Andrei Mardari / NewsMaker

Cât va achita Moldova pentru energia electrică în luna mai? Anunțul făcut de Andrei Spînu

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu anunță, că Republica Moldova va procura energie electrică în luna mai la un preț mediu de 66,7 USD pe 1 MW/oră. Cu toate acestea, tariful în facturi pentru luna mai rămâne neschimbat.

Moldova trebuie să își diversifice sursele de aprovizionare cu resurse energetice. Din păcate, perioada prin care trecem, face ca acest proces să fie complicat și plin de incertitudine. Ieri, Energocom a anunța despre semnarea unui contract pentru livrarea a 30% din consumul de energie electrică de la o companie din Ucraina. Pentru luna mai, 70% din electricitate va fi produsă de MGRES, iar 30% de Ukrhidroenergo”, a specificat Spînu.

Asta înseamnă că țara noastră că Moldova cumpără energie electrică din Ucraina la un preț de 83,5 USD pe 1 MW/oră.

Ministrul a dat asigurări că autoritățile poartă discuții pentru a identifica cel mai bun preț al electricității pentru lunile următoare.

Operatorul ucrainean va începe livrările de energie din data de 12 mai.

Amintim că pe 11 mai, Agenția Proprietăți Publice a anunțat că S.A. Energocom a semnat un contract de achiziție a 30% din necesarul de curent electric pentru luna mai cu compania ucraineană Ukrhidroenergo. Prețul de achiziție nu fusese anunțat fiind invocat „secretul comercial”.

Pe 29 aprilie, premierul Natalia Gavrilița declara că Comisia Situații Excepționale a abilitat SA „Energocom” să încheie contracte de achiziție a energiei electrice în baza negocierilor directe. Drept urmare, a fost identificată o soluție temporară, potrivit căreia Energocom-ul, în urma negocierilor cu centrala de la Cuciurgani a obținut achiziția energiei electrice la  un preț de 59,6 dolari pe 1 MW/oră.

În aceiași zi, deputatul PAS Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, a oferit detalii despre discuția din 28 aprilie, de la Varnița, dintre liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski, consilierul prezidențial Dorin Recean și vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrean. Potrivit deputatului Lilian Carp, pe lângă problemele de securitate, oficialii au discutat și despre păstarea, pentru o lună, a tarifului actual la energia electrică, în schimbul unor cedări în ceea ce privește activitatea uzinei metalurgice de la Rîbnița.

Menționăm că la 1 mai a expirat termenul contractului actual de livrare a energiei electrice în Republica Moldova.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Captură video/Ion Ceban/Facebook

Ceban neagă „legăturile cu Rusia”, invocate de ministra de Externe a României: „Nu există și ei cunosc asta”

Primarul Chișinăului și liderul MAN, Ion Ceban, condamnă acuzațiile lansate de ministra de Externe a României, Oana Țoiu, privind presupusele sale „legături complicate cu reprezentanți ai Rusiei”, invocate ca motiv pentru interdicția de intrare în România. Ceban respinge public acuzațiile, pe care le califică drept nefondate.

„Acest tip de legături complicate nu există și ei cunosc acest lucru. Iar ca dovadă a faptului, există oameni, politicieni, atât în România, cât și în Republica Moldova, cât și în statele UE, care nu neapărat au „legături complicate”, dacă este să vorbim în terminologia dumneei, dar au chiar aceste legături deschise și nu li se întâmplă nimic. Aceasta este prima teză în bază căreia afirm că este o comandă politică”, a declarat Ion Ceban într-un mesaj video publicat pe rețele.

Primarul acuză la rândul său autoritățile de la București că pasează responsabilitatea între instituții și că, până în prezent, nu i-a fost prezentată nicio probă concretă: „Vreau dovadă că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”.

Ceban califică totodată decizia autorităților române, luată în ajun de alegerile parlamentare, drept o tentativă de influențare a opiniei publice: „Orice tip de acest fel de ingerință poate fi calificat ca implicare directă în influențarea publică a diferitor opinii a oamenilor care vor merge să-și expună votul”.

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat, pe 17 iulie, că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: