Bogdan Aurescu cere ajutor pentru Chișinău, în criza gazelor: „Voi ruga instituţiile europene să susţină cu experţi şi ajutor financiar, rezolvarea”
Full Article 3 minutes read

Bogdan Aurescu cere ajutor pentru Chișinău, în criza gazelor: „Voi ruga instituţiile europene să susţină cu experţi şi ajutor financiar, rezolvarea”

Ministrul interimar de Externe al României, Bogdan Aurescu, a anunţat luni că îi va informa pe şefii diplomaţiilor europene, reuniţi la Luxemburg, despre criza alimentării cu gaze naturale din Republica Moldova. Șeful diplomației de la București a menționat că „îi va ruga să ajute Chişinăul să depăşească această situaţie”, informează Digi24.

„O să îi informez pe colegii mei în legătură cu criza din Republica Moldova în ceea ce priveşte alimentarea cu gaz natural. Este un moment critic pentru Guvernul de la Chişinău. Asta se întâmplă din cauza schimbărilor bruşte făcute de Rusia în ceea ce priveşte condiţiile de furnizare şi costurile la gaz natural. Astfel, îi voi ruga pe colegii mei şi instituţiile europene să susţină, cu experţi şi ajutor financiar, rezolvarea acestei crize, deoarece depăşirea crizei va permite Guvernului de la Chişinău să implementeze procesul ambiţios de reforme la care s-a angajat după alegerile de pe 11 iulie”, a declarat Aurescu, înaintea Consiliului Afaceri Externe ce are loc la Luxemburg, potrivit Agerpres.

Pe agenda reuniunii se află şi o propunere susţinută de România de a include în pachetul privind viitorul Parteneriatului Estic o mai mare coordonare în ceea ce priveşte dimensiunea de securitate, a mai arătat Bogdan Aurescu.

„Cinci din şase ţări din Parteneriatul Estic au conflicte îngheţate pe teritoriul lor şi România a sugerat includerea acestor conflicte îngheţate pe agenda Consiliului Afaceri Externe”, a explicat ministrul român.

El a subliniat este „foarte important” să se facă eforturi pentru „o mai mare” asistenţă financiară şi tehnică pentru reformele structurale din Parteneriatul Estic.

***

Pe 4 octombrie, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că gazoductul Iași-Ungheni a devenit funcțional: „Țara noastră trebuie să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze, iar această conductă ne oferă această șansă. Lucrările gazoductului au fost finalizate pe ambele părți, dealtfel, și planificăm oportunitatea de a livra gaze prin această conductă în perioada următoare”, a menționat vicepremierul.

Vicepremierul Andrei Spînu a precizat că prețul pe care l-ar putea obține Moldova din România nu este mai avantajos decât cel oferit de Gazprom: „Prin acest gazoduct vor putea fi livrate gaze în Republica Moldova. Discuția la moment nu este pe unde vin gazele, ci prețul acestor gaze. Prețul la gaze și în România este mai mare decât cel pe care îl vom avea în luna octombrie. Chiar dacă gazele vor veni din România, prin această conductă, nu înseamnă că vom avea un preț mai mic la gaze pentru țara noastră”.

Amintim că, pe 13 octombrie, a fost declarată stare de alertă pe piața gazelor naturale, după ce autoritățile nu au reușit să încheie un nou contract cu Gazpromul. Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, discuțiile cu reprezentanții concernului rus continuă.

Contractul precedent dintre Gazprom și Moldovagaz a expirat în data de 30 septembrie. La începutul lunii octombrie, părțile au convenit să prelungească înțelegerea cu o lună, însă la un preț de $790 pentru 1000m3 de gaz, și nu de $200, cum prevedea acordul precedent. Totuși, viceministrul Andrei Spînu a dat asigurări că pentru consumatori nu se va face simțită modificarea de preț.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: