Tudor Mardei/NewsMaker

„Cea mai înaltă formă de democrație”. Reacțiile politicienilor din opoziție la inițiativa Maiei Sandu privind referendumul pentru integrarea în UE

Președinta Maia Sandu a solicitat, pe 24 decembrie, Parlamentului să inițieze procedurile pentru organizarea unui referendum național privind aderarea la Uniunea Europeană, în toamna anului viitor. Inițiativa șefei statului a provocat o serie de reacții din partea politicienilor din opoziție. Unii au salutat inițiativa, iar alții au declarat că Maia Sandu intenționează să folosească referendumul pentru a-și atrage voturi la alegerile prezindențiale din toamna lui 2024, la care șefa statului și-a anunțat oficial participarea astăzi.

Primarul Chișinăului Ion Ceban a susținut ideea organizării unui referendum privind integrarea europeană. Ceban care este liderul Mișcării Alternative Naționale (MAN) – partid declarat pro-european – a declarat că referendumul este „cea mai înaltă formă a democrației”.

MAN și eu personal pledăm, aici, la noi acasă pentru o Europă cu standarde autentice, unde este transparență, instituții depolitizate, fără intimidări, reforme în toate domeniile și nu reforme în interesele unui partid, economie dezvoltată, protecția producătorului autohton, condiții în educație, sănătate și acces la un trai decent în Republica Moldova, unde oamenii să dorească să rămână. Or, standardele Uniunii Europene sunt inversul la ceea ce face astăzi partidul de la guvernare. Semnarea unei declarații comune din partea tuturor forțelor politice și a societății civile, pe modelul „Pactului de la Snagov” pe care l-a propus Partidul MAN trebuie să fie realizată și să ne unim toate forțele politice în jurul ideii naționale de integrare Europeană a Republicii Moldova, iar referendumul reprezintă cea mai înaltă formă a democrației și a voinței poporului”, a scris Ceban pe Facebook.

În acest caz trebuie de menționat că, deși acum se poziționează ca un politician pro-european, pe vremea când făcea parte de Partidul Socialiștilor (PSRM), Ion Ceban a pledat împotriva aderării Moldovei la Uniunea Europeană, a organizat proteste anti-UE la Bruxelles și a promovat integrarea țării noastre în Uniunea Vamală.

Iar secretarul executiv al PSRM, Igor Dodon, care în repetate rânduri s-a pronunțat pentru organizarea unui referendum la care cetățenii să aleagă vectorul extern al Republicii Moldova, a criticat inițiativa Maiei Sandu. Politicianul pro-rus susține că șefa statului „speră” ca prin referendum să se asocieze cu ideea de integrare europeană pentru a obține voturi la alegerile prezidențiale din toamna anului viitor.

După 3 ani de mandat, Maia Sandu nu are ce oferi, decât un referendum care să o „salveze” de la înecul politic. Ea speră că se va asocia cu Europa și asta îi va aduce un nou mandat. Dar oamenii nu mai sunt la fel de naivi ca în 2020. Ei astăzi o asociază pe Maia Sandu nu cu progresul și legea, ci cu sărăcia, aroganța și abuzul antidemocratic. (…) Referendumul aparte, Maia Sandu aparte! Trebuie să înțelegem asta de pe acum, ca să nu fim din nou mințiți de Regina Minciunilor din Republica Moldova”, a scris socialistul pe pagina sa de Facebook.

Cu un mesaj asemănător a venit și liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) Ion Chicu.

Este absolut clar, că „inițiativa” cu referendumul „bunăvestită” în ziua de Ajun, are doar scop electoral – oamenii care susțin parcursul european s-o voteze pe ipocrită pentru al 2-lea mandat. Evident, ca inițiativa să-și atingă scopul, referendumul și alegerile prezidențiale trebuie organizate întro singură zi. Dar, aici este o problemă. Codul Electoral adoptat de PAS (Art. 184) interzice desfășurarea referendumului republican în ziua alegerilor prezidențiale si parlamentare. Așa a fost și până a aproba noul Cod. (…) De ce Maia a ieșit azi cu o asemenea inițiativă neconstituțională? Simplu – prin viol constituțional vrea să se mențină la putere”, a menționat Chicu într-o postare pe Facebook.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: