Când procesul de aderare la UE al Moldovei va fi separat de cel al Ucrainei? Răspunsul vicepremierului Gherasimov
Full Article 3 minutes read

Când procesul de aderare la UE al Moldovei va fi separat de cel al Ucrainei? Răspunsul vicepremierului Gherasimov

Republica Moldova și Ucraina, care în prezent merg „la pachet” în procesul de integrare în Uniunea Europeană, se vor separa după ce vor fi deschise capitolele de negociere. Din acel moment fiecare dintre cele două țări va parcurge drumul spre aderarea la UE „cu pasul său”. Precizările au fost făcute de viceprim-ministra pentru Integrare Europeană Cristina Gherasimov, în cadrul unor declarații de presă din 25 iunie, la Luxemburg. 

Cristina Gherasimov a fost întrebată din care moment Republica Moldova va fi separată de Ucraina în procesul de aderare la UE.

Pe parcursul următoarei etape de screening bilateral noi vom avea un calendar paralel pentru vizitele la Bruxelles. Respectiv, atunci când noi vom prezenta capitolul 23 să zicem, la fel și colegii din Ucraina, probabil, în aceiași săptămână vor prezenta capitolul 23 la Bruxelles. Noi vom avea același calendar oferit nouă și colegilor din Ucraina, iar după această etapă, deja când vor fi deschise capitolele de negociere propriu-zise, atunci fiecare țară va merge cu pasul său”, a răspuns ea.

De asemenea, în contextul în care Ungaria urmează să preia președinția rotativă a UE, iar premierul maghiar Viktor Orban a sugerat anterior că Ucraina nu ar fi pregătită să înceapă negocierile de aderare, Cristina Gherasimov a fost întrebată „cât de deschisă” este Budapesta referitor la Moldova și Ucraina în procesul de extindere.

Avem relații bilaterale excelente cu Ungaria. Am vizitat mai recent Budapesta, unde am discutat cu omologul meu, ministrul Janos Boka, care a reiterat toată deschiderea pentru țara noastră ca să ne mișcăm în continuare cu pași rapizi pe parcursul nostru european. În același timp, pașii care urmează sunt niște pași tehnici. Aici urmează să lucrăm îndeaproape cu Comisia Europeană și în momentul în care ne este oferit acest calendar (pentru procesul de screening bilateral – n. r.) vom avea o certitudine indiferent de președinția Consiliului UE”, a precizat vicepremierul pentru Integrarea Europeană.

***

Precizăm că, până acum, Moldova și Ucraina au parcurs procesul de aderare la UE la pachet. Cele două țări au obținut statutul de țări-candidate la aderare în iunie 2022, aprobarea Consiliului European pentru deschiderea negocierilor de aderare în decembrie 2023, iar primele conferințe integuvernamentale Moldova-UE și Ucraina-UE, care au marchat startul negocierilor de aderare, au avut loc pe 25 iunie.

În cadrul primei Conferințe Interguvernamentale Moldove-UE, reprezentanții statelor-membre ale blocului comunitar au prezentat Cadrul de negociere, document care va sta la baza procesului de negocieri. La rândul său, conducătorul delegației Republicii Moldova, prim-ministrul Dorin Recean, a prezentat Poziția de negociere din partea țării noastre, prin care a fost acceptat Cadrul de negociere.

Următorul pas în procesul negocierilor de aderare este screening-ul bilateral. Comisia Europeană va oferi în curând calendarul pentru procesul de screening bilateral, care ar putea dura între 12 și 18 luni, potrivit Cristinei Gherasimov. Ulterior, Moldova va deschide clusterul 1 de negociere „Valori fundamentale”, care cuprinde cinci capitole.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: