Bemol acuză Guvernul că intenționează să preia ilegal activele Danube Logistics. Reacția Chișinăului
Full Article 4 minutes read

Bemol acuză Guvernul că intenționează să preia ilegal activele Danube Logistics. Reacția Chișinăului

Compania Bemol, care pretinde la activele Danube Logistics din Portul Internațional Liber Giurgiulești, s-a adresat, printr-o scrisoare deschisă, președintei Maia Sandu. Aceasta susține că Guvernul Republicii Moldova ar intenționa să preia ilegal activele Danube Logistics, care este operatorul și locatarul portului, pentru a le transfera unei alte companii. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a infirmat, pentru NM, acuzațiile, calificându-le ca fiind „nefondate”.

În scrisoare, Bemol susține că Guvernul, „acționând în interesul unui grup infracțional și al BERD”, ar intenționa să modifice documentele fundamentale cu privire la activele și drepturile Bemol legate de Danube Logistics, pentru a transfera ulterior activele către compania Emitel Investments FZE din Dubai, care ar avea legătură cu oficiali din Executiv.

Bemol a remarcat, de asemenea, că procesul în instanță în privința Portului Internațional Liber Giurgiulești nu s-a încheiat, acuzând Guvernul că intenționează să comită „încă o ilegalitate gravă”, despăgubirea căreia va reveni Republicii Moldova. „Vă rugăm să interveniți în calitate de garant al Constituției Republicii Moldova, pentru a preveni comiterea unei noi ilegalități și pentru a evita atragerea țării noastre la răspundere pentru toate fraudele anterioare și multiplele acțiuni ilegale”, a declarat compania.

Contactat de NM, purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, a declarat: „Informațiile din scrisoarea recent publicată sunt false. Guvernul Republicii Moldova nu a avut niciodată discuții sau negocieri cu compania menționată, iar insinuările privind presupuse acțiuni ilegale sunt nefondate. Ne menținem angajamentul de a acționa în deplină transparență și conform legii, în interesul cetățenilor și al statului”.

***

Amintim că, în mai 2021, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a devenit unicul proprietar al operatorului și chiriașului Portului Internațional Giurgiulești, Danube Logistics. Pe 18 mai 2021, schimbarea de proprietate a fost înregistrată printr-un executor judecătoresc, după ce banca a cumpărat 100% din acțiunile Danube Logistics Group. Bemol susține că a depus o plângere la procuratură pe acest fapt, iar ulterior a fost inițiat un dosar penal. Menționăm că Portul Giurgiulești aparține statului.

Conform contractului de concesiune pe 99 de ani, Danube Logistics construiește, operează și extinde portul Giurgiulești. (…) Încă de la început, în anii 1990, autoritățile Moldovei au încercat să atragă investiții străine pentru proiectarea, dezvoltarea și exploatarea proiectului portuar. Investitorii internaționali au deținut proiectul încă de la începuturile sale”, a declarat atunci BERD.

Banca a negat informația potrivit căreia achiziționarea acțiunilor operatorului portuar ar fi costat-o 1 000 de euro, așa cum relataseră anterior presa din Moldova. „Documentul vehiculat în anumite surse mass-media arată valoarea nominală a acțiunilor Thomo Invest Ltd, fostul proprietar indirect al Danube Logistics, care a fost achiziționată de BERD la 7 mai 2021. Valoarea tranzacției este diferită și rămâne confidențială”, a comunicat BERD.

Menționăm că, în 2015, NM a scris că Portul Liber Internațional Giurgiulești a făcut obiectul unui litigiu între foștii și actualii proprietari ai activului: compania olandeză Easeur Holding BV și Danube Logistics Holding BV. În spatele primei se află azerul Rafiq Aliyev, în timp ce proprietarul celei de-a doua este germanul Thomas Moser.

În 2021, Danube Logistics, care gestionează Portul Giurgiulești, a anunțat că Bemol a preluat controlul portului printr-un atac raider. Danube Logistics a declarat atunci că acțiunile executorului judecătoresc, care a impus administrare externă asupra companiei, au fost ilegale și intenționează să le conteste. Bemol, la rândul său, a calificat aceste acuzații drept „jonglare cu termeni juridici” și a asigurat că „managementul stabilit” nu va împiedica funcționarea normală a Portului Giurgiulești.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: