Colaj NM

Ceban susține că Moldovagaz a primit rezultatele auditului abia pe 6 septembrie. Reacție la declarațiile lui Parlicov

Moldovagaz a primit rezultatele auditului abia pe 6 septembrie, la ora 09.00. Compania a constatat că „nu este subiectul auditului respectiv”, totuși dă asigurări că „a furnizat Agenției Proprietății Publice toate informațiile solicitate” în cadrul efectuării auditului. Cu declarații în acest sens a venit președintele consiliului de administrație al Moldovagaz Vadim Ceban. El a mai spus că raportul, prezentat de autorități, urmează să fie coordonat în prealabil cu reprezentanții Consiliului de Observatori al SA „Moldovagaz. 

Ceban a menționat pe rețelele de socializare că „SA „Moldovagaz” a primit rezultatele auditului datoriei istorice a companiei către SAP „Gazprom”, realizat de „Wikborg rein advokatfirma” AS împreună cu „Forensic risk alliance and Co” în interesul Agenției Proprietății Publice a Republicii Moldova abia astăzi, 6 septembrie, la orele 09.00”.

Ca urmare, întreprinderea actualmente nu poate să se pronunțe referitor la constatările, concluziile și aprecierile din acest document”, a menționat Ceban.

Cu toate acestea, a adăugat el, SA „Moldovagaz” constată că „societatea nu este subiectul auditului respectiv, în timp ce obiectul acestuia îl reprezintă activitățile economico-finaciare și datoria istorică față de furnizorul extern de gaze naturale”.

Totodată, în cadrul efectuării auditului societatea a furnizat Agenției Proprietății Publice toate informațiile solicitate pe principii de confidențialitate. Pe de altă parte, în conformitate cu legislația actuală, precum și Protocolul privind rezultatele negocierilor privind reglementarea aspectelor problematice în domeniul gazelor naturale, semnat în octombrie 2021 la Sankt-Petersburg cu participarea viceprim-ministrului Guvernului Republicii Moldova, acest raport de audit urmează să fie coordonat în prealabil cu organele de conducere corporative ale companiei, și anume Consiliul de Observatori al SA „Moldovagaz””, a menționat Ceban.

***

Pe 15 august 2023, ministrul Energiei Victor Parlicov anunța că auditul datoriei Moldovagaz față de Gazprom a fost finalizat. Președinta Republicii Moldova Maia Sandu contestă pretinsa datorie a Republicii Moldova față de concernul rus Gazprom, care s-ar ridica la circa 800 milioane dolari. Șefa statului a declarat zilele trecute că se bazează în declarațiile sale pe rezultatul prezentat de auditorii externi, contractați de Moldova pentru a elucida datoria istorică pretinsă de Moscova, pe care țara noastră ar fi acumulat-o pentru livrările de gaze naturale.

Pe 6 septembrie, Parlicov a anunțat că auditul a arătat că cea mai mare parte a datoriei Moldovagaz față de Gazprom nu este confirmată prin documente. „Deși auditorii au solicitat documentele confirmative de la Moldovagaz, Gazprom. Nu înseamnă că nu există, dar s-au bazat pe informația pe care au avut-o”, a comunicat Parlicov. Potrivit ministrului, recunoașterea a 709 mln de dolari înseamnă că fiecare gospodărie este datoare cu 1000 de dolari.

Gazprom pretinde datorii de 800 milioane de dolari, iar Chișinăul propune concernului rus 8,6 milioane de dolari. Potrivit ministrului Energiei Victor Parlicov, autoritățile moldovenești admit că rezultatele auditului nu vor fi aprobate de consiliul de observatori ai Moldovagaz.

Republica Moldova nu va plăti datorii inexistente, a declarat premierul Dorin Recean în debutul ședinței Cabinetului de miniștri din 6 septembrie.

***

Reamintim că, în cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” s-a constatat că „Moldovagaz” a acumulat o datorie istorică – peste 700 milioane de dolari. „Gazprom” i-a cerut Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Moldovei și s-o ramburseze în regim de urgență. Autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște datoria doar dacă va fi confirmată de un audit independent.

Guvernul a decis ca Agenția Proprietăți Publice să realizeze un audit asupra datoriei S.A. Moldovagaz față de concernul rus Gazprom și Factoring Finance pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. În august 2022, Agenția Proprietății Publice a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance. Este vorba despre două companii străine: una din Marea Britanie și alta din Norvegia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

30 de ani de la aderarea R. Moldova la Consiliul Europei. Popșoi: „A fost un pilon esențial al progresului nostru” (VIDEO)

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a transmis pe 13 iulie un mesaj cu ocazia împlinirii a trei decenii de la aderarea Republicii Moldova la Consiliului Europei. Diplomatul a menționat că Consiliul Europei a fost un „pilon esențial” al progresului Republicii Moldova și și-a exprimat convingerea că parteneriatul din acestea va continua să fie unul solid.

Pe 13 iulie 1995, Republica Moldova făcea un pas esențial pe calea democrației, a statului de drept, a respectului pentru drepturile omului, integrându-se într-o familie de valori care ne-a inspirat și sprijinit constant în procesul de consolidare instituțională și transformare democratică. Trei decenii mai târziu, putem spune cu certitudine că parteneriatul cu Consiliul Europei a fost un pilon esențial al progresului nostru. Grație cooperării strânse și susținute, am reușit să avansăm reforme importante în justiție, combaterea corupției, protecția drepturilor omului, libertatea presei și guvernarea democratică. (…) Privim înainte cu încredere, convinși că acest parteneriat va continua să fie solid, constructiv și orientat spre viitorul european al țării noastre”, a transmis ministrul de Externe.

De asemenea, Mihai Popșoi a mulțumit, în numele Guvernului Republicii Moldova, Consiliului Europei pentru solidaritate, expertiză și sprijin „constant” acordat în acești 30 de ani.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională, care a fost creată la 5 mai 1949. Consiliul Europei reunește 46 de state membre și o serie de state cu statut de observator (SUA, Mexic, Israel, Canada, Vatican, Japonia).

Acesta are două dimensiuni: una federalistă, reprezentată de Adunarea Parlamentară, alcătuită din parlamentari proveniți din parlamentele naționale, și cealaltă, interguvernamentală, întruchipată de Comitetul Miniștrilor, alcătuit din miniștrii de externe ai statelor membre. Comitetul Miniștrilor reprezintă organismul de decizie al Consiliului Europei.

Republica Moldova a deținut pentru prima dată președinția Comitetului de Miniștri în perioada mai-noiembrie 2003. Atunci țara noastră a devenit prima țară din spațiul CSI care a deținut această poziție. O a doua președinție este programată pentru noiembrie 2025 – mai 2026.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: