„Când vorbești despre ai tăi, Ministerul și Echipa se scriu cu literă mare”. Mesajul de adio al lui Marcel Spatari
Full Article 4 minutes read

„Când vorbești despre ai tăi, Ministerul și Echipa se scriu cu literă mare”. Mesajul de adio al lui Marcel Spatari

După ce a anunțat pe 9 ianuarie că își dă demisia, ex-ministrul Muncii și Protecției Sociale a publicat un mesaj de adio pe rețelele de socializare. Acesta le-a mulțumit tuturor pentru apreciere și susținere. 

„Încă un lucru pe care l-am învățat:
11. Când vorbești despre ai tăi, Ministerul și Echipa se scriu cu literă mare.

Alexei Buzu, ai o Echipă minunată, am toată încrederea că vei reuși! De asemenea, sunt recunoscător tuturor mesajelor de apreciere și susținere! Și dacă nu răspund personal fiecăruia este pentru că sunt foarte ocupat cu transmiterea ștafetei. Mulțumesc!”, a scris Marcel Spatari pe rețelele de socializare.

Amintim că ex-ministrul Muncii Marcel Spatari a publicat pe 8 ianuarie un text în care enumeră 10 lucruri pe care le-a învățat în actuala funcție. La final, demnitarul a menționat că este „încrezător și optimist”.

Marcel Spatari a enumerat 10 lecții învățate în fruntea Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Acesta a menționat că pentru mari realizări, este necesară și implicarea altor instituții, cum ar fi Ministerul Finanțelor. De asemenea, Spatari a scris că este important ca ministrul să-și explice prioritățile și să calculeze impactul, mai ales în bani.

De asemenea, el a menționat că „reformele nu se fac peste noapte” și că ideile trebuie discutate în echipă. . Dacă ai o idee, vorbește cu cât mai multă lume pentru ca:

Eu am câteva idei, în privința asigurărilor sociale și medicale, a serviciilor sociale, a pactului social cu mediul de afaceri, a relației dintre dereglementare și defiscalizare, a politicii industriale, a construcției unui stat social. Voi reveni”, a menționat oficialul.

Marcel Spatari a mai scris că este importantă solidaritatea cu oamenii care vin cu anumite solicitări, dar și că este nevoie de creștere a capacității de absorbție a investițiilor din exterior. Ministerul Muncii a remarcat că Moldova nu este un stat social, iar dacă în alte țări protecția socială reprezintă 20-30% din PIB, în Moldova abia dacă atinge 15%.

Protecția socială nu trebuie să se limiteze la plăți. Astăzi, cheltuielile publice pentru protecția socială din Republica Moldova sunt 95% plăți (inclusiv 60% drepturi de asigurări sociale și 35% prestații sociale) și doar 5% servicii sociale. În acest domeniu, trebuie să avem o abordare 3D: să dezvoltăm, diversificăm și digitalizăm. Pentru asta, am pornit un amplu proces de reformă a asistenței sociale, a finanțării serviciilor sociale, a apropierii sistemului public de prestatorii privați”, a mai spus ministrul Muncii.

De asemenea, demnitarul a subliniat că este nevoie de investiții în servicii digitale, dar și în oamenii care reprezintă statul în relația cu cetățenii. Iar asta se face prin condiții de muncă și salarii decente în primul rând.

Să construim pe fundamente puse. În domeniul social au fost făcute lucruri bune în ultimii 20 de ani. Avem un sistem de asigurări sociale care este transparent și în general echitabil, avem universități care pregătesc specialiști în asistența socială, avem îngrijire la domiciliu finanțată din bani publici, avem servicii sociale dezvoltate de organizațiile non-guvernamentale, avem expertiză și rezultate în domeniul reducerii sărăciei. Nu pornim de la zero și este important să capitalizăm lucrurile bune și să continuăm pornind de la ele. Uitându-mă în spate, apoi în față, pot să vă spun că sunt încrezător și optimist”, a conchis Spatari.

Pe 9 ianuarie Ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari a demisionat. Un anunț în acest sens a fost făcut de premierul Natalia Gavrilița în cadrul unor declarații în fața jurnaliștilor.

Marcel Spatari a declarat că urmează să plece la București. De acolo, potrivit lui Spatari, va continua să ofere consiliere echipei de la Minister. Va fi implicat și pe platforma parlamentară de la Chișinău, a adăugat el.

Alexei Buzu, directorul executiv al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, organizația care promovează egalitatea de gen și incluziunea în Republica Moldova, ar urma să fie numit în funcția de ministru al Muncii și Protecției Sociale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: