Colaj NM

Ceban propune ca PAS să medieze conflictul cu Epamedia. Reacție: „Show-urile primarului”

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, vrea ca grupul de mediere pe subiectul Epamedia să fie condus de președintele fracțiunii PAS din CMC, iar majoritatea membrilor să fie consilieri PAS. El a anunțat că va face o propunere în acest sens pe 15 mai, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău. „Să vă vedem cât sunteți de capabili nu numai a țipa, dar și a face ceva”, a comunicat edilul. În replică, președinta fracțiunii PAS, Zinaida Popa, a declarat că partidul va delega „consilieri în orice grup de lucru care va fi nevoie”, însă „la show-urile primarului” nu va reacționa. „Este exact stilul lui Ivan Ceban, de a crea probleme și apoi a pasa responsabilitatea”, a adăugat Popa.

Propunerea lui Ceban

Ion Ceban a anunțat că va propune ca grupul de mediere pe tema Epamedia să fie condus de președintele fracțiunii PAS și format în principal din consilieri PAS.

„Am văzut toate dansurile și show-urile făcute de către fracțiunea PAS în raport cu subiectul Epamedia. (…) Ca să evităm orice fel de speculații, propunem ca pe subiectul Epamedia – referitor la acel contract de împăcare/tranzacție de împăcare – să fie propus și aprobat grupul de lucru din care președinte al grupului de lucru să fie președintele fracțiunii PAS, majoritatea în acest grup de lucru să fie fracțiunea PAS. Pot să delege pe cine vor. Noi, din partea colegilor de la executiv și de la fracțiunea MAN, suntem gata să delegăm câte o persoană. Atât. (…) Pe data de 15 mai, personal, voi propune ca acest grup de mediere să fie condus de către reprezentanții PAS și majoritatea să fie formată din reprezentanții PAS. Haideți să vă vedem cât sunteți de capabili nu numai a țipa, dar și a face ceva”, a comunicat primarul la ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău din 12 mai.

„Nu am personal nici o treabă cu acest contract care este semnat în anul 2007. Colegii mei au făcut tot posibilul din anul 2020 ca bugetul municipal să nu aibă de suferit și bugetul municipal nu a suferit în nicio formulă”, a adăugat el.

Reacția PAS

„Cu referire la așa-zisa „soluție” a primarului general de Chișinău: Este exact stilul lui Ivan Ceban, de a crea probleme și apoi a pasa responsabilitatea și a da vina pe altcineva decât el. Îl încurajăm măcar în al 6-lea an de primar să se ia în mâini și să rezolve problema cu Epamedia. Înțelegem că iresponsabilitatea și inacțiunile lui pe acest subiect timp de 6 ani pot prejudicia chișinăuienii cu circa un mlr de lei, dar totuși solicităm insistent să se apuce de treabă”, a scris Zinaida Popa pe o rețea de socializare.

„În ceea ce privește consilierii PAS, noi suntem mereu la datorie și sigur că așa cum am fost implicați și am preîntâmpinat despre riscurile cu Epamedia, vom fi și în continuare. Și responsabil vom delega consilieri în orice grup de lucru care va fi nevoie, doar că atenționăm că la show-urile primarului nu vom reacționa în nici un fel”, a conchis președinta fracțiunii PAS.

***

În 2020, consilierii PAS au cerut primarului Ion Ceban să rezilieze contractul cu Epamedia, acuzând nerespectarea prevederilor contractuale. În decembrie 2024, PAS a avertizat că Primăria riscă să piardă peste un miliard de lei, după ce Epamedia a solicitat despăgubiri, amenințând cu o judecată internațională. Detalii AICI.

În aprilie 2025, consilierul din Consiliul Municipal Chișinău Victor Chironda a anunțat că Epamedia cere peste 66 de milioane de euro despăgubiri de la Primăria Chișinău, printr-o notificare de arbitraj. Detalii AICI.

Conform unui document al Direcției Asistență Juridică, publicat de Chironda, Primăria Chișinău a semnat contractul cu Epamedia în 2007. Firma s-a angajat să construiască 300 de stații în doi ani, iar Primăria trebuia să-i ofere 1580 de locații pentru panouri publicitare. Potrivit Direcției Asistență Juridică, compania a modernizat 301 stații, însă Primăria nu a pus la dispoziție locațiile convenite.

Primăria a declarat că nu recunoaște suma de 66 de milioane de euro și a subliniat că „Ion Ceban nu are nicio implicare”. De asemenea, a anunțat că firma vizată este dispusă să negocieze pentru o soluționare extrajudiciară.

Tot în aprilie, deputatul PAS Lilian Carp a afirmat că Ion Ceban, care este primar din 2019, putea rezilia contractul cu Epamedia în 2022, dar nu a făcut-o, sugerând o posibilă „înțelegere” între edil și companie. De cealaltă parte, Primăria Chișinău a declarat că, încă din 2021, încearcă să rezolve problema, prin implicarea CMC, însă consilierii municipali ar „politiza” subiectul și nu s-a găsit o soluție. Detalii AICI.

Pe 8 mai, Vladimir Mitru, consilierul primarului Ion Ceban, a anunțat că municipalitatea pregătește un posibil acord de împăcare cu Epamedia, pentru a preveni procesul de arbitraj. El a declarat că proiectul va fi dezbătut în cadrul ședinței Consiliului Municipal din 15 mai. Detalii AICI.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Litvinenco revine: Recean îl propune judecător la Curtea Constituțională, alături de Manole

Premierul Dorin Recean a anunțat numirea a doi noi judecători la Curtea Constituțională (CC): actuala președintă a Înaltei Curți, Domnica Manole, și fostul ministru al Justiției și deputat al partidului de guvernare, Sergiu Litvinenco. Șeful Executivului a declarat că ambii candidați „au competențele profesionale și pregătirea juridică necesare pentru a asigura, pe durata mandatului, respectarea Constituției și exercitarea funcției cu imparțialitate”. Numirea urmează să fie aprobată la următoarea ședință de guvern.

„În calitate de judecător al Curții Constituționale, Domnica Manole a acționat consecvent pentru asigurarea controlului constituționalității și garantarea supremației Constituției. În calitate de președinte al Comisiei juridice pentru numiri și imunități și Ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco a început reformarea sistemului pentru crearea unei justiții independente, care să-și recapete bunul nume și încrederea cetățenilor”, a scris premierul Dorin Recean pe rețele.

Precizăm că mandatele a cinci judecători constituționali expiră la data de 16 august, curent. Este vorba despre Domnica Manole, Nicolae Roșca, Liuba Șova, Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan. Singura care își continuă mandatul este Viorica Puică, numită de Consiliul Superior al Magistraturii în noiembrie 2023. Înalta Curte a notificat deja Parlamentul, Guvernul și CSM pentru inițierea procedurii de numire a noilor magistrați.

Potrivit legislației, Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Pe 19 iunie, CSM a anunțat că un singur candidat s-a înscris la concursul pe care l-a organizat pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională. Este vorba despre Ion Malanciuc, magistrat la Judecătoria Criuleni, detașat temporar la Curtea Supremă de Justiție. În nota informativă publicată, CSM a solicitat opinia publicului cu privire la candidatura lui Malanciuc și a stabilit termenul limită pentru transmiterea observațiilor: 23 iunie.

***

Sergiu Litvinenco a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în perioada martie 2019 – august 2021 și a deținut funcția de președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități între iunie și noiembrie 2019. Între 2021 și 2023 a ocupat funcția de ministru al Justiției. Litvinenco este, de asemenea, unul dintre fondatorii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

În noiembrie 2023, fostul premier Natalia Gavrilița a anunțat înființarea organizației „Parteneriate pentru Noua Economie”, alături de Sergiu Litvinenco și comentatorul politic Victor Ciobanu. Organizația își propunea să devină o platformă pentru mobilizarea cetățenilor și elaborarea de soluții pentru consolidarea economiei Republicii Moldova.

În mai 2024, președinta Maia Sandu a confirmat că Sergiu Litvinenco o consiliază, precizând însă că acesta nu deține funcția oficială de consilier prezidențial în domeniul justiției. Tot atunci, șefa statului a declarat că Litvinenco oferă consultanță și unor instituții de stat și este implicat ca expert într-un proiect de reformă a justiției.

Domnica Manole este judecătoare la Curtea Constituțională din 2019 și a deținut de două ori funcția de președintă a instituției. Anterior, Manole a activat peste două decenii în sistemul judecătoresc, inclusiv la Curtea de Apel Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: