Imagine simbol

Buletinul, pașaportul sau permisul – în telefon. De când moldovenii vor putea folosi aplicația EVO

Serviciile electronice vor fi și mai aproape de cetățeni. Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința din 10 ianuarie, conceptul pentru aplicația guvernamentală EVO. Prin intermediul acesteia, utilizatorii vor avea acces la informații și funcționalități, atât pentru persoane fizice, cât și pentru juridice, anunță Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED).

Deținător și posesor al aplicației EVO a fost desemnată Agenția de Guvernare Electronică. Aplicația va fi disponibilă pentru descărcare gratuită prin intermediul platformelor și magazinelor online Play Store și App Store.

Potrivit sursei citate, prima versiune completă a aplicației va oferi informații pentru și despre persoanele fizice și juridice, oferind și integrând următoarele module:

  • Portofelul cu acte digitale – portofel digital care va purta acte digitale (buletin, permis, certificat de înmatriculare), acte care vor putea fi verificate și prin QR;
  • Verificare documente – modul care va permite inițial verificarea conform unor criterii prestabilite a documentelor digitalizate disponibile în EVO, iar ulterior și a altor acte;
  • Date personale – integrarea funcționalității MCabinet și reflectării seturilor de date disponibile, atât pentru persoane fizice, cât și juridice;
  • Servicii Publice – integrarea informațiilor din Portalul Serviciilor Publice pentru acces rapid la servicii electronice, dar și informații despre categoriile de servicii publice disponibile, dar și stocarea serviciilor obținute digital.
  • Împuterniciri – integrarea MPower pentru oferirea, revocarea, revizuirea împuternicirilor, dar și păstrarea acestora
  • Programări – programări la serviciile disponibile în sistemul eProgramare și alte servicii
  • Sănătate – oferirea informațiilor cu privire la statul de asigurat, medicul de familie, informații despre vaccinuri etc.

Primele module ale aplicației se află în testare închisă, anunță sursa citată. Totodată, este în pregătire etapa de testare publică închisă Beta. Startul campaniei de comunicare este preconizat pentru începutul lunii februarie.

Implementarea aplicației EVO se realizează cu suportul partenerilor de dezvoltare, costul fiind de peste 3,5 milioane de lei. Pentru anul 2024, dezvoltarea noilor funcționalități destinate reprezentanților mediului de afaceri se va realiza cu suportul unui proiect finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, costul estimat fiind de aproximativ 2,0 mln lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Gala Absolvenților UTM 2025: maib susține și premiază generația viitorului

Maib, liderul sectorului bancar din Republica Moldova, a susținut unul dintre cele mai importante evenimente academice, Gala Absolvenților UTM 2025. Evenimentul, desfășurat la Arena Chișinău, a adunat aproape 2 mii de tineri absolvenți, profesori, părinți și invitați speciali, pentru a celebra o nouă generație de ingineri și specialiști gata să contribuie activ la dezvoltarea Moldovei.

Sprijinul acordat de maib reconfirmă angajamentul băncii față de educație, inovație și parteneriate sustenabile care apropie mediul academic de realitățile și cerințele pieței muncii.

Giorgi Shagidze, Președintele maib:

„Credem în tineri, în potențialul lor și în rolul esențial pe care îl joacă educația în transformarea viitorului Republicii Moldova. Gala Absolvenților UTM nu este doar o festivitate, este o investiție în oameni, visuri mari și progres. Ne bucurăm să fim parte din acest moment de referință pentru viitorii specialiști ai țării.”

În cadrul galei, maib a oferit cinci burse unice, fiecare în valoare de 15.000 de lei, acordate studentelor UTM din domeniile IT și STEM, care au demonstrat excelență academică și implicare activă în activități extracurriculare și de voluntariat. Prin cea de-a doua ediție a programului „You drive IT”, maib susține egalitatea de șanse și încurajează performanța feminină în domeniile tehnice. 

Parteneriatul dintre maib și Universitatea Tehnică a Moldovei este unul strategic, construit pe valori comune precum excelența, inovația și formarea profesională de calitate. De-a lungul anilor, această colaborare se manifestă prin proiecte educaționale, stagii de practică, burse pentru studenți și susținerea evenimentelor care încurajează performanța și spiritul antreprenorial.

Viorel Bostan, rector UTM: „Este un eveniment despre absolvenți, despre reușite, visuri și pași siguri către viitor. Îi privesc cu mândrie și încredere, pentru că știu că sunt generația care va construi o Moldovă mai inteligentă, mai curajoasă, mai vizionară.”

Gala Absolvenților UTM 2025 a oferit o platformă valoroasă de recunoaștere a eforturilor tinerilor, dar și de apropiere între mediul academic și cel economic. Maib continuă să investească în inițiative care contribuie la dezvoltarea viitorilor specialiști și la construirea unei economii bazate pe cunoaștere și inovație.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: