Țările-membre ale Uniunii Europene ar trebui să-și orienteze economiile spre domeniul militar pentru a asigura victoria Ucrainei împotriva invaziei ruse. Declarația a fost făcută de președintele Consiliului European Charles Michel într-un editorial publicat pe site-ul Euractiv, înaintea unui nou summit al liderilor UE. Oficialul a sugerat că dacă Ucraina va fi înfrântă, Rusia nu se va opri și va ataca țările UE.
Charles Michel a spus că Federația Rusă reprezintă o amenințară militară pentru continentul european. Acesta a declara că dacă UE nu va acorda sprijinul necesar Ucrainei, care ține piept agresiunii militare ruse, țările blocului comunitar „sunt următoarele”.
„La doi ani de la începutul războiului, este acum clar că Rusia nu se va opri în Ucraina, așa cum nu s-a oprit nici în Crimeea acum zece ani. Rusia își continuă tacticile destabilizatoare – în Moldova, Georgia, Caucazul de Sud, Balcanii de Vest și chiar mai departe, pe continentul african. Rusia reprezintă o amenințare militară serioasă la adresa continentului nostru european și a securității globale. Dacă nu vom oferi răspunsul necesar al UE și nu vom oferi Ucrainei suficient ajutor, noi suntem următorii”, a menționat oficialul.
În acest sens, șeful Consiliului European a propus țărilor europene să își reconsidere abordarea față de economie și să pună pe primul loc chestiunile legate de domeniul apărării. „Trebuie să fim pregătiți pentru apărare și să intrăm în modul „economie de război”. Este timpul să ne asumăm responsabilitatea pentru siguranța noastră. Nu mai putem să ne bazăm pe alții sau să depindem de rezultatul alegerilor din SUA sau din alte părți”, a spus acesta.
Potrivit lui Michel, de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, industria europeană de apărare și-a crescut capacitatea cu 50% și își va dubla producția anuală de proiectile de artilerie la 2 milioane de unități până la sfârșitul anului 2025. În același timp, Michel a remarcat că UE în ansamblu cheltuiește mai puțin pentru domeniul militar decât obiectivul declarat al NATO de 2% din produsul intern brut (PIB), în timp ce Rusia a cheltuit anul trecut 6% din PIB pentru apărare.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!