parlament.md

Bolea, huiduit de PAS la Parlament pentru declarațiile despre excluderea lui Tauber din alegerile de la Bălți

Deputatul neafiliat Vasile Bolea, apropiat oligarhului fugar Ilan Șor, a criticat în cadrul ședinței Parlamentului din 17 aprilie data alegerilor legislative din acest an – 28 septembrie. El a acuzat Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) că ales să organizeze scrutinul în toamnă pentru ca Comisia Electorală Centrală să aibă timp să găsească motive pentru a scoate din cursa electorală concurenții „incomozi”. Parlamentarul a înaintat și un reproș cu privire la excluderea deputatei Marina Tauber, care la fel este afiliată lui Șor, din alegerile pentru funcția de primar de Bălți din 2021. Fracțiunea PAS l-a huiduit pentru acesta.

În cadrul ședinței, deputații au adoptat proiectul de hotărâre cu privire la organizarea alegerilor parlamentare pe 28 septembrie. Ulterior, mai mulți deputați din opoziție au ținut discursuri în care au criticat data stabilită pentru scrutinul electoral. Printre aceștia s-a numărat și Vasile Bolea.

În loc să-i dați Comisiei Electorale Centrale ceea ce i se cuvine – 70 de zile pentru pregătirea acelor alegeri, le dați 150 de zile. Mă întreb: oare pentru ce atâta timp Comisiei Electorale Centrale? Ei sunt neputincioși să organizeze în 70 de zile, așa cum prevede legea, acest scrutin electoral? Nu. Ei au arătat, de fapt, cum pe parcursul ultimilor 4 ani pot să organizeze alegeri în R. Moldova. Și o să vă aduc aminte unele situații, cum a organizat CEC alegerile din toamna anului 2021 din Bălți, când colega noastră, Marina Tauber, a fost exclusă. De fapt, persoana care a câștigat acel scrutin electoral, iar voi nu ați admis și ați scuipat, de fapt, în alegerea cetățenilor”, a declarat parlamentarul.

Remarca despre Marina Tauber a tulburat liniștea din sala plenară: deputații formațiunii de guvernământ l-au huiduit pe Bolea pentru aceasta.

Cu toate acestea, el și-a continuat luarea de cuvânt.

Deja văd cum probabil ați pregătit lista celor comozi și celor incomozi, și probabil urmează s-o transmiteți în aceste 150 de zile Comisiei Electorale Centrale, pentru ca ea să decidă, să-și ajusteze cumva regulamentele, să facă tot posibilul ca să admită acele persoane sau acei candidați, acei competitori la alegerile parlamentare care vouă vă sunt incomozi. (…) Clar lucru că va fi organizat acest scrutin. Eu nu cred că va fi unul liber și corect”, a spus Bolea.

Potrivit legislației, alegerile parlamentare se desfășoară în cel mult trei luni de la expirarea sau dizolvarea Parlamentului precedent, iar data alegerilor se stabilește cu cel puțin 70 de zile înainte de ziua alegerilor, prin hotărâre de Parlament.

***

Amintim că, în decembrie 2021, deputata Marina Tauber a candidat la alegerile pentru funcția de primar al municipiului Bălți din partea Partidului „ȘOR” (formațiunea a fost declarată neconstituțională în 2023). Aceasta a obținut cele mai multe voturi în primul tur, urmând să concureze în turul doi cu Nicolai Grigorișin. Cu toate acestea, Tauber a fost exclusă din cursa electorală din cauza utilizării mijloacelor financiare nedeclarate. Parlamentara a acuzat la acea vreme guvernarea PAS pentru înlăturarea sa, pe care a calificat-o ca fiind „ilegală”.

Marina Tauber este învinuită în cadrul mai multor dosare penale. Acesteia i se incriminează, între altele, falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale a ex-Partidului „ȘOR” și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat.

Parlamentara a plecat din Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, la scurt timp după ce instanța i-a revocat măsura preventivă obligația de a nu părăsi țara, și de atunci nu a mai revenit.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Captură video

Guțul, prima reacție după ce procurorii au cerut să fie condamnată la 9 ani de închisoare

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, susține că dosarul penal în care este acuzată de finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor” ar avea un caracter politic. Ea afirmă că ar fi fost vizată în mod selectiv din cauza funcției pe care o deține, în timp ce alte persoane cu roluri mai importante în ierarhia partidului – declarat între timp neconstituțional – ar fi fost scutite de urmărirea penală. Guțul, susținută activ de oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat pentru fraudă bancară, a declarat după ședința în care au fost susținute pledoariile finale că speră într-o „decizie corectă”, care să o recunoască nevinovată.

„Până în 2023, până în momentul în care eu am devenit bașcan al autonomiei găgăuze, toți au uitat. Cu părere de rău, din peste 20 de colaboratori de monitorizare ai biroului central al Partidului Șor, doar eu am ajuns pe banca acuzaților și, pentru companie, Svetlana Popan. Evident că este un dosar politic, dacă nu ar fi fost statutul meu, nu și-ar fi adus aminte ca și de alți colegi, ce au trecut din statutul de învinuit în cel de martor. Chiar și cei cu un statut mai mare în ierarhie, colegi de-ai mei, sunt martori, iar eu, secretară a Partidului Șor din 2022, sunt judecată”, a declarat Evghenia Guțul.

„Ei au nevoie de Guțul în calitate de inculpată” – așa a comentat bașcana solicitarea procurorilor, care au cerut marți ca aceasta să fie condamnată la 9 ani de închisoare, iar fosta sa colegă de partid, ex-secretara Partidului „Șor”, la 8 ani.

„Am anticipat această (nr.red: solicitare), pentru că încă din prima zi în care domnul Iepure a preluat cazul meu, mi-a fost clar că așa vor cere. Astăzi, Guțul este folosită ca un exemplu de pedeapsă publică — o persoană care va fi un exemplu pentru cei din opoziție că nu trebuie să meargă împotriva actualei puteri. Astăzi, Guțul reprezintă acea față care poate fi bătută, arătată. Desigur, decizia finală aparține judecătorului”, a declarat Guțul.

Bașcana a menționat că se așteaptă în continuare la o „decizie corectă”. Rugată de presă să explice ce înseamnă acest lucru, Guțul a declarat: „Contez pe faptul că judecătorul mă va recunoaște nevinovată”.

Ea susține că acuzarea nu ar fi prezentat probe convingătoare în instanță, ci doar afirmații nefondate: „Problema este că nu au prezentat niciun fel de probe: eu presupun, eu am auzit, la nivelul bârfelor”.

Amintim că procurorii au cerut, pe 1 iulie, o pedeapsă de 9 ani de închisoare în regim semi-închis pentru bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”. De asemenea, acuzatorii au solicitat ca aceasta să fie privată, timp de 5 ani, de dreptul de a face parte dintr-un partid politic.

Pe lângă Guțul, procurorii au solicitat o pedeapsă de 8 ani de închisoare și pentru fosta secretară a Oficiului Central al ex-partidului „Șor”, Svetlana Popan, a anunțat procurorul de caz, Cristina Gladcov. Potrivit acesteia, ambele inculpate sunt vizate în dosar pe două capete de acuzare.

Totodată, acuzatorii au cerut confiscarea sumelor menționate în actul de învinuire și menținerea sechestrelor, pentru a asigura recuperarea prejudiciilor în favoarea statului. În cazul Evgheniei Guțul, prejudiciul estimat este de 40 de milioane de lei, iar în cazul Svetlanei Popan – de 9 milioane de lei. Procurorii au declarat pentru presă că au demonstrat „pe deplin” vinovăția Evgheniei Guțul și a Svetlanei Popan în instanță.

Următoarea ședință în dosarul în care este vizată Evghenia Guțul este programată pentru 3 iulie, dată la care ar putea fi pronunțată și hotărârea instanței.

***

Amintim că, în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că a finalizat urmărirea penală și a trimis în instanță cauza împotriva guvernatoarei Găgăuziei, Evghenia Guțul. Potrivit PA, Evghenia Guțul, activând în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al ex-Partidului „ȘOR”, a introdus sistematic bani de contrabandă în Moldova, preponderent din Rusia, în perioada 2019-2022. De asemenea, Evghenia Guțul este învinuită că a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale ex-Partidului „ȘOR”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate la Chișinău de fosta formațiune. Astfel, prin această activitate Guțul a acceptat finanțarea ex-partidului din partea unei grupări criminale organizate cu 42,4 milioane de lei.

Acuzații similare au fost înaintate și împotriva șefei oficiului principal al ex-Partidului „ȘOR”, Svetlana Popan. Potrivit actului de acuzare, în perioada septembrie-noiembrie 2022, aceasta a acceptat cu bună știință 9,7 milioane de lei de la o grupare criminală organizată. Mijloacele financiare au fost utilizate pentru a achita protestatarii ex-partidului, precum și salarii necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: