permite să fie păstrați 2.158 de ani de viață pentru locuitoarele Moldovei. De asemenea, datorită imunizării, în Republica Moldova se evită anual 42.725 de cazuri de boli infecțioase grave și 347 de cazuri letale. Acestea sunt datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
5. Economie
Imunizarea nu doar păstrează sănătatea, dar și ajută statul să economisească bani. De exemplu, un vaccin împotriva rujeolei costă 45 de lei. Iar tratamentul rujeolei ar putea costa de la 2100 de lei până la 7000 de lei. În anul 2018, 340 de copii din Republica Moldova s-au îmbolnăvit de rujeolă. Dacă ei ar fi avut nevoie de spitalizare, acest lucru ar fi costat 1,7 milioane de lei. Potrivit studiilor eficienței economice a vaccinurilor, un dolar investit în imunizare economisește cel puțin 16 dolari care sunt necesari pentru tratament.
6. Paradoxuri
Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică sunt de părerea, că focarul de rujeolă din anul 2018 a apărut din cauză, că timp de câțiva ani, mulți părinți au renunțat la acest vaccin. De notat, că până la sfârșitul anului 2018, după izbucnirea focarului, numărului copiilor vaccinați a crescut cu 3% comparativ cu anul 2017 și a ajuns până la 90%. Epidemiologii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au menționat, că acesta „este primul progres din ultimii 10 ani", dar imunizarea nu a ajuns până la 95%, ceea ce permite ca diferiți agenți patogeni (bacterii și virusuri) să circule liber pe teritoriul țării sau să poată fi importați cu ușurință din alte țări. Cele mai mare riscuri actuale de agravare a situației epidemice poate fi declanșată de importul difteriei, poliomielitei, rujeolei sau rubeolei.
7. Achiziție
Anual, Republica Moldova cheltuie zeci de milioane de lei pentru imunizarea populației. Astfel, în anul 2019, cheltuielile în acest scop au constituit 24 milioane de lei. Toate vaccinurile pentru Republica Moldova sunt achiziționate prin intermediul UNICEF. Populația Republicii Moldova este imunizată gratuit în maternitate, la naștere și pe parcursul vieții în cadrul instituțiilor de asistență medicală primară la medicul de familie.

*Conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică
8. Lege
În Republica Moldova, părinții sunt obligați prin lege să-și imunizeze copiii înainte de a-i înscrie la grădiniță sau la școală. În ultimii șase ani, Curtea Constituțională a examinat de două ori legalitatea acestei norme (în anii 2013 și 2018) și de fiecare dată a declarat-o constituțională.
9. Aluminiu
Da, în unele vaccinuri se folosesc săruri de aluminiu, pentru a spori răspunsul imunologic al organismului și acțiunea vaccinului. Fără sărurile de aluminiu, ar fi trebuit să se majoreze cantitatea agentului viral sau bacterian. Vaccinurile conțin până la 0,0005 g de aluminiu. O cantitate de 10 ori mai mică decât într-o tartină cu cașcaval.
Articol de parteneriat

Text: Nadejda Coptu
Prezentare: Cristina Demian

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Federația de Lupte din Republica Moldova

Bronz pentru Moldova la Campionatul European de lupte U20 din Italia

Luptătoarea din Republica Moldova, Gabriela Rudoi, a obținut medalia de bronz la Campionatul European Under 20 din Italia. Informația a fost comunicată pe 5 iulie de Comitetul Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova. Potrivit instituției, în urmă cu câteva zile, și luptătorul de stil greco-roman Maxim Sarmanov a obținut bronzul pentru țara noastră, la același campionat.

Potrivit Comitetului, Gabriela Rudoi a concurat la categoria de 62 kg și le-a învins pe Marijana Sumski (Croația), Selma Nord (Suedia) și Nella Honkaniemi (Finlanda).

Federația de Lupte din Republica Moldova susține că Gabriela Rudoi a pierdut doar în fața reprezentantei Germaniei.

olympic.md

Recent, și luptătorul de stil greco-roman Maxim Sarmanov (55 kg) a obținut medalia de bronz la Campionatul European U20 din Italia. El i-a învins pe Peter Totok (Ungaria), Jakub Sedlak (Cehia) și Dragoș Draga (România).

olympic.md
Getty Images/imagine simbol

Întârziere de peste 28 de ore. Pasagerii zborului Paris–Chișinău pot solicita o compensație de 400 euro

Zborul de pe ruta Paris–Chișinău, care a suferit o defecțiune tehnică la aeronavă, a înregistrat o întârziere de peste 28 de ore. Cei 189 de pasageri ai cursei au dreptul să solicite o compensație în valoare de 400 de euro. Informația a fost comunicată de Autoritatea Aeronautică Civilă, care a anunțat că decolarea noii aeronave, identificată de operatorul aerian, a fost programată pentru ora 14:20, ora locală Paris. Astfel, ținând cont de cele comunicate de Autoritate, zborul ar fi trebuit deja să decoleze.

Autoritatea Aeronautică Civilă a precizat că zborul care a înregistrat întârzieri este operat de SkyUp Malta.

„Zborul întârziat Paris–Chișinău urmează să decoleze în aproximativ 40 de minute, (14:20 ora locală Paris) având la bord 189 de pasageri”, au comunicat reprezentanții Autorității Aeronautice în jurul orei 15:00.

Reprezentanții Autorității au mai spus că „întârzierea este de peste 28 de ore, iar potrivit reglementărilor în vigoare privind drepturile pasagerilor, aceștia pot solicita o compensație în valoare de 400 euro per pasager, având în vedere distanța ortodromică”. „De asemenea, în astfel de situații, operatorul are obligația de a asigura hrană, băuturi, cazare și transport pentru pasagerii afectați. În cazul în care nu li s-au oferit aceste servicii, pasagerii sunt încurajați să se adreseze cu o petiție Autorității Aeronautice Civile”, au declarat reprezentanții instituției.

Amintim, cu câteva ore în urmă, la ora 11:04, reprezentanții Autorității Aeronautice Civile anunțau că un zbor de pe ruta Paris–Chișinău înregistrează o întârziere semnificativă din cauza unei defecțiuni tehnice la aeronavă. Instituția preciza că operatorul aerian a identificat deja o altă aeronavă, iar îmbarcarea pasagerilor „urmează să înceapă în scurt timp”.

Ai zbor întârziat, anulat sau bagaj pierdut? Vezi aici drepturile pasagerilor avia.

Eric Vryn/Getty Images

Inundații în Texas: cel puțin 24 de persoane au murit; peste 20 de copii sunt dați dispăruți

În partea centrală a statului Texas, SUA, pe 4 iulie, a avut loc o inundație majoră cauzată de o ploaie torențială. Potrivit BBC, cel puțin 24 de persoane au murit, iar alte 25 sunt date dispărute. Conform informațiilor din presă, au dispărut aproximativ 23 de persoane dintr-o tabără creștină de vară pentru fete, Camp Mystic, situată în această zonă. Salvatorii au reușit să evacueze 237 de persoane.

„Râul Guadalupe din Hunt continuă să crească rapid și a atins a doua cea mai mare cotă din întreaga istorie a măsurătorilor, depășind nivelul inundațiilor din 1987”, au anunțat despre inundații reprezentanții Serviciului Național de Meteorologie al SUA.

Guvernatorul statului Texas, Greg Abbott, a numit evenimentul o catastrofă și a semnat o declarație de urgență, oferind salvatorilor acces la toate resursele necesare. Guvernatorul a promis, de asemenea, că căutările persoanelor dispărute vor continua neîntrerupt. Pentru salvarea și evacuarea locuitorilor, în stat au fost implicate elicoptere și vehicule militare tactice. În total, serviciile de urgență au salvat 237 de persoane.

Președintele SUA, Donald Trump, a numit inundațiile „șocante și îngrozitoare”. În tot statul, evenimentele festive dedicate Zilei Independenței de 4 iulie au fost anulate.

Tragedie pe Nistru: un tânăr din Tiraspol, aflat pe un scuter acvatic, nu a observat cablul feribotului

Un tânăr din Tiraspol și-a pierdut viața în seara zilei de 4 iulie, în timp ce se plimba cu un scuter acvatic pe râul Nistru. Potrivit salvatorilor locali, tânărul în vârstă de 25 de ani a lovit cu viteză mare un cablu metalic întins peste râu, în zona traversării cu feribotul.

Tragedia s-a produs sub privirile mai multor martori, care au încercat să-l avertizeze pe tânăr despre pericol, însă acesta nu a reușit să reacționeze la timp.

De asemenea, un bărbat de 36 de ani, aflat pe feribot, a fost rănit din cauza forței provocate de cablul întins.

mvdpmr.org
Instagram

Întârziere pe un zbor din Paris spre Chișinău. Autoritatea Aeronautică Civilă anunță verificări

Un zbor de pe ruta Paris–Chișinău întârzie din cauza unei defecțiuni tehnice la aeronavă. Cel puțin asta a declarat Autoritatea Aeronautică Civilă, menționând că întârzierea este „semnificativă”. Potrivit instituției, operatorul aerian a identificat deja o altă aeronavă, iar îmbarcarea pasagerilor „urmează să înceapă în scurt timp”.

„Potrivit informațiilor primite din partea operatorului aerian, zborul Paris – Chișinău a înregistrat o întârziere semnificativă cauzată de o defecțiune tehnică la aeronavă. Compania aeriană a identificat o altă aeronavă, iar îmbarcarea pasagerilor urmează să înceapă în scurt timp”, au comunicat reprezentanții Autorității Aeronautice Civile pe 5 iulie.

Totodată, instituția a adăugat că va verifica dacă operatorul aerian a oferit pasagerilor asistența necesară, conform prevederilor cadrului normativ privind protecția consumatorilor. „Reiterăm că pasagerii au dreptul la informare și sprijin în astfel de situații, iar respectarea acestor obligații este monitorizată cu prioritate”, au adăugat reprezentanții Autorității Aeronautice Civile.

Autoritatea nu a precizat despre ce operator aerian este vorba.

Potrivit informațiilor de pe online, zborul era programat pentru dimineața zilei de 4 iulie.

Actualizare: Zborul de pe ruta Paris–Chișinău, care a suferit o defecțiune tehnică la aeronavă, a înregistrat o întârziere de peste 28 de ore. Cei 189 de pasageri ai cursei au dreptul să solicite o compensație în valoare de 400 de euro. Informația a fost comunicată de Autoritatea Aeronautică Civilă, care a anunțat că decolarea noii aeronave, identificată de operatorul aerian, a fost programată pentru ora 14:20, ora locală Paris. Astfel, ținând cont de cele comunicate de Autoritate, zborul ar fi trebuit deja să decoleze. 

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: