Compania Histrios SRL din Peresecina, care se declară cel mai mare distribuitor de ciuperci din Republica Moldova, a intrat în procedură de insolvabilitate. Decizia instanţei de insolvabilitate a fost luată pe 14 aprilie 2025, în baza cererii introductive depusă chiar de Histrios SRL, deţinută şi administrată de Iurie Dicusar, scrie MoldStreet.
Din document nu este clar ce motive a indicat compania pentru ca instanţa să admită cererea introductivă, înaintată de debitor, dar datele publice arată că administraţia Histrios SRL s-a adresat cu astfel de solicitări în instanţă, încă în noiembrie 2024, iar rapoartele firmei arată o scădere cu peste 30% a veniturilor şi înregistrarea pierderilor din activitate.
Ulterior unii creditori ai firmei au depus cereri de alăturare, indicând şi valoarea datoriilor pe care le au de recuperat de la Histrios SRL.
De exemplu avocatul creditorului Katarzyna Blonska, solicita la începutul lunii martie 2025, „să fie inclusă în tabelul definitiv al creanțelor cu creanța chirografară de rangul V în mărime de 107.428,80 euro și creanța chirografară de rangul VI în mărime de 10 385,57 euro”. În total, aproape 118 000 de euro, sau circa 2,3 milioane de lei.
Totodată solicita şi intentarea procedurii falimentului simplificat, cu desemnarea în calitate de administratorul provizoriu, administratorul autorizat Fanari Svetlana. Instanţa a respins atunci însă cererea creditorului.
Conform ultimei decizii a instanţei de insolvabilitate, în calitate de administrator al insolvabilităţii a companiei Histrios a fost desemnat Victor Topor. Acesta urmează să notifice creditorii Histrios „despre înregistrarea cererilor de validare a creanţelor în vederea întocmirii tabelului definitiv al creanţelor, până la data de 23 mai 2025”.
Totodată, el urmează „să facă un apel special adresat creditorilor garantaţi cu propunerea de a preciza neîntârziat bunurile asupra cărora deţin un drept preferenţial; să verifice, să întocmească şi să prezinte instanţei de insolvabilitate, nu mai târziu de data de 9 iunie 2025, tabelul definitiv al creanţelor şi un raport amănunţit asupra cauzelor şi împrejurărilor care au condus la insolvabilitate, cu menţionarea persoanelor cărora le-ar fi imputabile şi premisele angajării răspunderii acestora în condiţiile legii”.
Şedinţa de validare a creanţelor a fost stabilită pentru 26 iunie 2025, ora 13:40, în incinta Judecătoriei Orhei, sediul Central.
Conform datelor oficiale, Histrios SRL a fost înregistrată în octombrie 2006 şi are un capital social de 1 001 000 lei, deţinut de Iurie Dicusar. La finele anului trecut avea 15 angajaţi, plăţile salariale în 2024 constituind doar 1,39 milioane de lei.
Potrivit companiei, veniturile în 2024 au constituit doar 23,7 milioane lei, cu circa 11,5 milioane lei, mai puţin ca în 2023. În acelaş timp compania a înregistrat pierderi de 2,83 milioane lei. Principalul factor a fost închiderea celei mai mari fabrici de ciuperci din Ucraina, care asigura cu producţie ieftină, în timp ciupercile de la alţi producători aveau un cost de trei ori mai mare.