Cazul Babuțchi: Un alt lucrător medical, plasat în arest. Ar fi influențat martori în dosar

Un lucrător medical, bănuit că ar fi participat la intervenția efectuată femeii de afaceri Liubovi Babuțchi, a fost plasat în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile. Informația a fost confirmată pentru NM de către Violina Moraru, purtătoare de cuvânt a Procuraturii Generale.

„Procurorii din cadrul Procuraturii mun. Chișinău, Oficiul Buiucani, vor decide privind oportunitatea contestării încheierii, după ce vor studia argumentele invocate de instanța de judecată”, a adăugat Violina Moraru.

Procurorul pe caz Ștefan Ciuperca a declarat că femeia nu-și recunoaște vina și refuză să facă declarații. Acuzarea a cerut ca învinuita să fie trimisă după gratii, pentru că ar fi influențat până acum martori în dosar.

„Au indus în eroare organele de urmărire penală și au tăinuit rolul acesteia. Persoana dată are studii în domeniul medicinei. Nu era angajată oficial la salonul Dr. Serebrova. Nu-și recunoaște vina și nu face declarații. Până la moment au fost influențați martorii și considerăm că poziția tuturor persoanelor audiate a fost una prin care concertat s-a construit poziția respectivă”, a precizat Ștefan Ciupercă.

În prezent, trei persoane au statut de învinuit în dosarul „Ludmila Babuțchi”. O altă învinuită este Ecaterina Maniuc, anestezista care ar fi asistat la intervenția chirurgicală. Cea de-a treia învinuită este Irina Borodkina, proprietara salonului.

***

Femeia de afaceri Liubovi Babuțchi, proprietara magazinului de haine Mona Lisa, a decedat pe 30 ianuarie 2025 într-un salon de înfrumusețare din Chișinău. 

La scurt timp după tragedie, Irina Borodkina, proprietara salonului, a fugit din Republica Moldova. Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu, aceasta a părăsit salonul „sub motivația, din declarația preliminară, că se simte rău și are nevoie și ea de îngrijiri medicale”. „Dar nu a mers la o instituție medicală, dar direct la punctul de trecere a frontierei și, dacă nu greșesc, la un interval de o oră și 40 de minute a părăsit teritoriul R. Moldova”, a adăugat Cernăuțeanu.

Pe 4 februarie, ministra Sănătății Ala Nemerenco a spus că salonul vizat avea autorizație doar pentru servicii de înfrumusețare și întreținere corporală noninvazive.

Între timp a fost reținut anesteziologul salonului de frumusețe. Este bănuit de „practicarea ilegală a medicinei sau a activităţii farmaceutice, fapt care a cauzat din imprudență decesul victimei”. Ecaterina Maniuc se află în arest preventiv din data de 10 februarie.

Pe 26 februarie s-a anunțat că a fost finalizată expertiza medico-legală în cazul femeii de afaceri de 35 de ani. Cauza decesului este embolia.

Între timp, proprietara salonului de frumusețe a fost dată în căutare internațională. Informația a fost comunicată, pe 27 februarie, de ministra Afacerilor Interne Daniella Misail-Nichitin. Ministra a mai spus că Borodkina s-ar afla în Ucraina, țara sa de origine. Pe 7 martie, pe numele Irinei Borodkina a fost emis un mandat de arest. 

Procuratura Generală a declarat că persoana care se va face vinovată de moartea femeii riscă „închisoare de până la trei ani, cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la doi la cinci ani”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Ceban lansează noi acuzații, după ce a fost interzis în România: „Nicușor Dan i-a întors datoria Maiei Sandu”. Reacția Președinției

Primarul capitalei, Ion Ceban consideră că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Am văzut azi zâmbetele celor din PAS referitor la situația creată. Acest lucru denotă o simplă situație – este o înțelegere între prima persoană de aici – președintele țării – și președintele României. De ce se întâmplă? Pentru că cineva are de întors datoriile, mă refer la administrația de peste Prut, pentru susținerea și suportul în campania electorală de către PAS, și nemijlocit Maia Sandu, o susținere ilegală. Este o relație personală, pentru că am vorbit cu mulți ambasadori ai statelor din UE care au rămas nedumeriți de situație și nu prea înțeleg ce se întâmplă”, a declarat Ceban într-o intervenție video pe rețelele sociale.

Referitor la acuzațiile că ar fi avut întâlniri cu anumite persoane în contextul campaniei electorale din România, primarul a respins aceste afirmații.

Vreau să vă asigur că toate declarațiile apărute în spațiul public despre faptul că m-aș fi întâlnit cu cineva în preajma campaniei electorale sau în campanie, după campania electorală din România, nu corespund adevărului”, a precizat el.

În privința motivelor oficiale invocate de autoritățile române, care susțin că interdicția a fost impusă din „motive de securitate”, Ion Ceban a afirmat că este „mirat”.

„Sunt mirat că aș putea, în calitate de persoană, chiar și fiind primar al Chișinăului, să prezint un pericol pentru o țară atât de mare ca România, ca să nu mai spun de statele Uniunii Europene. Eu cred că este o aberație”, a mai spus Ceban.

Solicitat de NewsMaker, consilierul șefei statului, Igor Zaharov, a respins acuzațiile lui Ceban, catalogându-le drept „nefondate”.

„Respingem cu fermitate acuzațiile nefondate lansate de respectivul politician”, a subliniat Zaharov.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: