CEC

CEC a sesizat Procuratura Anticorupție despre noi nereguli admise de Partidul „ȘOR”

Comisia Electorală Centrală (CEC) a sesizat Procuratura Anticorupție în legătură cu noi nereguli admise de Partidul Politic „ȘOR” – în timpul alegerilor locale noi din 29 mai 2022. Potrivit președintei CEC, Angelica Caraman, au fost constatate cazuri de declarare a unor sume care nu corespund realității din mijloacele financiare folosite de partid în campania electorală, informează TV8. Contactați de NM, reprezentanții Procuraturii Anticorupție au precizat că informația era deja examinată de către procurori.

„Dat fiind că au fost constatate cheltuieli nedeclarate, a fost confirmată și situația de depășire a plafonului stabilit pentru localitățile în care au avut candidați, trei localități unde s-a depășit plafonul”, a declarat pentru TV8.md Angelica Caraman.

„Din acest motiv, a fost emisă hotărârea CEC prin care au fost lipsite de subvenție pentru o jumătate de an începând cu 1 ianuarie 2023”, a adăugat șefa CEC.

Contactată de NM, reprezentanta Procuraturii Anticorupție Mariana Cherpec a confirmat că a recepționat sesizarea de la CEC.

„Urmează a fi examinată în cadrul dosarului penal pornit pe faptul finanțării ilegale a Partidului Politic „ȘOR”. Totodată, precizăm că circumstanțele expuse în sesizare constituiau deja obiect de examinare de către procurori”, a conchis Cerpec.

Amintim că oamenii legii au inițiat în dimineața de 21 iulie percheziții într-un dosar penal pornit pe faptul finanțării ilegale a Partidului „ȘOR”. În același timp, procurorul general interimar Dumitru Robu s-a prezentat la ședința Parlamentului și a solicitat ridicarea imunității parlamentare a Marinei Tauber. Ea este vizată în două cauze penale pornite pe faptul acceptării cu bună știință a finanțării Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat, precum și pentru falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului Politic „Șor” pentru semestrul I al anului 2022. Acțiunea ar fi avut loc cu „intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate”. Tauber a fost reținută pe 21 iulie. Recent, ea a fost eliberată din detenție în Penitenciarul nr.13 și plasată în arest la domiciliu.

Pe 2 septembrie, oamenii legii au inițiat patru percheziții, inclusiv la un președinte al unei organizații teritoriale raionale a partidului. Urmare a descinderilor, de către organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție au fost reținute trei persoane pentru un termen de 72 ore. Acestora le-a fost imputată infracțiunea de complicitate la săvârșirea falsificării rapoartelor privind gestiunea financiară a partidului și acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat, infracțiuni prevăzute la art. 181/2 alin. (1) și alin. (5) din Codul penal.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce PAS nu a mers în bloc cu „Împreună” la parlamentare? Doina Gherman: „Experții spun că e riscant”

Președinta fracțiunii PAS, Doina Gherman, a declarat că partidul nu a format un bloc electoral cu Blocul „Împreună” pentru a participa la alegerile parlamentare, deoarece „experții și analiștii politici spun că este riscant să schimbi denumirea în preajma alegerilor”. Totodată, Gherman a subliniat că „miza acestor alegeri este mare” și că potrivit sondajelor, „PAS ar fi, până în prezent, singurul partid pro-european care ar avea șanse reale să intre în Parlament”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului ZdCe, înregistrat înainte de anunțul făcut de Platforma DA privind participarea la alegeri pe lista PAS.

„Cel mai apropiat de noi este Blocul Împreună. Discuțiile despre acest front comun pentru integrare europeană se duc de mai multe săptămâni. Orice tratative pe care le avem pornesc de la un singur scop – de a salva blocarea integrării europene. Miza acestor alegeri este mare”, a subliniat aceasta.

Întrebată de ce PAS nu dorește să formeze un bloc electoral, Gherman a declarat:

„Toți experții și analiștii politici spun că este foarte riscant să schimbi denumirea entității și să vii cu două luni înainte de alegeri cu altă denumire.

Aceste alegeri sunt extrem de importante pentru a ne juca de-a politica sau de-a testatul. Este o realitate care apare din măsurările din sondajele publice și PAS, până la moment, rămâne unicul partid pro-european care are șanse reale să intre în Parlament”, a menționat Gherman.

Precizăm că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

Pe 20 iulie, PAS a publicat lista candidaților la alegerile parlamentare în care se regăsesc foștii membri ai Platformei DA, Dinu Plîngău și Stela Macari.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: