Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) îl acuză pe edilul capitalei, Ion Ceban, că a permis prelungirea controversatului contract cu compania Epamedia, în baza căruia firma a intentat un proces de arbitraj internațional, în contextul neîndeplinirii obligațiilor contractuale de către municipiu. Potrivit fracțiunii PAS, documentul ar fi putut fi reziliat în 2022, însă primarul nu ar fi acționat, iar prejudiciul pretins de companie a ajuns în prezent la 66 milioane de euro. Consilierii municipali PAS vor solicita convocarea „de urgență” a unei ședințe CMC, la care să participe Ion Ceban, pentru a prezenta explicații pe marginea cazului. La rândul său, Primăria Chișinău a declarat că, din 2021, încearcă să rezolve problema, prin implicarea CMC, însă consilierii municipali ar „politiza” subiectul și nu s-a găsit o soluție.
Vicepreședintele PAS din CMC, Dumitru Ivanov, și deputatul PAS Lilian Carp au susținut pe 30 aprilie un briefing de presă în care au oferit detalii despre contractul dintre Primăria Chișinău și Epamedia SRL, care a generat scandal.
Potrivit reprezentaților PAS, în 2007, Primăria municipiului Chișinău a încheiat un contract cu Epamedia, prin care compania se angaja să amenajeze 300 de stații de așteptare a transportului public, cu o valoare de aproape 2 milioane de euro. În schimb, Primăria Chișinău trebuia să acorde firmei dreptul de a amplasa publicitate în stațiile de așteptare respective, să-i pună la dispoziție city-light-uri și peste 1 500 de panouri publicitare. Toate acestea urmau a fi folosite pe întreaga durată a contractului, adică 10 ani.
Contractul a fost semnat atunci când municipiul era condus de primarul interimar comunist Vasile Ursu, care la acel moment era coleg de partid cu actualul edil al Chișinăului – Ion Ceban.
Conform unor acte prezentate de reprezentanții PAS, Epamedia a amenajat 301 stații de așteptare și le-a dat în exploatare, însă municipalitatea nu i-a oferit panourile publicitare și city-light-urile, fapt care este interpretat de companie ca și prejudiciu.
Demers DAJ 2-01-1-494 by Ana-Maria
Lilian Carp a menționat că contractul conținea și o clauză, conform căreia, în cazul în care niciuna dintre părți nu își exprimă intenția de a-i încheia valabilitatea, acesta se prelungește automat pentru cinci ani – lucru care s-a întâmplat în 2017.
Contractul nu a fost reziliat nici în 2022, la expirarea termenului de prelungire. Pentru ca contractul să fi fost reziliat, Ion Ceban, care este primar în 2019, conform clauzelor contractuale, ar fi trebuit să preîntâmpine Epamedia cu cel puțin 12 luni înainte, însă nu a făcut-o. „În loc să facă o notificare (către Epamedia – n. r.), are o înțelegere verbală. Pentru că altfel nu ne putem explica acțiunile Epamedia, care construiește mai multe stații și în aceste stații o să vedeți amplasată publicitatea primăriei. Desigur, când a apărut scandalul, în aceste zile, toată această publicitate dispare din stațiile care au fost construite de Epamedia, pentru a nu arăta legătura lui Ceban cu Epamedia”, a declarat deputatul PAS.
La rândul său, Dumitru Ivanov a spus că fracțiunea PAS din CMC a elaborat un proiect de lege privind notificarea companiei despre încetarea contractului. Inițiativa însă nu a întrunit suficiente voturi pentru aprobare.
Consilierul municipal a menționat că, ulterior, în 2024, primăria a primit o cerere prealabilă din partea firmei.
„Conform acestei cereri prealabile, Primăriei municipiului Chișinău i se invoca un pretins prejudiciu enorm de 65 milioane de euro, dintre care 2 milioane de euro erau menționate investiții în amenajarea stațiilor de așteptare, iar alte 63 de milioane de euro – profit ratat pentru publicitate. În total, atunci erau 65 milioane de euro, acum, deja în 2025, vedem că această sumă se pretinde a fi de 66 milioane de euro. (…) Asta înseamnă că de 33 de ori mai mult profitul trebuia să fie decât investiția făcută de acea companie. Unde ați văzut un proiect de investiții în care tu câștigi de 33 de ori mai mult decât investiția pe care ai făcut-o în oraș? (…) În această scrisoare prealabilă ni se menționează un profit mediu pretins ratat net de aproximativ 4 milioane de euro pe an”, a precizat el.
Acum, pe caz urmează să aibă loc un proces de arbitraj internațional, care a fost intentat de Epamedia.
Dumitru Ivanov a menționat că fracțiunea PAS va solicita convocarea „de urgență” a unei ședințe CMC, la care edilul capitalei să prezinte explicații.
„Primarul Ion Ceban trebuie să răspundă public de ce a ascuns aceste informații de consilierii municipali și de cetățenii acestui oraș, de ce a permis prelungirea automată a acestui contract, de ce nu apără acum interesele municipiului, care riscă să piardă zeci de miliarde de lei”, a subliniat el.
Reacția Primăriei municipiului Chișinău
După declarațiile membrilor PAS, Primăria Chișinău a venit cu o reacție.
„Încă în anii 2021–2022, Primăria Chișinău a venit cu propunerea de a fi încheiată tranzacția de împăcare pentru a nu se ajunge într-un litigiu. În acest subiect au fost implicați și consilieri municipali din toate fracțiunile, inclusiv prin includerea pe ordinea de zi a ședințelor CMC, privind aprobarea de către CMC a semnării unei tranzacții de împăcare. Acest subiect a fost politizat de fiecare dată și s-a evitat soluționarea pe cale amiabilă de către Consiliul Municipal.
Totodată, în noiembrie 2024 a fost semnată dispoziția privind crearea grupului de lucru, cu implicarea și a consilierilor municipali din toate fracțiunile, privind identificarea soluțiilor și continuarea discuțiilor privind încheierea unei tranzacții de împăcare. La ședințele acestui grup de lucru, acest subiect a fost din nou politizat de către consilierii municipali și nu s-a ajuns la niciun consens, deși din partea partenerului privat era deschidere pentru a fi încheiată o tranzacție de împăcare. De fiecare dată au fost blocaje, iar consilierii municipali care sunt membri ai grupului de lucru, în loc să susțină această propunere, au ales în continuare să facă politică pe acest subiect”, a menționat instituția într-un comunicat pe Facebook.
Primăria a mai spus că „în ultimii ani s-au întreprins toate măsurile pentru a evita prejudicierea bugetului municipal”.
Totodată, aceasta a declarat că informațiile despre Primăria Chișinău sunt amplasate în stațiile de așteptare ale instituției.
Amintim că scandalul cu privire la contractul dintre Primăria Chișinău și Epamedia a izbucnit după ce pe, 22 aprilie, consilierul municipal al Platformei DA, Victor Chironda, a anunțat că firma a demarat un proces în arbitraj internațional. Atunci, primăria a declarat că nu recunoaște cifra de 66 milioane de euro solicitată de Epamedia drept prejudiciu și că Ion Ceban „nu are nicio implicare”.