comisarul.ro

Bemol acuză Guvernul că intenționează să preia ilegal activele Danube Logistics. Reacția Chișinăului

Compania Bemol, care pretinde la activele Danube Logistics din Portul Internațional Liber Giurgiulești, s-a adresat, printr-o scrisoare deschisă, președintei Maia Sandu. Aceasta susține că Guvernul Republicii Moldova ar intenționa să preia ilegal activele Danube Logistics, care este operatorul și locatarul portului, pentru a le transfera unei alte companii. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a infirmat, pentru NM, acuzațiile, calificându-le ca fiind „nefondate”.

În scrisoare, Bemol susține că Guvernul, „acționând în interesul unui grup infracțional și al BERD”, ar intenționa să modifice documentele fundamentale cu privire la activele și drepturile Bemol legate de Danube Logistics, pentru a transfera ulterior activele către compania Emitel Investments FZE din Dubai, care ar avea legătură cu oficiali din Executiv.

Bemol a remarcat, de asemenea, că procesul în instanță în privința Portului Internațional Liber Giurgiulești nu s-a încheiat, acuzând Guvernul că intenționează să comită „încă o ilegalitate gravă”, despăgubirea căreia va reveni Republicii Moldova. „Vă rugăm să interveniți în calitate de garant al Constituției Republicii Moldova, pentru a preveni comiterea unei noi ilegalități și pentru a evita atragerea țării noastre la răspundere pentru toate fraudele anterioare și multiplele acțiuni ilegale”, a declarat compania.

Contactat de NM, purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, a declarat: „Informațiile din scrisoarea recent publicată sunt false. Guvernul Republicii Moldova nu a avut niciodată discuții sau negocieri cu compania menționată, iar insinuările privind presupuse acțiuni ilegale sunt nefondate. Ne menținem angajamentul de a acționa în deplină transparență și conform legii, în interesul cetățenilor și al statului”.

***

Amintim că, în mai 2021, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a devenit unicul proprietar al operatorului și chiriașului Portului Internațional Giurgiulești, Danube Logistics. Pe 18 mai 2021, schimbarea de proprietate a fost înregistrată printr-un executor judecătoresc, după ce banca a cumpărat 100% din acțiunile Danube Logistics Group. Bemol susține că a depus o plângere la procuratură pe acest fapt, iar ulterior a fost inițiat un dosar penal. Menționăm că Portul Giurgiulești aparține statului.

Conform contractului de concesiune pe 99 de ani, Danube Logistics construiește, operează și extinde portul Giurgiulești. (…) Încă de la început, în anii 1990, autoritățile Moldovei au încercat să atragă investiții străine pentru proiectarea, dezvoltarea și exploatarea proiectului portuar. Investitorii internaționali au deținut proiectul încă de la începuturile sale”, a declarat atunci BERD.

Banca a negat informația potrivit căreia achiziționarea acțiunilor operatorului portuar ar fi costat-o 1 000 de euro, așa cum relataseră anterior presa din Moldova. „Documentul vehiculat în anumite surse mass-media arată valoarea nominală a acțiunilor Thomo Invest Ltd, fostul proprietar indirect al Danube Logistics, care a fost achiziționată de BERD la 7 mai 2021. Valoarea tranzacției este diferită și rămâne confidențială”, a comunicat BERD.

Menționăm că, în 2015, NM a scris că Portul Liber Internațional Giurgiulești a făcut obiectul unui litigiu între foștii și actualii proprietari ai activului: compania olandeză Easeur Holding BV și Danube Logistics Holding BV. În spatele primei se află azerul Rafiq Aliyev, în timp ce proprietarul celei de-a doua este germanul Thomas Moser.

În 2021, Danube Logistics, care gestionează Portul Giurgiulești, a anunțat că Bemol a preluat controlul portului printr-un atac raider. Danube Logistics a declarat atunci că acțiunile executorului judecătoresc, care a impus administrare externă asupra companiei, au fost ilegale și intenționează să le conteste. Bemol, la rândul său, a calificat aceste acuzații drept „jonglare cu termeni juridici” și a asigurat că „managementul stabilit” nu va împiedica funcționarea normală a Portului Giurgiulești.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

parlament.md

Olesea Stamate a contestat în instanță decizia prin care a fost exclusă din PAS

Deputata neafiliată Olesea Stamate a contestat în instanță decizia prin care a fost exclusă din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Aceasta consideră că hotărârea a fost aprobată ilegal. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 13 iunie a podcastului „Subiect incomod”.

Olesea Stamate a declarat că decizia Biroului Politic Național al PAS privind excluderea sa din partid a fost aprobată „într-un mod prin care se încalcă flagrant” prevederile Statutului Partidului Acțiune și Solidaritate. Deputata a menționat că a contestat în instanță hotărârea.

Am depus cererea, încă nu am primit notificarea că ar fi fost pusă pe rol. Fiindcă inițial am cerut anumite clarificări din partea partidului, răspuns la mai multe întrebări. De exemplu, cum a fost anunțată ședința Biroului Politic Național, deoarece în cadrul acestei structuri poate fi luată decizia cu privire la excluderea unui membru a Biroului Politic Național. Or, aceștia nu au fost anunțați. A fost convocată o ședință a fracțiunii la Președinție. Ședința Biroului Politic Național nu a fost nici anunțată, nici convocată. Mai multe decât atât, în cazul excluderii unui membru al Biroului Politic Național există o anumită procedură prevăzută de Statut: trebuie să fie convocată neapărat Comisia de integritate. Comisia de integritate nu a fost convocată. Cel puțin mie nu mi s-a comunicat și eu n-am putut să vin în fața Comisiei de integritate să-mi expun poziția. Astea sunt doar așa, câteva, la suprafață. Ele sunt mai multe. Și aceste întrebări le-am adresat conducerii partidului. Am așteptat termenul legal să primesc răspuns și am adresat o cerere de chemare în judecată”, a spus deputata.

Amintim că, pe 4 aprilie, Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că Olesea Stamate a fost exclusă din formațiune și i-a cerut să-și depună mandatul de deputat. Decizia formațiunii de guvernământ a venit în contextul scandalului referitor la eliberarea mai multor condamnați pe viață. PAS susține că Stamate, pe vremea când era președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități, a introdus trei amendamente la Legea amnistiei, care, într-un final, ar fi permis eliberarea deținuților.

Olesea Stamate și-a anunțat pe 16 aprilie retragerea din fracțiunea parlamentară PAS. Totodată, ea a menționat că își va continua activitatea în calitate de deputat neafiliat. Parlamentara spune că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective.

Olesea Stamate a propus crearea unei comisii de anchetă care să investigheze Legea amnistiei și amendamentele acesteia. Pe 29 mai, Parlamentul a respins proiectul privind crearea comisiei de anchetă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: