Ce mărci celebre au dispărut din Moldova după începutul războiului din Ucraina?

Produsele ucrainene au fost întotdeauna populare în Republica Moldova. Totuși, după ce Ucraina a fost invadată de armata rusă, mărfurile multor branduri populare au dispărut de pe rafturile magazinelor din țara noastră. NM vă relatează despre soarta mărcilor dispărute. 

„Mivina”

O dată cu declanșarea războiului, din magazinele noastre au dispărut complet tăiețeii „Mivina”. Produsul acestui brand, deținut de Nestle, se fabrica la Harkov, dar după 24 februarie, producția a fost suspendată.

„Fabrica va începe să funcționeze numai după ce se vor opri bombardamentele – aceasta este o condiție obligatorie. După aceea, este necesar să achiziționăm materii prime și ambalaje. Din momentul în care se ia decizia reluării producției, va dura ceva timp până va începe fabricarea”, a anunțat Nestle în octombrie 2022. 

Totuși, în decembrie compania a decis să reia producerea în vestul Ucrainei

Reprezentanta companiei „Nestle” din Moldova i-a spus corespondentului NM, care s-a prezentat drept consumator, că în cel mai apropiat timp tăiețeii „Mivina” vor apărea și pe rafturile noastre.

Ciocolata „Korona”

După ce armata rusă a invadat Ucraina, a dispărut și ciocolata „Korona”. În primăvara anului trecut, uzina companiei americane „Mondelez International” din regiunea Sumî a fost avariată în timpul războiului.

După aceea, ciocolata „Korona” a dispărut din Moldova. În Ucraina, și acum se poate găsi ciocolată de acest brand, dar în Moldova a fost înlocuită cu ciocolată „Karuna”, produsă de aceeași companie „Mondelez International”, dar în Bulgaria.

Sandora și „Sadaciok”

Din Moldova au dispărut și  sucurile ucrainene Sandora și Sadociok. Ambele mărci aparțineau întreprinderii „PepsiCo”, iar fabricile erau situate în regiunea Nikolaev.

În Ucraina, sucurile acestor branduri au fost înlocuite cu cele produse în România și Polonia, dar în Moldova ele încă nu sunt disponibile.

 

Ketchup „Ciumac”

Înainte de război, în Moldova puteai să găsești ketchup-uri și paste de tomate de la compania ucraineană „Чумак”. Acum însă, uzina situată în orașul Kahovka din regiunea Herson, este ocupată de armata rusă. Depozitele companiei aveau o aprovizionare de produse pentru șase luni, dar acestea pot fi găsite doar în magazinele din teritoriul controlat de Rusia.

Compania a reușit să-și mențină afacerile fabricând produse sub marca proprie la unitățile altor fabrici – în Ucraina și chiar în Turcia, dar acestea încă nu pot fi găsite în Moldova.

Sarea „Artemsoli”

În luna mai a anului trecut, în Ucraina, din cauza bombardărilor constante a orașului Soledar din regiunea Donețk, cea mai mare întreprindere minieră de sare din Europa, Artemsol, și-a oprit activitatea.

În ianuarie 2023, Rusia a câștigat controlul asupra Soledarului. Astfel, sarea acestui brand nu mai poate fi găsită în Moldova.

Șine produse la uzina „Azovstal”

Întreprinderea „Calea Ferată din Moldova” întâmpină probleme în reparația șinelor din Moldova. Directorul general ai instituției, Oleg Tofilat, susține că toamna trecuta a fost nevoie de circa 14 000 de șine, pentru reparația căilor ferate din Ocnița și Căinari, însă importarea acestora a adus doar dureri de cap, întrucât uzina de la Mariupol „Azovstal”  nu mai există. Totodată, CFM nu poate importa nici din Belarus sau Rusia din cauza sancțiunilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Petru Frunze

Un deputat PAS explică de ce nu se regăsește în lista pentru parlamentare: „Avem o misiune comună”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Petru Frunze a publicat pe 20 iulie, pe Facebook, un mesaj cu privire la absența sa de pe lista candidaților PAS pentru alegerile parlamentare din toamnă. Politicianul a declarat că decizia ca el să nu fie printre concurenții formațiunii a fost luată în baza propunerii sale, însă nu a precizat motivul din spatele acesteia. Totodată, Frunze a spus că îi susține pe „toți” candidații PAS la scrutin.

Petru Frunze a menționat că, de la fondarea Partidului Acțiune și Solidaritate, a avut un rol activ în cadrul partidului, ocupând mai multe funcții. Acesta a subliniat că a fost primar și deputat, timp de două mandate, din partea PAS.

Sunt mândru de ce am realizat. (…) După două mandate de primar și două de deputat, am simțit că este timpul pentru o nouă etapă. Decizia de a nu candida pentru un nou mandat a fost luată în baza propunerii mele, decizie pe care o respect. Cred că este o alegere bună, la fel ca toate cele pe care le-am luat în cariera mea politică”, a declarat el.

Acesta a spus că își va duce până la capăt actualul mandat de deputat și va continua să activeze în continuare în calitate de președinte al Organizației Teritoriale PAS Ialoveni și membru al Biroului Politic Național al formațiunii.

Politicianul a declarat că îi susține pe „toți” candidații partidului pentru alegerile parlamentare din toamnă și le dorește succes.

Dragi prieteni, avem o misiune comună, să câștigăm aceste alegeri pentru ca Moldova să devină, în 2028, membră a Uniunii Europene. Împreună reușim!”, a declarat Petru Frunze.

Amintim că, pe 20 iulie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare. Primul pe listă este liderul PAS, Igor Grosu, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Printre concurenții formațiunii se mai numără actuali miniștri și deputați, personalități din domeniul culturii și educației, ex-membri ai Platformei DA și alții. Pe lângă Petru Frunze, pe lista pentru scrutinul din toamnă lipsesc și alți deputați PAS din ultima legislatură, printre care Iulia Dascălu, Vasile Șoimaru și Oazu Nantoi.

În cursul aceleiași zile, Iulia Dascălu a publicat un videoclip în care s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat la reuniunea Consiliului Politic Național PAS, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”.

Tot pe 20 iulie, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea în campania electorală.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: