Cunoscut ca „aurul roșu” – șofranul este unul din cele mai prețioase plante din întreaga lume. Se spune că Cleopatra îl folosea în produsele cosmetice, Alexandru Cel Bun – pentru tratarea rănilor după bătălii, iar marii erudiți Homer, Hippocrate și Shakespeare au menționat despre calitățile uimitoare ale plantei „crocus sativus” în cărțile lor. Ba mai mult, risotto italian și paella spaniolă cu șofran sunt printre cele mai savuroase bucate în restaurantele de lux din toată lumea.
După mai mulți ani de muncă peste hotare, tânărul antreprenor Alexandru Druguș a decis să cultive renumitul condiment mediteranean acasă, în Moldova. Astăzi, are o plantație de peste 60 de ari și o experiență frumoasă de recoltare a acestui condiment chiar în inima Moldovei. În dezvoltarea afacerii sale a apelat pentru suport financiar la compania Microinvest, care a crezut în start-up-ul său și care astăzi a devenit unul din partenerii săi de încredere.
– Cum a luat viață afacerea Bioșofran SRL?
– Ideea a venit după o discuție cu un prieten despre revenirea acasă de peste hotare. Am vorbit despre multe și de toate, ca în cele din urmă să ne spunem ferm că vrem să cultivăm șofran și să ne dezvoltăm ceva al nostru, acasă. N-am stat mult pe gânduri, am făcut o analiză detaliată a pieței, modalității de cultivare a acestei plante și am cumpărat 500 de bulbi din Olanda. Peste doar un an am văzut că planta s-a adaptat perfect la clima și solul nostru și chiar a dat primele sale roade. Astfel, în 2021 am lansat compania Bioșofran SRL și am plantat 25 000 de bulbi noi. Fără cunoscuți, legături sau foarte mulți bani, doar dorință și dedicare.
– Se spune că pentru un kilogram de șofran este nevoie de peste 250 000 de flori recoltate. Povestiți-ne cum se cultivă și culege această plantă prețioasă la propriu?
– Da, într-adevăr, creșterea și recoltarea șofranului este foarte migăloasă. Anume din acest motiv este un condiment atât de prețios. În general, planta de șofran nu este capricioasă la climă sau sol. S-a adaptat foarte bine la condițiile noastre. Șofranul este o plantă perenă, care se dezvoltă din bulbi, cu o perioadă de vegetație de până la 11 ani. Pentru o roadă bună, bulbii trebuie replantați o dată la 4 ani. Produsul finit al șofranului sunt de fapt stigmatele de un roșu intens, care se extrag din interiorul florii. Acestea pot fi uscate natural sau la cuptor (pentru producerea pulberii). Noi optăm pentru varianta naturală, uscarea la temperatura camerei timp de 7 zile și comercializarea sub forme de stigmate. De fapt acesta și este cel mai bun șofran. Pulberea deseori poate fi contrafăcută. Lucrăm cu toată familia, toate lucrările le facem doar manual, cu mult suflet.
– Pentru ce îl folosim și ce beneficii magice ne aduce?
– Prima și cea mai importantă utilizare a șofranului este în arta culinară. Acesta dă o culoare foarte frumoasă bucatelor și o aromă specifică, de natură. Cei mai mari bucătari din întreaga lume îl folosesc în bucatele lor. Pe lângă gastronomie, șofranul este utilizat pe larg în cosmetologie, pentru tratarea acneei, minimizării ridurilor. De asemenea, este o plantă cu proprietăți miraculoase folosite și în medicină, pentru întărirea imunității, revigorarea sistemului nervos, funcțiile gastro-intestinale, analgezic, antitusiv etc. Regula de aur – să-l utilizăm cu măsură. În Republica Moldova acesta este un produs relativ nou și necunoscut, dar cu potențial de dezvoltare. Clienții noștri sunt cel mai des persoanele juridice. Colaborăm cu rețelele cunoscute de restaurante care gătesc bucate mai speciale cu șofran. Discutăm oferte de colaborare cu producătorii de produse cosmetice și chiar cu producătorii de vin. În unele țări ale lumii deja devine populară combinația neobișnuită de vin cu șofran. E ceva foarte interesant, atât ca gust, cât și ca aromă.
– Care este rolul Microinvest în dezvoltarea afacerii voastre?
– Microinvest ne-a susținut financiar în procurarea primului lot de bulbi de șofran în 2021. Noi am beneficiat de produsul Business Rapid. Foarte rapid am primit decizia. Am depus actele, s-a făcut analiza la telefon și chiar în aceeași zi am avut și răspunsul. Avem o colaborare frumoasă și eficientă. Și cel mai important – ei au fost practic unicii care au crezut în noi și ideea noastră de start-up. La unele bănci care am apelat, nu au fost prea receptive la această idee. La noi se spune că fără bani și cunoscuți nu pot face nimic. Eu nu sunt de acord. Noi n-am avut bani la început și nici cunoscuți care să ne ajute. Dar am apelat responsabil la finanțare și ne-a reușit.
– Ce alte recomandări de investiții le-ați oferi tinerilor antreprenori în domeniul agricol?
– Eu sunt omul care mereu s-a uitat sceptic la credite pentru lucruri inutile, pe care le poți evita. Creditele calculate sunt un must-have, mai ales în dezvoltarea afacerilor. Nu e ușor să lansezi și să crești o afacere, dar când ai dorință și interes totul merge așa cum trebuie. În spatele afacerii noastre stă multă muncă și dedicare din partea familiei și a partenerului meu. Mai avem multe de făcut, dar mergem înainte și ne punem scopuri mari, ca să avem realizări mari. Pentru asta e nevoie de multă muncă, dorință și implicare, și desigur parteneri responsabili, care își protejează clienții.
*Microinvest este unica organizație de creditare nebancară din Moldova, deținătoare a Certificatului Internațional de Protecție a Clienților. Acesta presupune un proces de creditare responsabil și transparent, bazat pe principii respectuoase de deservire a clienților, abordare corectă și echitabilă.