Dreamstime.com

Cel mai mare distribuitor de ciuperci din R. Moldova a intrat în insolvabilitate

Compania Histrios SRL din Peresecina, care se declară cel mai mare distribuitor de ciuperci din Republica Moldova, a intrat în procedură de insolvabilitate. Decizia instanţei de insolvabilitate a fost luată pe 14 aprilie 2025, în baza cererii introductive depusă chiar de Histrios SRL, deţinută şi administrată de Iurie Dicusar, scrie MoldStreet.

Din document nu este clar ce motive a indicat compania pentru ca instanţa să admită cererea introductivă, înaintată de debitor, dar datele publice arată că administraţia Histrios SRL s-a adresat cu astfel de solicitări în instanţă, încă în noiembrie 2024, iar rapoartele firmei arată o scădere cu peste 30% a veniturilor şi înregistrarea pierderilor din activitate.

Ulterior unii creditori ai firmei au depus cereri de alăturare, indicând şi valoarea datoriilor pe care le au de recuperat de la Histrios SRL.

De exemplu avocatul creditorului Katarzyna Blonska, solicita la începutul lunii martie 2025, „să fie inclusă în tabelul definitiv al creanțelor cu creanța chirografară de rangul V în mărime de 107.428,80 euro și creanța chirografară de rangul VI în mărime de 10 385,57 euro”. În total, aproape 118 000 de euro, sau circa 2,3 milioane de lei.

Totodată solicita şi intentarea procedurii falimentului simplificat, cu desemnarea în calitate de administratorul provizoriu, administratorul autorizat Fanari Svetlana. Instanţa a respins atunci însă cererea creditorului.

Conform ultimei decizii a instanţei de insolvabilitate, în calitate de administrator al insolvabilităţii a companiei Histrios a fost desemnat Victor Topor. Acesta urmează să notifice creditorii Histrios „despre înregistrarea cererilor de validare a creanţelor în vederea întocmirii tabelului definitiv al creanţelor, până la data de 23 mai 2025”.

Totodată, el urmează „să facă un apel special adresat creditorilor garantaţi cu propunerea de a preciza neîntârziat bunurile asupra cărora deţin un drept preferenţial; să verifice, să întocmească şi să prezinte instanţei de insolvabilitate, nu mai târziu de data de 9 iunie 2025, tabelul definitiv al creanţelor şi un raport amănunţit asupra cauzelor şi împrejurărilor care au condus la insolvabilitate, cu menţionarea persoanelor cărora le-ar fi imputabile şi premisele angajării răspunderii acestora în condiţiile legii”.

Şedinţa de validare a creanţelor a fost stabilită pentru 26 iunie 2025, ora 13:40, în incinta Judecătoriei Orhei, sediul Central.

Conform datelor oficiale, Histrios SRL a fost înregistrată în octombrie 2006 şi are un capital social de 1 001 000 lei, deţinut de Iurie Dicusar. La finele anului trecut avea 15 angajaţi, plăţile salariale în 2024 constituind doar 1,39 milioane de lei.

Potrivit companiei, veniturile în 2024 au constituit doar 23,7 milioane lei, cu circa 11,5 milioane lei, mai puţin ca în 2023. În acelaş timp compania a înregistrat pierderi de 2,83 milioane lei. Principalul factor a fost închiderea celei mai mari fabrici de ciuperci din Ucraina, care asigura cu producţie ieftină, în timp ciupercile de la alţi producători aveau un cost de trei ori mai mare.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: