Cât va achita Moldova pentru energia electrică în luna mai? Anunțul făcut de Andrei Spînu
Full Article 2 minutes read

Cât va achita Moldova pentru energia electrică în luna mai? Anunțul făcut de Andrei Spînu

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu anunță, că Republica Moldova va procura energie electrică în luna mai la un preț mediu de 66,7 USD pe 1 MW/oră. Cu toate acestea, tariful în facturi pentru luna mai rămâne neschimbat.

Moldova trebuie să își diversifice sursele de aprovizionare cu resurse energetice. Din păcate, perioada prin care trecem, face ca acest proces să fie complicat și plin de incertitudine. Ieri, Energocom a anunța despre semnarea unui contract pentru livrarea a 30% din consumul de energie electrică de la o companie din Ucraina. Pentru luna mai, 70% din electricitate va fi produsă de MGRES, iar 30% de Ukrhidroenergo”, a specificat Spînu.

Asta înseamnă că țara noastră că Moldova cumpără energie electrică din Ucraina la un preț de 83,5 USD pe 1 MW/oră.

Ministrul a dat asigurări că autoritățile poartă discuții pentru a identifica cel mai bun preț al electricității pentru lunile următoare.

Operatorul ucrainean va începe livrările de energie din data de 12 mai.

Amintim că pe 11 mai, Agenția Proprietăți Publice a anunțat că S.A. Energocom a semnat un contract de achiziție a 30% din necesarul de curent electric pentru luna mai cu compania ucraineană Ukrhidroenergo. Prețul de achiziție nu fusese anunțat fiind invocat „secretul comercial”.

Pe 29 aprilie, premierul Natalia Gavrilița declara că Comisia Situații Excepționale a abilitat SA „Energocom” să încheie contracte de achiziție a energiei electrice în baza negocierilor directe. Drept urmare, a fost identificată o soluție temporară, potrivit căreia Energocom-ul, în urma negocierilor cu centrala de la Cuciurgani a obținut achiziția energiei electrice la  un preț de 59,6 dolari pe 1 MW/oră.

În aceiași zi, deputatul PAS Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, a oferit detalii despre discuția din 28 aprilie, de la Varnița, dintre liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski, consilierul prezidențial Dorin Recean și vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrean. Potrivit deputatului Lilian Carp, pe lângă problemele de securitate, oficialii au discutat și despre păstarea, pentru o lună, a tarifului actual la energia electrică, în schimbul unor cedări în ceea ce privește activitatea uzinei metalurgice de la Rîbnița.

Menționăm că la 1 mai a expirat termenul contractului actual de livrare a energiei electrice în Republica Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: