Facebook/Mihai Popșoi

Ce crede România despre o separare a Moldovei și Ucrainei în procesul de integrare europeană? Țoiu: „Trebuie să găsim o soluție”

Ministra Afacerilor Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România este de părere că procesul de integrare al Republicii Moldova și Ucrainei trebuie evaluat după principiul meritelor fiecărei țări în parte. Diplomata a spus că Republica Moldova a înregistrat progrese „extraordinare”, iar Ucraina a făcut progrese „semnificative” și a sugerat că, până la sfârșitul acestui an, trebuie să fie identificată o soluție cu privire la continuarea procesului de aderare a celor două țări în tandem sau separat, astfel încât să poată fi deschise clustere de negocieri. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său din R. Moldova, Mihai Popșoi, din 22 iulie, la Chișinău.

Mihai Popșoi și Oana Țoiu au fost întrebați ce părere au despre o potențială decuplare a Republicii Moldova și Ucrainei în procesul de integrare europeană și dacă aceasta este „necesară”.

Șeful diplomației de la Chișinău a declarat că Republica Moldova își dorește să fie țară-membră a Uniunii Europene „împreună cu Ucraina”. „Ucraina este scutul care ne ferește de mai bine de trei ani de urgia agresorului. Și noi sprijinim Ucraina nu doar prin ajutorul umanitar pe care-l oferim, prin generozitatea de care au dat dovadă cetățenii Republicii Moldova vizavi de criza refugiaților, ceea ce ne-a oferit drept răspuns din partea comunității internaționale titlurile de știri „țară mică cu inimă mare”. Da această deschidere generozitate pe care au oferit-o cetățenii noștri este apreciată atât la Kiev, cât și în capitalele europene. Și avem ferma convingere că vom continua acest parcurs european așa încât să ajungem în mare familie europeană împreună, pentru că doar așa putem asigura pacea, stabilitatea și prosperitatea în întreaga regiune”, a adăugat Mihai Popșoi.

La rândul său, Oana Țoiu a spus că, din punctul de vedere al României, în procesul de integrare trebuie respectat „principiul de evaluare pe baza meritelor fiecărei țări”.

Dar când vorbim de meritele fiecărei țări, trebuie să fie foarte clar că Moldova a făcut niște progrese extraordinare, care sunt recunoscute de statele membre ale Uniunii Europene. Trebuie să fie foarte clar că Ucraina a făcut progrese semnificative. Și că, din perspectiva meritelor fiecărei țări, trebuie să găsim o soluție până la sfârșitul acestui an, astfel încât să fie deschise negocierile, și nu doar clusterul 1. Noi credem că există temei pentru deschiderea mai multor clustere pe parcursul acestui an”, a precizat ministra de Externe a României.

Amintim că Republica Moldova și Ucraina au obținut statutul de țări-candidate la aderarea la UE în iunie 2022, iar aprobarea Consiliului European pentru deschiderea negocierilor de aderare în decembrie 2023. Primele conferințe interguvernamentale Moldova-UE și Ucraina-UE, care au marcat startul negocierilor de aderare, au avut loc pe 25 iunie 2024.

În prezent, cele două țări parcurg împreună procesul de aderare la UE, aflându-se în faza de screening bilateral. Pe 26 iunie, în cadrul Summit-ului Consiliului European, liderii celor 27 de state-membre ale blocului comunitar au adoptat o declarație în care remarcă, între altele, „progresele semnificative” înregistrate de Republica Moldova în procesul său de aderare și a încurajat Consiliul UE să treacă la următoarele etape, prin deschiderea grupurilor tematice, „atunci când sunt îndeplinite condițiile”. De asemenea, aceștia au luat act de evaluarea Comisiei Europene, potrivit căreia grupul tematic al elementelor fundamentale este gata să fie deschis.

În cazul Ucrainei, însă, Ungaria se opune începerii negocierilor de aderare.

Pe 26 iunie, aflat într-o vizită la Chișinău, eurodeputatul Nicu Ștefănuță a declarat că Parlamentul European exercită presiune asupra Budapestei pentru a debloca începerea negocierilor de aderare cu Ucraina – un blocaj care ar putea afecta și Republica Moldova. El a mai spus că nu este corect ca cele două țări să depindă una de alta în procesul de aderare la Uniunea Europeană, întrucât Moldova înregistrează progrese de două ori mai rapide decât oricare alt stat, iar acest lucru ar trebui să se reflecte în modul de desfășurare a negocierilor.

Iar pe 7 iulie, vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a declarat că Republica Moldova va parcurge un traseu separat de Ucraina, în procesul de aderare, după deschiderea primului cluster de negocieri.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) PAS „a curățat” lista electorală / Sanduța vrea în Parlament / „Democrația Acasă” în afara alegerilor?

Partidele și candidații independenți continuă să-și formeze echipele înaintea alegerilor din 28 septembrie. PAS a anunțat că ministra agriculturii, Ludmila Catlabuga, figurează în lista de candidați a partidului. Ea a declarat deja că va degreva și se va alătura campaniei. Pe lista partidului de guvernare se regăsesc miniștri în exercițiu, deputați, oameni de știință, sportivi și figuri din domeniul culturii, dar și foști opozanți. Printre aceștia – multipla campioană europeană la lupte Anastasia Nichita, fotbalistul Maxim Potîrniche, fondatoarea organizației „Prietena mea” Ludmila Adamciuc.

Nu au lipsit criticile: unii au fost acuzați de lipsă de profesionalism, iar alții – că au schimbat tabăra politică. Potîrniche s-a arătat încrezător și ambiționat de critici.

Totuși, în lista actualizată a PAS nu au ajuns toți – un sfert dintre actualii deputați au rămas pe dinafară. Una dintre ele este Ina Coșeru, care a declarat pentru NewsMaker că nu a fost informată despre decizia partidului și că doar conducerea ar putea explica motivele. PAS nu a comentat situația. Alți deputați, precum Oazu Nantoi, au anunțat că au refuzat din proprie inițiativă să candideze, dar rămân susținători ai partidului.
La CEC și-au depus dosarele și trei candidați independenți – Victoria Sanduța, Natalia Clevadî și Victor Grosu. Fosta judecătoare Sanduța a anunțat deja că intenționează să devină primul deputat independent din istoria Moldovei. Ea va trebui să adune între 1000 și 2500 de semnături pentru înregistrare.

În schimb, partidul „Democrația Acasă” se află deocamdată într-o situație incertă: liderul Vasile Costiuc se teme că formațiunea sa politică ar putea fi împiedicată să participe la alegeri. CEC nu a permis candidaților să completeze documentele obligatorii după depunerea dosarelor, deși doar 14 din cei 52 de candidați le-au prezentat la timp. Comisia promite să analizeze situația în cadrul ședinței din 22 iulie.

Între timp, Blocul „Împreună” a confirmat oficial că va participa la alegeri în calitate de bloc electoral. Formarea listei de candidați este aproape finalizată, însă „Platforma DA” nu mai face parte din bloc. După ce doi reprezentanți ai săi au trecut la PAS, întreaga formațiune a fost exclusă din „Împreună“. În prezent, blocul este format din „Partidul Schimbării” și „Partidul Verde Ecologist din Moldova”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: